Aceste mamifere uimitoare aparțin ordinului Cetacea și sunt recunoscute pentru dimensiunile lor impresionante și capacitatea de adaptare la viața acvatică ce le transformă într-un adevărat spectacol al naturii. Cu toate acestea, balenele se confruntă cu numeroase amenințări, iar protejarea lor și a habitatelor lor naturale este esențială pentru a le asigura supraviețuirea în sălbăticie. În cele ce urmează vom descoperi împreună ce sunt balenele, câte specii de balene există și îți vom spune și alte lucruri uimitoare despre aceste creaturi magnifice pe care probabil nu le știai.

Ce sunt balenele

Balenele sunt mamifere marine gigantice care aparțin ordinului Cetacea și care au apărut pe Terra în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani. Strămoșul balenei era un animal terestru, care prin adaptarea la mediul marin și-a pierdut cele două membre posterioare, în timp ce membrele anterioare s-au transformat în înotătoare.

Cuvântul „balenă” provine de la termenul „ballaena” din limba latină și este folosit pentru a descrie aceste mamifere imense și grațioase. Balena trăiește, se hrănește și se reproduce în oceanele de pe întreg globul pământesc, fiind cel mai mare mamifer din lume. Cea mai mare specie de balenă – balena albastră – poate să atingă o lungime de până la 30 de metri și o greutate de circa 150 de tone. Inima acesteia cântărește aproape 400 de kilograme și are dimensiunile unei mașini, fiind cea mai mare inimă din lume.

INTERVIU | Raluca Grosescu, specialist în drept penal internațional: „Este probabil ca CPI să emită un mandat de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu pentru crime împotriva umanității”
Recomandări
INTERVIU | Raluca Grosescu, specialist în drept penal internațional: „Este probabil ca CPI să emită un mandat de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu pentru crime împotriva umanității”

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și spun că balenele sunt pe cale de dispariție din cauza încălzirii apelor oceanice, dar și pentru că sunt vânate în mod excesiv de către oameni. Vânătoarea de balene a fost interzisă în 1986, însă se practică încă în unele țări.

Câte specii de balene există

Specii de balene
Specii de balene

Aceste mamifere acvatice nasc pui vii și îi alăptează. Se hrănesc cu pești, krill și alte microorganisme marine. De asemenea, sunt animale blânde și sociale, care trăiesc în grupuri care numără câteva sute de indivizi. În același timp, balenele sunt animale foarte inteligente și au fost observate folosind semnale sonore pentru a comunica între ele, mai ales în perioada de împerechere. Balenele se vânează pentru carne, grăsime, piele și fanoane (n.n. – fiecare dintre lamele cornoase fixate de maxilarul superior al balenelor).

În lume există 14 specii de balene, împărțite în două subordine: Mysticeti (balene cu fanoane) și Odontoceti (balene cu dinți). Balene cu fanoane au pe maxilarul inferior niște formațiuni ce țin loc de dinți, similare cu o perie, pe care le folosește ca să filtreze apa pentru a captura pești și alte microorganisme marine. Fiecare fanon se termină printr-o mustață cu ajutorul căreia este reținută și cea mai mică pradă. După ce a expulzat apa din gură, balena își linge prada cu limba cărnoasă. În schimb, balenele cu dinți au dinți ascuțiți, cu care prind prada.

Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească
Recomandări
Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească

Cât trăiesc balenele

Datorită plămânilor uriași, balenele pot sta sub apă fără să respire până la două ore. În timpul procesului de scufundare, activitatea organelor interne ale balenei încetinește. Ca să poată respira, aceasta este nevoită ca, din când în când, să se ridice la suprafața apei. Totodată, comparativ cu restul mamiferelor, balenele au sângele mult mai oxigenat. Se pot scufunda până la o adâncime de aproximativ 3,5 kilometri, iar datorită stratului foarte gros de grăsime, care se află sub piele, balenele pot înota chiar și în ape foarte reci.

Mai mult decât atât, aflăm de pe site-ul GreenReport.ro că unele specii de balene pot trăi chiar și 100 de ani sau chiar mai mult. În primele șase luni de viață, puii de balenă se hrănesc cu lapte matern. Zilnic, acesta poate bea aproape 400 de litri de lapte. Ca gabarit, puii pot avea o lungime de 15 metri și pot cântări chiar și 25 de tone.

Pentru a detecta diverse sunete și vibrații uriașele mamifere acvatice se folosesc de fălcile inferioare pentru că nu au urechi.

Citește și:  Delfinul. Cele mai interesante curiozități și informații despre acest mamifer

20 de curiozități despre balene

Balena cu cocoașă
Balena cu cocoașă
Directorul Institutului Balș, unde este internat Florin Piersic, care are septicemie. „Fără discuţie, nu este aşa cum s-a spus, un risc vital”
Recomandări
Directorul Institutului Balș, unde este internat Florin Piersic, care are septicemie. „Fără discuţie, nu este aşa cum s-a spus, un risc vital”

Cele mai mari mamifere de pe Terra consumă cantități uriașe de hrană pe zi, dar în același timp, pot rezista chiar și zece luni fără să mănânce. De asemenea, balenele pot sta și 100 de zile fără să doarmă. De pe site-ul NOAA Fisheries am aflat unele dintre cele mai interesante lucruri despre balene, unele dintre ele mai puțin cunoscute, pe care ți le dezvăluim în cele ce urmează:

  1. Masculii balenă din specia Megaptera novaeangliae, adică balenele cu cocoașă care trăiesc în largul coastelor SUA, folosesc cântece complexe, care pot dura și 20 de minute, pentru a-și atrage partenerele în perioadele de împerechere.
  2. Balenele albastre sunt cele mai mari animale de pe Pământ. Acestea pot atinge o lungime de 30 de metri și o greutate de 150 de tone. Pentru a-ți da seama cu adevărat de dimensiunile sale impresionante, oamenii de știință spun că balena albastră adultă este cât 24 de elefanți.
  3. Diametrul vaselor sanguine ale unei balene albastre este similar cu cel al unei găleți de dimensiuni normale. Această specie are în corpul său 8.000 de litri de sânge.
  4. Experții în domeniu estimează că indivizii din specia Balaena mysticetus pot atinge o vârstă de circa 200 de ani, în timp ce balenele ucigașe pot trăi până la 100 de ani.
  5. Balenele sunt extrem de sociale, ele călătorind și trăind adesea în grupuri. Aceste grupuri sunt matrifocale, adică sunt formate în jurul unei femele, mama balenelor care formează grupul.
  6. Unele balene, așa cum este cazul speciei Beluga, cunoscută și sub numele de delfinul alb – au gâturi foarte flexibile, care permit o gamă larga de mișcări și de comunicare. Fluierăturile, clipocitul și toate celelalte sunete pe care beluga le poate emite le-au atras acestora supranumele de „canarul mărilor”.
  7. Balena cenușie, care este o specie extrem de rară, are unele dintre cele mai lungi rute de migrație dintre toate mamiferele, reușind să parcurgă în jur de 16.000 de kilometri într-un singur an.
  8. În pofida faptului că balenele se mândresc cu unele dintre cele mai mari exemplare de pe planetă, există și specii de balene pitice. Astfel, Balaena rostrata și Balaenoptera bonaerensis sunt două dintre acesye specii mici, care nu depășesc 10 metri în lungime.
  9. Felul în care balenele din Atlanticul de Nord se hrănesc le poate pune viața în pericol. Acestea trebuie să se ridice la suprafața apei nu doar pentru a respira, ci și pentru a mânca și, din păcate, zonele în care ies pentru a se hrăni coincid adeseori cu rutele de navigație, ceea ce le expune riscului de a fi lovite de ambarcațiuni de diferite dimensiuni.
  10. Oamenii de știință și activiștii din domeniul protejării ecosistemelor marine avertizează asupra faptului că cererea mare de ulei de balenă a adus cașalotul în pragul dispariției, acesta fiind vânat în mod excesiv de către oameni.
  11. În anul 2014, un exemplar de balenă din specia Ziphius cavirostris a stabilit un record în materie de scufundare. Acesta a înotat până la o adâncime de 2.992 de metri, iar oamenii de știință care au monitorizat acea scufundare au explicat faptul că aceasta a durat mai mult de două ore.
  12. Creierul unei balene poate ajunge să aibă o greutate de 9 kilograme, în timp ce limba unei balene poate cântări aproximativ cât un elefant, iar inima cât o mașină.
  13. Cu toate că sunt niște mamifere acvatice gigantice, balenele se hrănesc cu cele mai mici vietăți maritime, motiv pentru care au nevoie de o cantitate foarte mare de hrană în fiecare zi.
  14. Balenele comunică în permanență între ele prin intermediul unor frecvențe specifice. Ele se fac auzite de la distanțe foarte mari, de aproximativ 1.600 de kilometri.
  15. Atunci când balenele se află în adâncuri, din ochii lor curg lacrimi grase, care au rolul de a proteja organul împotriva sării din apa oceanelor, ceea ce permite acestor mamifere să aibă o vedere foarte bună.
  16. Balenele nu consumă apă de mare, ci își procură umiditatea din „alimentele” pe care le consumă zilnic.
  17. Femelele balenă se împerechează o singură dată pe an, iar perioada de gestaţie durează aproximativ 11-12 luni. De obicei, acestea aduc pe lume un singur pui.
  18. Bebelușii de balenă se nasc cu un cap excepțional de mare și cu un creier mare și complex, ceea ce indică un nivel de inteligență neobișnuit în regnul animal.
  19. Balenele nu sunt doar niște animale inteligente, ci și foarte emotive. Cercetări efectuate în anul 2006 au relevat faptul că balenele au aceiași neuroni von Economo (cunoscuți și sub numele de neuroni fusiformi), care le permit oamenilor să simtă emoții complexe.
  20. Inteligența și conștiința socială le permite balenelor cu cocoașă să coordoneze o metodă elaborată de hrănire. Acestea înconjoară un banc de pești înotând în spirală și eliberând bule care se ridică și creează o plasă. Peștii se tem de bule și sfârșesc prinși în capcană. O balenă lansează un apel de hrănire, ceea ce incită grupul să înoate împreună prin spirală și să adune peștii.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cele mai periculoase specii de rechini și unde se găsesc

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

N3gry90   •   29.07.2023, 18:19

Grațioase și fascinante! 👏

Gore24   •   28.07.2023, 18:16

Frumos!

ElenaMA   •   27.07.2023, 23:01

Fascinante

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
FANATIK.RO
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
GSP.RO
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
FANATIK.RO
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana
Știrileprotv.ro
„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Unica.ro
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
Orangesport.ro
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Observatornews.ro
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Horoscop 9 mai 2024. Gemenii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că se pot ocupa și de ceea ce le place
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2024. Gemenii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că se pot ocupa și de ceea ce le place

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI