Mai sunt doar câteva zile până la Paşte, eşti în urmă cu pregătirile şi ţi-e teamă că nu o să termini toată treaba la timp? Nu intra în panică! Cu puţină organizare, vei ieşi la liman. Ca să-ţi fie mai uşor, îţi spunem cum să îţi planifici zilele rămase, astfel încât să reuşeşti să finalizezi totul în timp util.
Luni
– Dacă n-ai apucat să termini curăţenia, astăzi e momentul s-o faci. Nu lăsa treaba pe ultima sută de metri, pentru că în următoarele zile vei fi ocupată până peste cap cu alte activităţi şi nu vei mai apuca să deretici prin casă.
– Tot acum e momentul să faci o listă cu invitaţii pe care vrei să-i chemi la masa de Paşte. Sună-i şi spune-le că îi aştepţi la tine.
Marţi
– Dacă ai grădină, e momentul să te apuci s-o cureţi. Taie trandafirii, strânge cu grebla frunzele uscate şi dă cu var pe pomi.
– Fă-ţi timp şi sună la un salon de frumuseţe ca să-ţi faci programare pentru sâmbătă.
Miercuri
– Nu lăsa toate cumpărăturile pentru vineri seara, ci fă cât de multe poţi azi, ca să eviţi aglomeraţia şi cozile de la sfârşit de săptămână. Înainte de a pleca de acasă, întocmeşte-ţi o listă cu cele necesare.
Nu uita de cadourile de la Iepuraş, pentru cei dragi.
Joi
– Astăzi se vopsesc ouăle. Se spune că ouăle care se înroşesc în Joia Mare sau Joia Patimilor, cum mai e numită, nu se strică tot anul şi te apără de suferinţe şi de necaz.
– După-amiaza se oficiază Denia celor 12 Evanghelii, aşa că mergi cu flori la biserică. În unele zone din ţară, astăzi se împart colivă şi colaci pentru pomenirea morţilor.
– Azi nu ai voie să speli rufe.
Vineri
– Mergi la piaţă pentru ultimele cumpărături: pâine, legume şi fructe, flori. Nu uita să iei şi lumânări pentru noaptea de Înviere.
– Apucă-te de făcut drobul, cozonacul şi pasca.
– E Vinerea Mare, aşa că mergi cu flori la biserică, pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf. Seara se înconjoară lăcaşul de cult cu Sfântul Epitaf şi cu crucea. Slujba începe la ora 18.00.
Sâmbătă
– Mergi la biserică de dimineaţă, pentru a te împărtăşi şi a te spovedi.
– Prepară friptura, stufatul, ciorba.
– Mergi la coafor.
– După-amiază, odihneşte-te puţin, apoi fă o baie relaxantă şi pregăteşte-te să mergi la Înviere. Slujba începe la ora 23.00.
– Nu uita să iei lumânări.
Duminică
– Până vin invitaţii, aranjează masa. Foloseşte decoraţiuni, şerveţele şi o faţă de masă cu motive pascale. În centru pune coşul cu ouăle vopsite şi câteva lumânărele.
– Pregăteşte din timp platourile cu aperitive şi băuturile.
Superstiţii
– Cine doarme în Joia Mare se spune că va fi leneş tot anul.
– Curăţenia se face numai până în Joia Mare. Altfel, fetele şi femeile vor fi pedepsite.
– De Paşte, spală-te pe faţă cu apă în care ai pus un ou roşu, un fir de iarbă verde şi un bănuţ. Astfel, te vei bucura mereu de o sănătate de fier, vei avea belşug în gospodărie şi spor în casă.
– Lumânarea cu care se ia lumină în noaptea de Înviere trebuie păstrată. Ea poate fi aprinsă în timpul anului în caz de furtună, calamitate sau în caz de boală.
– Cel care sparge oul are dreptul să îl ia.
– Dacă în ziua de Paşte primul care îţi va trece pragul va fi bărbat, tot anul îţi va merge bine.
– Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, va fi neroditor.
– În Vinerea Mare, femeile nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu oees, nu torc şi nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
– În Vinerea Patimilor, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier, ca să nu te mai loveşti tot anul.
Intră aici şi află ce poţi găti de Paşte