Cel mai mare arhipelag de pe Terra

Indonezia, cunoscută sub denumirea oficială de Republica Indonezia, este o țară insulară din Asia de Sud-Est, situată între Oceanul Indian, la sud și la vest, Marea Timor și Marea Arafura, la sud, Golful Bengal, la nord-vest, Marea Chinei de Sud (Oceanul Pacific) și alte mări, spre nord. Întreaga țară se află în brațul de sud-vest al așa-numitului „Inel de Foc”, o zonă extinsă din Oceanul Pacific în formă de arc, unde există activitate vulcanică predominantă. De altfel, această națiune insulară se află pe locul 3 într-un top al țărilor cu cei mai mulți vulcani, după SUA și Rusia, potrivit Nations Online.

Curiozități despre Indonezia - Imagine cu harta Indoneziei.

Este formată dintr-un arhipelag cu 17.508 insule, dintre care aproximativ 6.000 sunt locuite. Cele mai mari sunt Sumatra, Java – cea mai populată insulă la nivel mondial – Sulawesi și porțiuni din Borneo (cunoscută local sub numele de Kalimantan) și Noua Guinee. Aceasta din urmă este a doua cea mai mare insulă din lume (785.753 kmp).

Adina Buzatu joacă la prescripție în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro. Cum a tergiversat procesul
Recomandări
Adina Buzatu joacă la prescripție în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro. Cum a tergiversat procesul

Indonezia are granițe terestre cu Malaezia (pe insula Borneo), cu Papua Noua Guinee (pe insula Noua Guinee) și cu Timor-Leste (Timorul de Est) pe insula Timor. De asemenea, deține granițe maritime cu Australia, India, Palau, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam. Numele „Indonezia” provine din cuvintele grecești Indos (Ἰνδός) și Nesos (νῆσος), care se traduce prin „insule indiene”. Acest nume a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, cu mult timp înainte de formarea Indoneziei independente.

A patra populație a lumii

Teritoriul Indoneziei se întinde pe o suprafață totală de 1.904.569 kmp, care o plasează pe locul 15 în lume, fiind cea mai mare țară la nivel global care este formată doar din insule. Suprafața combinată a arhipelagului este puțin mai mică decât cea a Mexicului și ceva mai mare decât cea a Sudanului, însă este de cinci ori mai mare decât Germania. În momentul de față, Indonezia are o populație de peste 277,5 milioane de locuitori (echivalentul a 3,45% din populația Terrei), fiind a patra cea mai populată țară a lumii, după India, China și SUA.

Curiozități despre Indonezia - Imagine din capitala Jakarta.
Jakarta
„Filozofia” lui Călin Georgescu și marea răzbunare
Recomandări
„Filozofia” lui Călin Georgescu și marea răzbunare

Densitatea populației este de 153 de locuitori/kmp. Există nu mai puțin de 1.300 de grupuri etnice recunoscute în Indonezia. Religia principală este islamul, aproape nouă zecimi din populație fiind musulmani, majoritatea sunniți. Cele mai mari grupuri etnice sunt javanezi (40%), sundanezi (16%), batak (4%), sulawesi (3%), madurezi (3%) și betawi (3%). Capitala și cel mai mare oraș este Jakarta de pe insula Java, care are o populație de 8,54 milioane de locuitori. Alte orașe mari sunt Surabaya (2,37 milioane de locuitori), Medan (1,75 milioane de locuitori), Bandung (1,70 milioane de locuitori) și Bekasi (1,52 milioane de locuitori).

Curiozități despre Indonezia

  • Indonezia s-a aflat sub dominație olandeză până în 1945, fiind cunoscută și sub numele de Indiile Orientale Olandeze.
  • Indonezia este singurul loc de pe Terra unde poți admira în sălbăticie dragonul Komodo. Este vorba despre cea mai mare specie de șopârlă din lume, care poate ajunge să măsoare 3 metri în lungime și să cântărească 135 de kilograme. Aceasta poate fi  văzută în Insula Rinca și Insula Komodo, ambele situate în provincia estică Nusa Tenggara.
  • Această țară găzduiește cea mai mare floare din lume, „Rafflesia Arnoldii”. Acesta poate să crească până la o înălțime de un metru și cântărește 22 de kilograme și este recunoscută pentru mirosul său înțepător. De aceea a fost supranumită „floarea cadavrului”. Aceasta înflorește o dată pe an și are flori timp de cel mult o săptămână, potrivit site-ului One Life Adventures.
  • Deși există o singură limbă oficială, bahasa indoneziană, în arhipelagul indonezian se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte. Numai în Papua Noua Guinee există cel puțin 270 de dialecte. Acestea variază de la javaneză, balineză și tae, care este vorbită de doar 0,11% din populație.
  • Cea mai puternică erupție din istorie a avut loc în urmă cu 75.000 de ani, atunci când vulcanul Toba a aruncat în atmosferă un nor de cenușă uriaș, care a ajuns inclusiv pe insula Ceylon aflată la mii de kilometri distanță. Erupția a fost de 100 de ori mai mare decât cea mai mare erupție din istoria recentă, cea a Muntelui Tambora. Catastrofa produsă de vulcanul Toba ar fi constat într-o iarnă vulcanică pe Terra, care a durat între 6 și 10 ani, și la o scădere a temperaturilor medii la nivel global, pe o perioadă de 1.000 de ani, iar omenirea a fost la un pas de dispariție, potrivit BBC News.
  • Datorită numărului mare de insule, Indonezia are a doua linie de coastă ca mărime din lume, după Canada, aceasta măsurând 54.716 kilometri.
  • În afară de Borneo, Sumatra este singurul alt loc unde poți vedea urangutani în sălbăticie. Aici trăiesc trei specii de urangutani: urangutanul Borneean, urangutanul Sumatra și urangutanul Tapanuli. Cele mai bune locuri pentru a admira animalele sunt Parcurile Naționale Tanjung Puting, Kutai, Gunung Palung, Gunung Leuser și regiunea Tapanuli de Sud din Sumatra.
  • Steagul Indoneziei este aproape identic cu cel al Principatului Monaco. Ambele au secțiunea superioară roșie și cea inferioară albă. Singura diferență este că steagul indonezian este mai lat și folosește o nuanță diferită de roșu.
  • Indonezia găzduiește civeta asiatică de palmier, care este un mamifer care se aseamănă cu pisica. Pe lângă faptul că sunt foarte drăguțe, aceste animale au un scop în Indonezia pe care s-ar putea să-l găsești destul de ciudat. Astfel, localnicii le hrănesc cu fructe de cafea și apoi le adună fecalele din care se obțin celebrele boabe de cafea Kopi Luwak, cele mai scumpe din lume.
  • Indonezia găzduiește cea mai mare mină de aur din lume. Denumită Grasberg, aceasta este situată în Papua de Vest și are cea mai mare rezervă de aur din lume și a doua cea mai mare rezervă de cupru.
  • Indonezia deține cea mai mare „populație tânără” din lume. Această țară are aproximativ 165 de milioane de oameni cu vârsta sub 30 de ani, în timp ce populația indoneziană de peste 60 de ani este de doar 8%.
  • Templul Borobudur din insula Java Centrală este cel mai mare templu budist din lume. Construit în secolul al IX-lea, acesta are 1.460 de panouri în relief pe pereți, ceea ce reprezintă cea mai mare și mai completă colecție de reliefuri budiste de pe glob. Sanctuarul, care numără, totodată, nu mai puțin de 504 de statui Buddha, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Parcul Național Ujung Kulon este habitatul natural al rinocerilor javanieni, o specie pe cale de dispariție, care trăiește de obicei în solitudine. În prezent, au mai rămas doar aproximativ 50 de exemplare în întreaga lume.
  • Indonezia se află de ambele părți ale Ecuatorului, acesta împărțind insulele Sumatra, Kalimantan, Sulawesi și Maluku. De altfel, ea este supranumită „Salba de smaralde a Ecuatorului”.
  • Populația Indoneziei crește de la an la an cu 1,9%, un procent considerabil mai mare comparativ cu cel al altor state din regiune.
  • Multe insule din Indonezia au fost vizitate de-a lungul istoriei de misionari și au fost convertite la creștinism. Însă, în prezent, Indonezia este ţara cu cel mai mare număr de musulmani din lume (aproximativ 87 la sută din populaţie). Creştinismul este a doua religie ca răspândire, cu 11 la sută.
  • În Indonezia se păstrează de sute de ani vechi superstiții legate de spiritele rele. Excepție face insula Bali, acolo unde populația este predominant hindusă.
  • Deși, oficial, arhipelagul indonezian cuprinde 17.508 insule, potrivit Institutului Național de Aeronautică și Spațiu, numărul acestora ar fi de cel puțin 18.307 insule. În alte registre, numărul insulelor indoneziene variază de la 13.466 la 8.844.
  • Această țară are în prezent peste 120 de vulcani activi. Cei mai cunoscuți sunt Merapi, Bromo, Krakatoa, Tambora și Kerinci, acesta din urmă fiind la cei 3.805 metri altitudine cel mai înalt din Indonezia.
  • Situat pe insula Noua Guinee, Puncak Jaya este cel mai înalt munte din Indonezia (4.884 de metri). De asemenea, este și cel mai înalt munte din lume situat pe o insulă.
  • Cel mai mare lac vulcanic din lume, Lacul Toba, se află în Sumatra. Erupția explozivă care a dus la formarea acestui lac a fost un dezastru, provocând scăderea temperaturilor pe întreaga planetă, timp de 1.000 de ani din cauza reziduurilor răspândite în atmosferă, relatează BBC News.

Vezi şi curiozităţi despre Japonia!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Doliu imens în muzica și televiziunea românească. Artistul nostru a murit azi, iar familia a făcut un anunt sfâșietor: “Drum lin, tată drag...”
Libertateapentrufemei.ro
Doliu imens în muzica și televiziunea românească. Artistul nostru a murit azi, iar familia a făcut un anunt sfâșietor: “Drum lin, tată drag...”
Șase zodii au norocul scris în frunte în următoarele 12 luni. Vor avea cel mai mare succes și o viață îmbelșugată
FANATIK.RO
Șase zodii au norocul scris în frunte în următoarele 12 luni. Vor avea cel mai mare succes și o viață îmbelșugată
Bruce Willis, apariție rară în Los Angeles, în contextul incendiilor devastatoare. Cum a fost surprins fostul actor
Elle.ro
Bruce Willis, apariție rară în Los Angeles, în contextul incendiilor devastatoare. Cum a fost surprins fostul actor
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Filmul tragediei din Medgidia, unde o fetiță de nici 2 ani a murit strivită de canapea. Părinții o duceau la creșa ilegală pentru că nu există alta în oraș
Observatornews.ro
Filmul tragediei din Medgidia, unde o fetiță de nici 2 ani a murit strivită de canapea. Părinții o duceau la creșa ilegală pentru că nu există alta în oraș
Horoscop 19 ianuarie 2025. Scorpionii au nevoie de sprijinul celor din familie, pentru că fără ei nu are niciun farmec să facă ceea ce și-au propus
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2025. Scorpionii au nevoie de sprijinul celor din familie, pentru că fără ei nu are niciun farmec să facă ceea ce și-au propus

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI