Cu un gust dulce acrișor, parfumate și pline de nutrienți, minunatele clementine sunt printre citricele-vedete, mai ales în sezonul rece. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate, însă există și cazuri când este nevoie de oarecare precauții în consumul lor.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arborele de clementine
Clementinul, a cărui denumire științifică este Citrus xclementina, e un arbore care produce citrice, un hibrid dintre mandarin și portocal.
Clementinele sunt, deci, un tip de mandarină, iar fructele lor sunt ușor de curățat, practic fără semințe, suculente și mult mai puțin acide decât portocalele tradiționale.
Primăvara, clementinul face flori albe, parfumate. Acestea se transformă în fructe portocalii strălucitoare, gata pentru a fi culese din noiembrie până în ianuarie.
Arborii de clementine pot crește până la 8-9 metri înălțime, dar sunt de obicei tăiați la 2 m înălțime, mai ales dacă sunt plantați în ghiveci sau altoiți din portaltoi pitic.
Arborii de clementine sunt unii dintre cei mai rezistenței arbori care produc citrice. Aceștia pot fi cultivați atât în aer liber, în zonele cu climă caldă, dar și în ghivece în zonele temperate. În plus, clementinul este cultivat și ca arbore ornamental în unele zone.
Clementin în ghiveci
Dacă vrei să crești în clementin în ghiveci, este bine să ții cont de câteva lucruri. Trebuie să alegi întotdeauna un ghiveci corespunzător, adică să fie bine proporționat cu planta. Tocmai din acest motiv este bine ca arborele să fie transplantat din ghiveciul mic în care este cumpărat de obicei.
În general, citricii au nevoie de multă apă, dar este recomandat să fie udați foarte bine, la interval de câteva zile. Între două udări este bine să lași solul să se usuce pe o adâncime de circa 3-6 cm în funcție de volumul ghiveciului. Dacă frunzele sunt deshidratate și se ridică după udare, atunci ai așteptat prea mult timp pentru a aplica o udare. Iar dacă frunzele sunt îngălbenite și nu se ridică după udare, atunci ai udat prea mult.
De asemenea, fertilizarea este foarte importantă atunci când crești citrice în ghiveci. Este bine să cauți fertilizator special pentru citrice.
Diferența dintre clementine și mandarine
Foarte multă lume se întreabă care este, de fapt, diferența dintre mandarine și clementine, pentru că cele două citrice sunt foarte asemănătoare. Ei bine, deși diferențele nu sunt foarte mari, cele două fructe diferă ușor ca gust. Clementinele sunt puțin mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.
În plus, clementinele sunt un hibrid dintre mandarine și portocale. Mai exact, clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarin cu polen de portocal dulce. Cele două flori seamănă foarte mult, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit.
În ceea ce privește valoarea lor nutritivă, ca și alte citrice, mandarinele și clementinele sunt destul de asemănătoare. Ambele sunt bogate în vitamina C, dar conțin și alte vitamine și minerale importante.
Clementine – beneficii și proprietăți
Clementinele sunt bogate în antioxidanți precum vitamina C, care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea și aspectul pielii. Ele pot ajuta, de asemenea, la creșterea aportului de fibre.
Valori nutriționale
O clementină are aproximativ 75 de grame și are următoarele valori nutriționale:
- Calorii: 35
- Proteine: 1 gram
- Grăsime: 0 grame
- Carbohidrați: 9 grame
- Fibră: 1 gram
- Vitamina C: 40% din DZR
- Folat: 5% din DZR
- Tiamina: 5% din DZR
Majoritatea caloriilor din clementine provin din zaharuri naturale, împreună cu o cantitate mică de proteine.
Clementinele sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant și stimulator al sistemului imunitar, care poate preveni deteriorarea celulară a compușilor nocivi și instabili numiți radicali liberi
Bogate în antioxidanți
Clementinele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea inflamației și la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi. Ca atare, antioxidanții pot juca un rol în prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a multor alte afecțiuni.
Bogate în vitamina C, aceste fructe conțin o serie de alți antioxidanți citrici, inclusiv hesperidină, narirutină și betacaroten.
Betacarotenul este un precursor al vitaminei A, care se găsește de obicei în alimentele vegetale portocalii și roșii. Acest puternic antioxidant favorizează creșterea sănătoasă a celulelor și metabolismul zahărului.
Stimulează sănătatea mintală
Unele studii pe animale au descoperit că narirutina poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale și poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer.
Mențin sănătatea pielii
Clementinele sunt bogate în vitamina C, care poate îmbunătăți sănătatea pielii în mai multe moduri.
Potrivit studiilor, pielea conține în mod natural cantități mari de vitamina C, deoarece această vitamină ajută la sinteza colagenului – complexul proteic care conferă pielii fermitatea.
Un aport de vitamină C stimulează organismul să producă colagen, care menține pielea sănătoasă și mai tânără.
Activitatea antioxidantă a vitaminei C poate reduce, de asemenea, inflamația și poate ajuta la inversarea daunelor provocate de radicalii liberi asupra pielii. Astfel, consumul de clementine pot ajuta la diminuarea acneei și a roșeții pielii.
Previn constipația
Potrivit studiilor, clementinele sunt un excelent remediu pentru constipație. În cazul constipaţiei acute, se recomandă consumul a cel puţin un fruct pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a obţine efectul purgativ dorit.
Contraindicații
Clementinele sunt fructe sănătoase, cu un important aport nutrițional și sunt recomandate în cantități moderate. Este nevoie de precauție însă în cazul persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric, tocmai pentru că sunt acide.
În plus, unele cercetări au descoperit că clementinele conțin furanocumarine, un compus care se găsește și în grapefruit și care poate interacționa cu anumite medicamente pentru inimă.
De exemplu, furanocumarinele pot crește efectul statinelor care scad colesterolul și pot provoca complicații severe. Din acest motiv, dacă luați statine, ar trebui să vă limitați aportul de clementine.
În plus, furanocumarinele pot interfera cu alte clase de medicamente, de aceea este bine să consultați medicul cu privire la interacțiunea dintre clementine și anumite medicamente.
Cum se consumă clementinele
Pentru a-și păstra valorile nutriționale, clementinele, ca și alte citrice, se consumă crude, în stare naturală. Sucul de clementine este, de asemenea, sursă de vitamine și minerale, dar are și un conținut ridicat de zahăr.
Clementinele se pot consuma ca atare sau pot fi adăugate crude în anumite deserturi ori salate de fructe. Gustul lor dulce acrișor poate sta însă și la baza anumitor sosuri pentru mâncăruri sărate.
Curiozități despre clementine
- Clementinele au fost descoperite în 1902, într-o livadă algeriană a părintelui Clement Rodier, de la care le vine și numele.
- Micuțele clementine nu conțin sâmburi, deci ele nu se pot înmulți decât prin procesul de altoire.
- Gustul și aspectul diferit al clementinelor se datorează soiurilor diferite de portocal și mandarin din care rezultă clementinele.
- Clementina este cultivată în Algeria, Tunisia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Italia, Israel, Liban, Iran și Turcia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!