Cuprins:
Pregătirea ingredientelor
Trebuie să știi că orice aluat de cozonac are nevoie ca ingredientele să fie ținute la temperatura camerei. Bucătăria în care faci cozonacul trebuie să fie caldă, fără curenți de aer.
Așa că va trebui să îți scoți din frigider toate ingredientele de care ai nevoie pentru a face cozonac și să le lași în bucătărie pentru măcar 2-3 ore, cât să ajungă la temperatura camerei.
Ca să faci căldură în bucătărie, poți să încingi cuptorul la 160 de grade, astfel încât ingredientele să fie perfecte atunci când le combini, pentru rezultate incredibile.
Apoi, ai grijă să folosești produse de înaltă calitate. Cel mai bine ar fi dacă ai ouă de țară sau lapte proaspăt, nepasteurizat. Untul trebuie să fie și el gras și ar fi ideal să fie nesărat și neprocesat.
Dacă nu poți găsi ingrediente de țară, apelează la cele din comerț însă ai grijă să fie cu cel mai mare procent de grăsime. Asta va face cozonacul pufos și se va rupe în fâșii.
În ceea ce privește lichidele, adică laptele și untul topit, ai grijă să fie călduțe, nu fierte, pentru că ele vor dezactiva drojdia și cozonacul nu va mai crește.
Temperatura tor trebuie să fie cât să le simți la deget, dar nu să te frigi sau să fie ca temperatura corpului.
Poți să încălzești și vasul în care frămânți aluatul, pentru rezultate spectaculoase. Pur și simplu lasă-l puțin sub jet de apă fierbinte, apoi usucă-l bine cu prosoape de hârtie.
Trucuri pentru cozonac pufos
Iată câteva trucuri pentru un cozonac pufos și aspectuos:
- Folosește ouă cu gălbenuș cât mai galben spre portocaliu
- Dacă ouăle tale sunt palide, folosește un vârf de cuțit de șofran
- Când bați albușurile pentru umplutură, folosește sare sau cream of tartar, un stabilizator de albușuri
- Cerne făina și alte prafuri pe care le folosești, cum ar fi cacaua
- Folosește un zahăr de bună calitate
- Adaugă mereu sare în aluatul de cozonac, asta îi va intensifica aroma
- În loc de esență de vanilie, folosește direct o păstaie de vanilie căreia îi scoți semințele și le pui în laptele călduț
- Pentru o aromă deosebită, adaugă lichiorul tău preferat și renunță la aromele artificiale din comerț
- Pentru o coajă crocantă și delicioasă, folosește mereu gălbenuș de ou, apoi presară zahăr brun deasupra
Ingrediente pentru cozonac cu mac
Pentru aluat
- 500 g făină tip 000
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
- 30 g zahăr pudră
- 200 ml lapte gras
- 25 ml lichior aromat
- 1 ou
- 2 gălbenușuri
- sare
- coajă de lămâie și portocală
- 150 g unt
Pentru umplutură
- 400 g mac
- 150 ml lapte gras
- 2-3 albușuri
- 80 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
Pentru decor
- 1 gălbenuș
- zahăr brun
Mod de preparare
Aluatul
Pentru început, fă maiaua din drojdia frecată cu zahăr, până devine un amestec lichid. Adaugă cam 50 ml de lapte călduț și amestecă din nou. Lasă deoparte pentru 10 minute până drojdia se activează și deasupra se formează bule.
Ia un castron mare și adaugă făina cernută. În alt castron, bate oul cu cele 2 gălbenușuri, esențele, sarea și zahărul. Adaugă restul de lapte călduț. Pune toată compoziția în bolul cu făina și adaugă și coaja de portocale și lămâie.
Frământa aluatul cam 30 de minute sau până se dezlipește de pe mâini. Acum, adaugă treptat untul topit până aluatul începe să se facă fâșii. Mai frământă puțin, apoi pune aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperă-l. Lasă-la crescut o oră într-un loc călduț.
Umplutura
Pentru umplutură, mixează foarte bine albușurile cu zahărul și sarea. Apoi, pune laptele și zahărul pe foc și amestecă până se topește tot zahărul.
Adaugă macul și amestecă bine până ce obții o umplutură omogen. Apoi, lasă la răcit și adaugă treptat albușul de ou bătut bine.
Poți adăuga și esențe sau lichior. Omogenizează totul și lasă la răcit.
Formarea cozonacilor
După ce aluatul a crescut, împarte-l în patru bucăți egale. Poți face asta cu aproximație sau poți cântări cele patru bucăți. Pregătește-ți cele două tăvi de cozonac și tapetează-le cu făină și ulei sau cu foaie de copt.
După ce ai împărțit aluatul în patru părți egale, ia câte o bucată și întinde-o bine pe masa de lucru pe care ai pus puțin ulei. Încearcă să nu întinzi aluatul foarte mult pentru că va fi prea subțire și va ieși umplutura prin el.
Pune un sfert din umplutură apoi rulează și strânge binele capetele. Când ai format două astfel de rulouri, împletește-le între ele strângând marginile ca să nu iasă umplutura, apoi transferă0i în tăvile de copt.
Unge-i cu gălbenușul bătut bine și presară zahăr brun deasupra.
Coacerea cozonacilor
Cuptorul trebuie să fie bine încins la 170 de grade. Pune-i într-o tavă și setează cuptorul 180 de grade pentru primele 20-30 de minute.
Tava trebuie să fie cam la jumătatea cuptorului. După ce au crescut, acoperă-i cu o hârtie de copt și dacă e nevoie, întoarce-i ca să se coacă uniform.
Îi poți încerca cu o scobitoare sau un truc este să vezi dacă marginile s-au dezlipit de tavă. Atunci, cozonacul este perfect gătit.
Dacă s-au rumenit prea tare în prima jumătate de oră, poți să îi acoperi cu foaie de copt și poți reduce temperatura la 160 de grade. Ar trebui să stea în cuptor cam o oră, în funcție de cuptorul pe care îl ai. După ce îi scoți, lasă-i la răcit în tavă pentru a își păstra forma. Dacă îi scoți prea repede din tavă, toată partea de jos a aluatului va rămâne în formă.
Nu îi tăia niciodată cât sunt calzi, ci așteaptă să se răcească măcar 30 de minute.
Dacă vrei să faci acest desert, dar ții post, iată o rețetă ideală de cozonac de post
Sursa foto: 123rf.com