De Rodica Dirzu,

Cum faci cozonac. Pregătirea ingredientelor

O primă regulă este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. De aceea, cu o zi înainte de preparare, seara, pregătește-le în bucătărie, unde vei avea grijă să fie cald.

Temperatura din bucătărie trebuie să fie constantă (în jur de 30 de grade) și să nu fie curent de la ușă sau fereastră.

Când pregătești ingredientele lichide (lapte, ulei, unt), ai grijă să fie călduțe, nu fierbinți. Fiindcă riști să opărești aluatul.

Ai grijă ca vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.

Trucuri pentru aluatul de cozonac

Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran în făină.

Nu folosi niciodată la cozonac ouă de rață, gâscă sau curcă. Fiindcă albușul lor este dens și greu, nu se bate bine și astfel aluatul nu va crește suficient.

Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.

Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect.

Cerne făina înainte de a o folosi.

Pregătește nuca. Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.

Cum se frământă aluatul de cozonac

Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.

Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.

După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii.

Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.

Cum faci cozonac. Temperatura optimă din cuptor

Temperatura cuptorului trebuie să fie între 160-180 de grade când bagi tăvile. În primele 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. Apoi se poate scădea temperatura la o treaptă inferioară.

După ce s-au rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.

Se poate pune o tavă cu apă în cuptor, sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos.

Rețetă de cozonac

Ingrediente: 

  • 2 kg făină (dar e bine să ai în plus, fiindcă se mai adaugă puțină)
  • 600 g zahăr tos
  • 500 ml ulei
  • 1 l lapte integral
  • 100 g drojdie de bere proaspătă
  • 6 ouă
  • o linguriță de sare
  • două plicuri zahăr vanilat
  • o lămâie
  • o fiolă esență de rom
  • 200 g stafide
  • 1/2 coajă de lămâie și sucul de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 200 g stafide
  • 600 g nuci
  • 150 g zahăr
  • un plic cu zahăr vanilat
  • o fiolă de esență de rom
  • 1/2 coajă de lămâie
  • 200 g rahat

În plus: unt pentru uns tava, două ouă pentru uns cozonacii și puțin lapte.

Cum se face aluatul de cozonac

Se pun la încălzit laptele și uleiul, fiecare în câte o crăticioară. În lapte se adaugă sarea, zahărul, vanilia și jumătate din coaja rasă de lămâie. Cealaltă jumătate se pune în nucă. Când sunt călduțe se dau deoparte. Se cerne făină și se pune în lighenașul de frământat. Apoi se face maiaua: se fărâmițează drojdia, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină. Se amestecă, se acoperă și se lasă să crească.

Apoi se adaugă maiaua peste făină, se toarnă laptele, se adaugă 200 g stafide, ouăle și se începe frământatul. Treptat, se pune uleiul călduț. Se mai adaugă făină până devine coca elastică. Se stoarce și o lămâie (ai grijă la sâmburi) și se adaugă esența de rom. Se ung cu ulei și coca și pereții ligheanului, se acoperă și se lasă la crescut, la loc cald, cam 1-2 ore, depinde cât de repede crește.

Cum se face umplutura de cozonac

Miezul de nucă se bagă 5-10 minute la cuptor să se rumenească ușor, apoi se mărunțește cu robotul. Înainte de mărunțire se opresc vreo 10-12 jumătăți de miez pentru ornat cozonacul. Se adaugă zahărul, stafidele, vanilia, romul, coajă rasă de lămâie.

Finalizare: tăvile se tapetează cu unt și făină. Se iau cu mâinile unse două bucăți mari de cocă și se întind pe blatul uns cu puțin ulei. Se întinde fiecare bucată, pe rând și se adaugă cu o lingură umplutură și bucăți  mici de rahat, lăsând cam 2-3 cm distanță de margine. Se rulează fiecare și apoi cele două suluri umplute se împletesc. Ies 4-5 cozonaci (în funcție de tăvi). După ce se pun în tavi se mai lasă la crescut.

Apoi, se pun miejii de nucă întregi, pe suprafața cozonacilor și se ung (cu o pensulă) cu oul bătut cu lapte și se dau la cuptor.

Cum se face cozonacul la cuptor

Cuptorul se încălzește și se bagă câte două tăvi deodată la foc mediu, mai întâi. Apoi, după 30-40 de minute se mai întorc și după ce au crescut se acoperă cu o hârtie de copt că să nu se rumenească prea tare și se mai coc cam 10-15 minute. Depinde de cuptor.

Se încearcă cu o țepușă de lemn de frigărui. Când sunt copți se scot din cuptor și din tavă, se pudrează cu zahăr farin și se acoperă cu o hârtie. Se taie când se răcesc bine.

Vezi și cele mai bune retete de cozonac

Citeşte şi:

Cum faci sarmale. Trucuri ca să-ți iasă cel mai gustos preparat

Cum se pune varza la murat și ce trucuri sunt utile

Cum deschizi sticla de vin dacă nu ai la îndemână un tirbușon

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile
HOROSCOP

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile