Cu un gust dulce acrișor, parfumate și pline de nutrienți, minunatele clementine sunt printre citricele-vedete, mai ales în sezonul rece. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate, însă există și cazuri când este nevoie de oarecare precauții în consumul lor.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre arborele de clementine

Clementinul, a cărui denumire științifică este Citrus xclementina, e un arbore care produce citrice, un hibrid dintre mandarin și portocal.

Clementinele sunt, deci, un tip de mandarină, iar fructele lor sunt ușor de curățat, practic fără semințe, suculente și mult mai puțin acide decât portocalele tradiționale.

Arborele de clementine
Arborele de clementine

Primăvara, clementinul face flori albe, parfumate. Acestea se transformă în fructe portocalii strălucitoare, gata pentru a fi culese din noiembrie până în ianuarie.

Concluziile Corpului de Control și ale Comisiei de la Spitalul Pantelimon, unde un asistent a reclamat că 17 pacienți au murit la ATI: Acuzațiile false, pacienții tratați corect
Recomandări
Concluziile Corpului de Control și ale Comisiei de la Spitalul Pantelimon, unde un asistent a reclamat că 17 pacienți au murit la ATI: Acuzațiile false, pacienții tratați corect

Arborii de clementine pot crește până la 8-9 metri înălțime, dar sunt de obicei tăiați la 2 m înălțime, mai ales dacă sunt plantați în ghiveci sau altoiți din portaltoi pitic.

Arborii de clementine sunt unii dintre cei mai rezistenței arbori care produc citrice. Aceștia pot fi cultivați atât în aer liber, în zonele cu climă caldă, dar și în ghivece în zonele temperate. În plus, clementinul este cultivat și ca arbore ornamental în unele zone.

Clementin în ghiveci

Dacă vrei să crești în clementin în ghiveci, este bine să ții cont de câteva lucruri. Trebuie să alegi întotdeauna un ghiveci corespunzător, adică să fie bine proporționat cu planta. Tocmai din acest motiv este bine ca arborele să fie transplantat din ghiveciul mic în care este cumpărat de obicei.

În general, citricii au nevoie de multă apă, dar este recomandat să fie udați foarte bine, la interval de câteva zile. Între două udări este bine să lași solul să se usuce pe o adâncime de circa 3-6 cm în funcție de volumul ghiveciului. Dacă frunzele sunt deshidratate și se ridică după udare, atunci ai așteptat prea mult timp pentru a aplica o udare. Iar dacă frunzele sunt îngălbenite și nu se ridică după udare, atunci ai udat prea mult.

Anchetă privind fraudarea alegerilor parlamentare din 2020. Dosarul, ținut la sertar trei ani, implică mai mulți lideri PNL
Recomandări
Anchetă privind fraudarea alegerilor parlamentare din 2020. Dosarul, ținut la sertar trei ani, implică mai mulți lideri PNL
Clementin în ghiveci
Clementin în ghiveci

De asemenea, fertilizarea este foarte importantă atunci când crești citrice în ghiveci. Este bine să cauți fertilizator special pentru citrice.

Diferența dintre clementine și mandarine

Foarte multă lume se întreabă care este, de fapt, diferența dintre mandarine și clementine, pentru că cele două citrice sunt foarte asemănătoare. Ei bine, deși diferențele nu sunt foarte mari, cele două fructe diferă ușor ca gust. Clementinele sunt puțin mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.

În plus, clementinele sunt un hibrid dintre mandarine și portocale. Mai exact, clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarin cu polen de portocal dulce. Cele două flori seamănă foarte mult, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit.

În ceea ce privește valoarea lor nutritivă, ca și alte citrice, mandarinele și clementinele sunt destul de asemănătoare. Ambele sunt bogate în vitamina C, dar conțin și alte vitamine și minerale importante.

Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse
Recomandări
Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse

Clementine – beneficii și proprietăți

Clementinele sunt bogate în antioxidanți precum vitamina C, care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea și aspectul pielii. Ele pot ajuta, de asemenea, la creșterea aportului de fibre.

Clementine - beneficii și proprietăți
Clementine – beneficii și proprietăți

Valori nutriționale

O clementină are aproximativ 75 de grame și are următoarele valori nutriționale:

  • Calorii: 35
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 9 grame
  • Fibră: 1 gram
  • Vitamina C: 40% din DZR
  • Folat: 5% din DZR
  • Tiamina: 5% din DZR

Majoritatea caloriilor din clementine provin din zaharuri naturale, împreună cu o cantitate mică de proteine.

Clementinele sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant și stimulator al sistemului imunitar, care poate preveni deteriorarea celulară a compușilor nocivi și instabili numiți radicali liberi

Bogate în antioxidanți

Clementinele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea inflamației și la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi. Ca atare, antioxidanții pot juca un rol în prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a multor alte afecțiuni.

Bogate în vitamina C, aceste fructe conțin o serie de alți antioxidanți citrici, inclusiv hesperidină, narirutină și betacaroten.

Betacarotenul este un precursor al vitaminei A, care se găsește de obicei în alimentele vegetale portocalii și roșii. Acest puternic antioxidant favorizează creșterea sănătoasă a celulelor și metabolismul zahărului.

Stimulează sănătatea mintală

Unele studii pe animale au descoperit că narirutina poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale și poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer.

Mențin sănătatea pielii

Clementinele sunt bogate în vitamina C, care poate îmbunătăți sănătatea pielii în mai multe moduri.

Potrivit studiilor, pielea conține în mod natural cantități mari de vitamina C, deoarece această vitamină ajută la sinteza colagenului – complexul proteic care conferă pielii fermitatea.

Un aport de vitamină C stimulează organismul să producă colagen, care menține pielea sănătoasă și mai tânără.

Activitatea antioxidantă a vitaminei C poate reduce, de asemenea, inflamația și poate ajuta la inversarea daunelor provocate de radicalii liberi asupra pielii. Astfel, consumul de clementine pot ajuta la diminuarea acneei și a roșeții pielii.

Previn constipația

Potrivit studiilor, clementinele sunt un excelent remediu pentru constipație. În cazul constipaţiei acute, se recomandă consumul a cel puţin un fruct pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a obţine efectul purgativ dorit.

Contraindicații

Clementinele sunt fructe sănătoase, cu un important aport nutrițional și sunt recomandate în cantități moderate. Este nevoie de precauție însă în cazul persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric, tocmai pentru că sunt acide.

În plus, unele cercetări au descoperit că clementinele conțin furanocumarine, un compus care se găsește și în grapefruit și care poate interacționa cu anumite medicamente pentru inimă.

De exemplu, furanocumarinele pot crește efectul statinelor care scad colesterolul și pot provoca complicații severe. Din acest motiv, dacă luați statine, ar trebui să vă limitați aportul de clementine.

În plus, furanocumarinele pot interfera cu alte clase de medicamente, de aceea este bine să consultați medicul cu privire la interacțiunea dintre clementine și anumite medicamente.

Cum se consumă clementinele

Pentru a-și păstra valorile nutriționale, clementinele, ca și alte citrice, se consumă crude, în stare naturală. Sucul de clementine este, de asemenea, sursă de vitamine și minerale, dar are și un conținut ridicat de zahăr.

Salată de fructe cu clementine
Salată de fructe cu clementine

Clementinele se pot consuma ca atare sau pot fi adăugate crude în anumite deserturi ori salate de fructe. Gustul lor dulce acrișor poate sta însă și la baza anumitor sosuri pentru mâncăruri sărate.

Curiozități despre clementine

  • Clementinele au fost descoperite în 1902, într-o livadă algeriană a părintelui Clement Rodier, de la care le vine și numele.
  • Micuțele clementine nu conțin sâmburi, deci ele nu se pot înmulți decât prin procesul de altoire.
  • Gustul și aspectul diferit al clementinelor se datorează soiurilor diferite de portocal și mandarin din care rezultă clementinele.
  • Clementina este cultivată în Algeria, Tunisia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Italia, Israel, Liban, Iran și Turcia.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Daniel9090   •   09.12.2023, 22:13

Clementine, fructe pline de vitamine, gust delicios, evitat în alergii citrice

Nicoleta1807   •   13.11.2023, 18:52

Foarte bogate în antioxidanți!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de Vladimir s-a scumpit cu 45% în ultimii ani
FANATIK.RO
Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de Vladimir s-a scumpit cu 45% în ultimii ani
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Ce au găsit doi români în coteţul găinilor într-o curte dintr-o comună din Mehedinţi. Șoc total, creatura avea doi metri
FANATIK.RO
Ce au găsit doi români în coteţul găinilor într-o curte dintr-o comună din Mehedinţi. Șoc total, creatura avea doi metri
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Știrileprotv.ro
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Imaginile pe care Meghan Markle le-ar vrea dispărute! Ce a putut să facă soția Prințului Harry. Gestul ei a devenit viral pe internet! Nu știa că e filmată!
Unica.ro
Imaginile pe care Meghan Markle le-ar vrea dispărute! Ce a putut să facă soția Prințului Harry. Gestul ei a devenit viral pe internet! Nu știa că e filmată!
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună"
Observatornews.ro
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună"
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI