Cum îngroși sosul

Poți îngroșa orice sos folosind alimente de bază din cămară, cum ar fi făina sau amidonul de porumb, sau poți face acest lucru fără să adaugi niciun ingredient, ci reducând lichidul. Dar, mai întâi, învață acest truc util pentru a testa grosimea sosului.

Testează sosul mai întâi

Cum știi când sosul tău este suficient de gros, în afară de a te uita la el? Testează sosul cu o lingură. Dacă sosul acoperă partea din spate a unei linguri, poți fi sigur că sosul va acoperi alte ingrediente. 

Testarea cu o lingură este o modalitate bună de a testa sosul, deoarece temperatura lingurii va răci puțin sosul, oferind o impresie precisă despre cât de gros va fi sosul odată ce părăsește tigaia fierbinte și se răcește la temperatura la care va fi servit în cele din urmă.

Prin reducerea lichidului

Reducerea sosului pe aragaz este o modalitate excelentă de a îngroșa sosul în mod natural, fără a adăuga agenți de îngroșare, cum ar fi amidonul de porumb sau făina. Această metodă funcționează deosebit de bine pentru sosurile pe bază de roșii, deoarece amidonul adăugat nu se împacă întotdeauna bine cu acidul din roșii.

Pe lângă faptul că îngroașă un sos, reducerea concentrează aromele atunci când apa care altfel ar dilua aromele intense se evaporă.

Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”

Toarnă ingredientele pentru sos. într-o oală. Trece focul la mediu-mare și amestecă ingredientele.

Pe măsură ce sosul se încălzește, va începe să fiarbă. Poți observa că sosul se îngroașă pe măsură ce se încălzește. Pe măsură ce bulele devin mai mari în oală, urmăriește sosul îndeaproape. 

Nu lăsa bulele să devină prea mari sau vor da în clocot. Când bulele încep să se mărească, redu focul la mic pentru a permite sosului să continue să se gătească în continuare.

Sosul s-a terminat de gătit atunci când a ajuns la grosimea (consistența) și gustul dorit. 

Reține că sosurile, mai ales în cazul sosurilor reduse făcute cu zahăr și gelatină, vor continua să se îngroașe pe măsură ce se răcesc.

Cu făină

Făina este o opțiune excelentă pe care probabil că o vei avea mereu la îndemână. Nu numai că o poți folosi pentru a îngroșa sosurile, dar este un agent excelent de îngroșare și pentru sosuri și supe. 

Atunci când este adăugată la lichid, amidonul din făină se extinde, ajutând la îngroșarea sosului. Există două moduri de a îngroșa cu făină: fie faci un roux, fie o suspensie.

Un roux este un agent de îngroșare clasic format din părți egale de unt și făină.

Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”
Recomandări
Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”

Încălzește untul la foc mediu. Când se topește, adaugă făina și bate până când amestecul formează o pastă groasă și are o culoare maro-aurie.

Adaugă roux-ul în sos și bate pentru a se combina. Testează sosul cu o lingură.

Când vrei să folosești doar făină, combină 2 linguri de făină cu fiecare 1/4 de cană de apă rece și bate până când se omogenizează. Adaugă amestecul în sos la foc mediu și continuă să amesteci și să gătești până când ai ajuns la consistența dorită. Testează cu o lingură.

Cu amidon de porumb

Amidonul de porumb este o alternativă excelentă fără gluten la făină și nu va face ca sosul tău să arate tulbure. O regulă generală este ca pentru fiecare cană de lichid din rețetă, să folosești o lingură de amidon de porumb.

Combină părți egale de amidon de porumb și apă rece. Se amestecă până când se omogenizează.

Toarnă în sos și gătește la foc mediu, amestecând continuu, până când sosul atinge consistența dorită. Testează sosul cu o lingură.

Cu pastă de tomate

Cel mai bun moment pentru a adăuga pasta de tomate este la începutul rețetei – încălzirea acesteia eliberează uleiurile esențiale și, de asemenea, caramelizează zaharurile – dar o poți amesteca aproape de final pentru a ajuta la legarea supelor și sosurilor pe bază de roșii.

Yoshinori Sato, profesorul japonez care ne-a învățat limba și a scris o carte în română: „Pentru mine, România este o țară de vis”
Recomandări
Yoshinori Sato, profesorul japonez care ne-a învățat limba și a scris o carte în română: „Pentru mine, România este o țară de vis”

 De asemenea, ai putea să o adaugi la sosurile brune sau la tocănițele de carne de vită, dar, deoarece adaugă o explozie de culoare și aromă de roșii, nu este recomandată pentru sosurile pe bază de lapte.

Adaugă o bucată de unt

Această metodă nu va îngroșa prea tare sosul, dar va da un impuls în plus dacă ești aproape, dar nu chiar acolo. Asigură-te doar că învârți untul în sosul tău chiar la sfârșitul procesului de gătire. Sosul infuzat cu unt se va tăia dacă este expus la căldură mare.

Adaugă un gălbenuș de ou

Gălbenușurile de ou sunt o modalitate clasică de a îngroșa sosurile de salată și cremele, dar fac minuni și pentru a îngroșa sosurile bogate în smântână. Pentru a preveni ca oul să se facă omletă, pune gălbenușul de ou într-un castron și adaugă încet aproximativ o ceașcă de sos picant. Apoi, adaugă amestecul temperat de gălbenușuri în oală, bătând pe măsură ce continui.

Metoda gălbenușului de ou funcționează foarte bine și ca modalitate de a salva un sos stricat.

Pasează legume cu amidon și adaugă-le în sos

Legumele cu amidon – cum ar fi cartofii, dovleacul sau țelina – sunt agenți de îngroșare excelenți, mai ales dacă au fost pasate. 

Pur și simplu prăjește sau fierbe aceste legume și pune-le în robotul de bucătărie până când se omogenizează. Apoi, amestecă-le în sos și gata. Acesta va fi instantaneu mai gros! De asemenea, ai putea folosi conopida gătită la aburi și pasată, sau orice fel de fasole sau linte gătită, ținând cont că acestea din urmă ar adăuga arome suplimentare preparatului.

În funcție de tipul de rețetă pe care o pregătești, ai putea, de asemenea, să faci piure jumătate sau mai mult din supă sau sos pentru a-l îngroșa. Aceasta ar schimba consistența felului de mâncare, dar ar îngroșa lucrurile fără a introduce ingrediente suplimentare.

Rețetă sos de roșii

Ingrediente pentru sos de roșii:

  • Roșii – o conservă de roșii întregi, tăiate cubulețe sau zdrobite
  • 1/4 cană de morcovi rași
  •  o ceapă
  • 2 căței mari de usturoi
  • Condimente – oregano măcinat, o crenguță de rozmarin sau o frunză de dafin

Cum se prepară sosul de roșii:

Sotați ceapa și usturoiul în ulei de măsline până când ambele sunt fragede. Zdrobiți roșiile cu mâinile sau cu instrument pentru piure de cartofi și adăugați-le în tigaie împreună cu sucurile și adăugați busuiocul.

Fierbeți totul împreună timp de 20 de minute la foc mediu. Amestecați până la consistența dorită. Aveți răbdare să lăsați sosul să fiarbă la foc mic pentru ca ingredientele să se amestece. După ce a fiert, amestecați-l cu un blender de mână. Dacă preferați, puteți lăsa acest sos cu bucăți sau îl puteți amesteca până la omogenizare completă.

Rețetă de sos bolognese

Ingrediente:

  • 300 g carne de vită măcinată grosier
  • 150 g pancetta
  • 50 g morcov
  • 50 g de tulpină de țelină
  • 30 g ceapă
  • 300 g sos de roșii sau roșii decojite la conservă
  • ½ pahar de vin roșu sec
  • ½ pahar de lapte integral
  • un pic de supă ulei de măsline extravirgin sau unt
  • sare
  • piper
  • ½ pahar de smântână lichidă (opțional)

Mod de preparare:

Mai întâi se taie în cubulețe și apoi se toacă fin pancetta cu un cuțit ascuțit, apoi se topește într-o tigaie de teracotă sau de aluminiu groasă, cu diametrul de aproximativ 20 cm.

Se adaugă 3 linguri de ulei sau 50 g de unt și legumele tăiate mărunt și se lasă să se gătească ușor. Adaugă carnea tocată și amestecă bine cu o lingură, până când carnea este gătită și sfârâie. Se toarnă vinul și se amestecă ușor până când alcoolul s-a evaporat complet.

Adaugă passata sau roșiile decojite, acoperă și fierbe încet timp de aproximativ 2 ore, adăugând supă când este necesar, apoi adaugă laptele spre final pentru a contracara aciditatea roșiilor. Se asezonează cu sare și piper.

La final, când sosul este gata, în funcție de utilizarea lui, adaugă smântână dacă folosești sosul pentru paste uscate. Pentru paste proaspete, se folosește ca atare.

Sursa foto: 123rf.com

Diferența dintre bulion și pasta de tomate

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.