Un studiu recent citat de New York Times arată că pacienții infectați cu coronavirus, care au locuit în zone cu niveluri mari de poluare înainte de pandemie sunt mult mai predispuși să moară din cauza contaminării decât pacienții din zone cu aer mai curat. Acesta este primul studiu care subliniază o legătură clară între expunerea pe termen lung la poluare și rata de deces din cauza Covid-19. De aceea, este esențial să conștientizăm și să acordăm o mai mare importanță aerului pe care îl respirăm.
Totodată, calitatea aerului din casă joacă un rol important în transformarea locuinței într-un spațiu primitor și confortabil. Din cauza calității slabe a aerului, o locuință poate părea murdară, chiar dacă este bine întreținută și curată. De asemenea, expunerea pe pe termen lung la iritanți și alte elemente nesănătoase din aer poate cauza grave probleme de sănătate.
Există experți care definesc puritatea aerului din casă prin confortul resimțit de ocupanți și consideră că unele persoane găsesc anumite situații acceptabile, în timp ce altele nu. De pildă, umiditatea aerului din casa poate fi cauza dezvoltării alergenilor, iar expunerea îndelungată la acești dăunători poate irita căile respiratorii și plămânii.
Însă, unii oameni pot simți efectele calității slabe a aerului din locuință, în timp ce alții nu știu cât de mult le afectează sănătatea, pentru că nu manifestă simptome vizibile. De aceea, măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului din locuință sunt importante și trebuie luate din timp.
Acordă o mai mare atenție alergiilor
Deși apariția alergiilor poate fi pusă pe seama trecerii de la un anotimp la altul sau a fenomenelor meteorologice, cauza acestora ar putea avea legătură cu virusurile și bacteriile existente în locuință.
Printre simptomele alergiilor se numără tusea uscată, strănutul, senzația de mâncărime a ochilor și durerile de cap. Dacă ai astfel de simptome, este important să fii atent când apar și când dispar. Astfel, dacă problemele apar la scurt timp după ce ai intrat în casă și dispar imediat după ce ai părăsit locuința, ar trebui să iei în considerare faptul că, în spațiul respectiv, calitatea aerului nu este la un nivel optim.
Nu pierde din vedere simptomele noi sau neobișnuite
Multe simptome determinate de calitatea slabă a aerului pot fi ușoare, însă, în funcție de sursa contaminării, problemele de sănătate ar putea fi foarte deranjante. De exemplu, expunerea la contaminanți precum azbestul sau mucegaiul provoacă amețeli, greață, febră, oboseală, dureri musculare și probleme respiratorii. În această situație, problemele în privința calității aerului sunt mari, iar ele trebuie identificate și rezolvate cât mai repede cu putință.
Identifică problemele în distribuția aerului
Indiferent dacă manifești simptome sau nu, poți identifica problemele în privința calității aerului observând neconcordanțele din întreaga clădire. De exemplu, dacă un spațiu este mai răcoros sau mai călduros decât altul, ar putea fi vorba despre o problemă la sistemul de încălzire, care afectează puritatea aerului. De asemenea, este important să observi nivelul de umiditate din fiecare zonă a locuinței. Uscăciunea sau umezeala în anumite perioade ale anului pot fi semne ale calității slabe a aerului din interiorul locuinței. În funcție de scenariul în care te găsești, un umidificator sau un dezumidificator ar putea reprezenta rezolvarea problemelor cu aerul.
Acordă atenție sporită mediului înconjurător
După apariția primelor simptome care anunță probleme de sănătate, este esențial să investighezi cauzele potențiale. Un prim pas îl reprezintă mediul înconjurător. Dacă în apropierea locuinței este un șantier, cel mai probabil aceasta este una dintre cauzele calității slabe a aerului. Construcțiile și renovările pot elibera în aer o serie de substanțe chimice și particule, care pot intra ușor prin conducte și prin sistemul de ventilație. De asemenea, este important să acorzi o atenție deosebită vecinilor. De pildă, dacă au pulverizat insecticide pe gazon, au văruit exteriorul locuinței sau au întreprins alte acțiuni casnice folosind chimicale, calitatea aerului în propria casă ar putea avea de suferit.
A acorda o atenție deosebită mediului înconjurător, cât și felului în care propriul organism reacționează în anumite situații reprezintă cea mai simplă cale de a controla calitatea aerului din propria locuință.
Sursă foto: Antonio Guillem/ Shutterstock