Mandarinele, clementinele și portocalele se numără printre cele mai populare citrice și sunt foarte asemănătoare ca aspect. Totuși, există diferențe semnificative între ele.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre mandarine
Mandarinul, ce are denumirea științifică de Citrus reticulata Blanco sau Citrus nobilis Andr., este o specie de plante originară din regiunile tropicale și subtropicale ale Asiei.
Coroana mandarinului este mai curând bogată, rotundă, simetrică decât deschisă, şi are nevoie numai rareori de tăieri pentru formarea sa armonioasă.
Florile albe apar în martie şi aprilie şi sunt foarte parfumate, atrăgând de obicei albinele. Fructul portocaliu al mandarinului este zemos, dulce şi uşor de decojit. Dimensiunile sale sunt de 5,1 – 10,2 cm în diametru, iar, în interior, are secţiuni divizate.
Mandarinele sunt mici, au un diametru de la 4 la 8 cm. Culoarea lor este portocalie, galben-portocalie sau roșie-portocalie. Forma lor este rotundă sau aplatizată.
Coaja este subțire și se desprinde ușor. Ușurința decojirii reprezintă un avantaj important al mandarinelor în comparație cu celelalte fructe citrice, care toate sunt mai greu de decojit.
La fel ca și cu alte fructe citrice, țesutul interior este împărțit în segmente, care sunt formate la rândul lor dintr-un număr mare de celule alungite.
Fructele pot fi fără sâmburi sau pot conține un număr mic de sâmburi.
Diferența dintre mandarine și clementine
Diferența dintre mandarine și clementine nu este una foarte mare, motiv pentru care foarte lume confundă cele două fructe exotice.
Ei bine, deși diferențele nu sunt foarte mari, cele două fructe diferă ușor ca gust. Clementinele sunt puțin mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate. În plus, clementinele sunt un hibrid dintre mandarine și portocale.
Mai exact, clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarin cu polen de portocal dulce. Cele două flori seamănă foarte mult, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit. În ceea ce privește valoarea lor nutritivă, ca și alte citrice, mandarinele și clementinele sunt destul de asemănătoare. Ambele sunt bogate în vitamina C, dar conțin și alte vitamine și minerale importante.
Mandarine – beneficii și proprietăți
Mandarinele, ca și alte citrice, sunt o sursă importantă de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant și stimulator al sistemului imunitar, care poate preveni deteriorarea celulară a compușilor nocivi și instabili numiți radicali liberi.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de mandarine
- Valori nutritive pentru 100 g
- Energie 53 kcal
- Carbohidrați 13.34 g
- Zahăr 10.58 g
- Fibre alimentare 1.8 g
- Grăsimi 0.31 g
- Proteine 0.81 g
- Vitamina A echiv. 34 μg (4%)
- betacarotenă 155 μg (1%)
- Tiamină (vit. B1) 0.058 mg (5%)
- Riboflavină (vit. B2) 0.036 mg (3%)
- Niacină (vit. B3) 0.376 mg (3%)
- Acid pantothenic (B5) 0.216 mg (4%)
- Vitamina B6 0.078 mg (6%)
- Acid folic (vit. B9) 16 μg (4%)
- Choline 10.2 mg (2%)
- Vitamina C 26.7 mg (32%)
- Vitamina E 0.2 mg (1%)
- Calciu 37 mg (4%)
- Fier 0.15 mg (1%)
- Magneziu 12 mg (3%)
- Mangan 0.039 mg (2%)
- Fosfor 20 mg (3%)
- Potasiu 166 mg (4%)
- Sodiu 2 mg (0%)
- Zinc 0.07 mg (1%)
Bogate în vitamine și antioxidanți
Mandarinele, ca și alte citrice, sunt o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient care întărește sistemul imunitar și menține pielea netedă și elastică.
Citricele în general au cantități bune de alte vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect, inclusiv vitamine din grupa B, potasiu, fosfor, magneziu și cupru.
În plus, acestea sunt bogate în compuși vegetali care au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Acești compuși includ peste 60 de soiuri de flavonoide, carotenoide și uleiuri esențiale și sunt responsabili de multe dintre beneficiile pentru sănătate ale citricelor.
Sursă de fibre
Mandarinele sunt o sursă bună de fibre. Fibrele au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății digestive și facilitarea pierderii în greutate.
Portocalele și mandarinele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, genul de fibre care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Stimulează sănătatea mintală
Unele studii pe animale au descoperit că narirutina din mandarine poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale și poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer.
Previn constipația
Potrivit studiilor, mandarinele sunt un excelent remediu pentru constipație. În cazul constipaţiei acute, se recomandă consumul a cel puţin un fruct pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a obţine efectul purgativ dorit.
Contraindicații
Mandarinele sunt fructe sănătoase, cu un important aport nutrițional și sunt recomandate în cantități moderate. Este nevoie de precauție însă în cazul persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric, tocmai pentru că sunt acide.
Cum se consumă mandarinele
Pentru a-și păstra valorile nutriționale, mandarinele, ca și alte citrice, se consumă crude, în stare naturală.
Cel mai bun mod de a mânca atât mandarine, cât și clementine este pur și simplu să le curățați și să le mâncați. Deoarece mandarinele sunt mai ușor de curățat, pot fi folosite ca gustare rapidă și ușoară, mai ales atunci când sunteți în deplasare. De asemenea, sunt grozave și la salate.
Când alegeți o mandarină coaptă, veți dori să căutați fructe de culoare aprinsă, semi-moi și să le evitați pe cele cu pete maronii.
Sucul de mandarine este, de asemenea, sursă de vitamine și minerale, dar are și un conținut ridicat de zahăr.
Mandarinele se pot consuma ca atare sau pot fi adăugate crude în anumite deserturi ori salate de fructe. Gustul lor dulce acrișor poate sta însă și la baza anumitor sosuri pentru mâncăruri sărate.
Cum se păstrează mandarinele
Afară din frigider, aceste fructe pot rezista până la o săptămână, într-un loc rece şi uscat, având grijă să nu se strice una de la cealaltă. În timp ce, în frigider, ele trebuie sigilate într-o pungă de hârtie şi depozitate în compartimentul de fructe, menţinându-şi astfel neschimbate atât proprietăţile, cât şi parfumul, chiar şi până la 10 zile.
Curiozități despre mandarine
- Mandarinele sunt cele mai cultivate fructe citrice în China, Asia tropicală, India, Coreea, Japonia, zona mediteraneană și în statul american Florida.
- Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu ţepi, cu ramuri zvelte şi frunze mereu verzi, în formă de lance.
- Mandarinele sunt fructe venerate de civilizațiile asiatice, în medicina tradițională chinezească ele fiind recomandate pentru reglarea energiei vitale. Iar în medicina ayurvedica uleiul cojilor de mandarine este folosit pentru a elimina stresul, a ameliora insomnia și pentru a induce starea de calm și vitalitate.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!