Cuprins:
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui rotundă și înaltă.
Prepararea rețetelor de cozonac și de pască este inclusă în tradiția creștină ca obicei de Crăciun sau în Săptămâna Mare.
Cum faci cozonac. Pregătirea ingredientelor
O primă regulă este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. De aceea, cu o zi înainte de preparare, seara, pregătește-le în bucătărie, unde vei avea grijă să fie cald.
Temperatura din bucătărie trebuie să fie constantă (în jur de 30 de grade) și să nu fie curent de la ușă sau fereastră.
Când pregătești ingredientele lichide (lapte, ulei, unt), ai grijă să fie călduțe, nu fierbinți. Dacă sunt fierbinți riști să opărești aluatul.
Ai grijă ca vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine, să fie uscat.
Trucuri pentru aluatul de cozonac
Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran în făină.
Nu folosi niciodată la cozonac ouă de rață, gâscă sau curcă. Fiindcă albușul lor este dens și greu, nu se bate bine și astfel aluatul nu va crește suficient.
Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect.
Cerne făina înainte de a o folosi.
Pregătește nuca. Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
Cum se frământă aluatul de cozonac
Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.
Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.
După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii.
Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.
Cum faci cozonac. Temperatura optimă din cuptor
Temperatura cuptorului trebuie să fie între 160-180 de grade când bagi tăvile. În primele 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. Apoi se poate scădea temperatura la o treaptă inferioară.
După ce s-au rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.
Se poate pune o tavă cu apă în cuptor, sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos.
Cum se face aluatul de cozonac
Se pun la încălzit laptele și uleiul, fiecare în câte o crăticioară. În lapte se adaugă sarea, zahărul, vanilia și jumătate din coaja rasă de lămâie. Cealaltă jumătate se pune în nucă. Când sunt călduțe se dau deoparte. Se cerne făină și se pune în lighenașul de frământat. Apoi se face maiaua: se fărâmițează drojdia, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină. Se amestecă, se acoperă și se lasă să crească.
Apoi se adaugă maiaua peste făină, se toarnă laptele, se adaugă 200 g stafide, ouăle și se începe frământatul. Treptat, se pune uleiul călduț. Se mai adaugă făină până devine coca elastică. Se stoarce și o lămâie (ai grijă la sâmburi) și se adaugă esența de rom. Se ung cu ulei și coca și pereții ligheanului, se acoperă și se lasă la crescut, la loc cald, cam 1-2 ore, depinde cât de repede crește.
Cum se face umplutura de cozonac
Miezul de nucă se bagă 5-10 minute la cuptor să se rumenească ușor, apoi se mărunțește cu robotul. Înainte de mărunțire se opresc vreo 10-12 jumătăți de miez pentru ornat cozonacul. Se adaugă zahărul, stafidele, vanilia, romul, coajă rasă de lămâie.
Finalizare: tăvile se tapetează cu unt și făină. Se iau cu mâinile unse două bucăți mari de cocă și se întind pe blatul uns cu puțin ulei. Se întinde fiecare bucată, pe rând și se adaugă cu o lingură umplutură și bucăți mici de rahat, lăsând cam 2-3 cm distanță de margine. Se rulează fiecare și apoi cele două suluri umplute se împletesc. Ies 4-5 cozonaci (în funcție de tăvi). După ce se pun în tavi se mai lasă la crescut.
Apoi, se pun miejii de nucă întregi, pe suprafața cozonacilor și se ung (cu o pensulă) cu oul bătut cu lapte și se dau la cuptor.
Cum se face cozonacul la cuptor
Cuptorul se încălzește și se bagă câte două tăvi deodată la foc mediu, mai întâi. Apoi, după 30-40 de minute se mai întorc și după ce au crescut se acoperă cu o hârtie de copt că să nu se rumenească prea tare și se mai coc cam 10-15 minute. Depinde de cuptor.
Ungeti hârtia de copt cu puțin unt, astfel cozonacul va avea acel parfum de unt absolut minunat și nu se va mucegăi, nu se va usca, va rămâne fraged mult timp.
Cozonacul se încearcă cu o țepușă de lemn de frigărui sau cu o scobitoare. Ei sunt gata când scobitoarea iese curată. Când sunt copți se scot din cuptor și din tavă, se pudrează cu zahăr farin și se acoperă cu o hârtie. Se taie când se răcesc bine.
Dacă vreți cozonaci lucioși, după coacere, ungeți imediat cozonacii cu puțin sirop făcut din o lingură de miere de albine și două linguri de app sau o lingură cu vârf de zahăr și două linguri de apă. Cozonacii vor avea un luciu splendid.
Câte calorii are o felie de cozonac de casă?
Cozonacul este un dulce tradiţional bogat în zahăr şi grăsimi, iar specialiştii în nutriţie recomandă să nu consumăm mai mult de una-două felii de cozonac pe zi, în perioada sărbătorilor, dacă nu vrem să avem probleme cu silueta.
De exemplu, 100 g de cozonac românesc de 1 kg, cu cremă de nuci şi stafide conţine 394 kcal, 18,7 grăsimi şi 21,7 g zaharuri, iar o felie (119 g) de panettone conţine între 290 şi 326 de calorii, potrivit Nutritionix. De obicei, pe eticheta oricărui tip de cozonac este indicat numărul de calorii, dar şi conţinutul de grăsimi, glucide şi zaharuri. Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.
Rețetă de cozonac
Ingrediente:
- 2 kg făină (dar e bine să ai în plus, fiindcă se mai adaugă puțină)
- 600 g zahăr tos
- 500 ml ulei
- 1 l lapte integral
- 100 g drojdie de bere proaspătă
- 6 ouă
- o linguriță de sare
- două plicuri zahăr vanilat
- o lămâie
- o fiolă esență de rom
- 200 g stafide
- 1/2 coajă de lămâie și sucul de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 200 g stafide
- 600 g nuci
- 150 g zahăr
- un plic cu zahăr vanilat
- o fiolă de esență de rom
- 1/2 coajă de lămâie
- 200 g rahat
În plus: unt pentru uns tava, două ouă pentru uns cozonacii și puțin lapte.
Cozonac fără frământare – rețetă simplă
Ingrediente:
- 1 kg de făină;
- 300 g zahăr;
- jumătate de pachet de unt;
- 5 ouă;
- 200 ml de lapte;
- 400 gr nucă;
- 5 linguri de ulei;
- 4 linguri cacao;
- coajă de lămâie;
- o fiolă de esență de rom;
- 42 g de drojdie crudă;
- zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină.
Ulterior, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența, uleiul, untul topit și călduț, dar și puțină sare. Se amestecă întreaga compoziție până când se încorporeză toată făina și se obține un aluat elastic.
Pentru umplutură, se separă ouăle, iar albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nucă și cacao.
Vasul în care este aluatul se acoperă cu folie și se lasă într-un loc cald timp de aproximativ o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru părți, care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci.
Se rulează și se împletesc patru astfel de suluri. Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină sau cu foaie de copt. Se lasă la crescut încă o oră și sunt unși cu ou bătut.
Apoi sunt introduși în cuptor setat la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilat praf.
Vezi și cele mai bune retete de cozonac
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Stoiae • 16.02.2024, 08:29
Îmi plac foarte mult cozonacii, mai ales cei de casa scoși proaspeți din cuptor.😋
Timea97 • 20.01.2024, 13:01
Azi probez și eu reteta pas cu pas am făcut deja aluatul ,sper sa îmi iasă la fel.