Despre Elveția

Elveția este situată în inima Europei, ascunsă între vârfurile înzăpezite ale Alpilor și străbătută de apele limpezi ale numeroaselor lacuri albastre. În acest ținut pitoresc, fiecare colț de teritoriu pare a fi demn de o carte poștală, o poveste magică a naturii în toată splendoarea ei. Pe lângă numeroasele curiozități despre Elveția este bine să cunoaștem și câteva dintre comorile sale naturale.

Cea mai cunoscută caracteristică geografică a Elveției sunt Alpii. Acești munți măreți sunt un rai pentru alpiniști, turiști iubitori de natură și iubitori ai sporturilor de iarnă. Vârfuri majestuoase, cum ar fi Matterhorn, Eiger și Jungfrau, străpung cerul într-un spectacol impresionant de măreție naturală. În iernile sale aspre, Alpii devin un paradis pentru schiori și snowboarderi, cu sute de pârtii bine întreținute și stațiuni de top.

Valea Rinului, un fluviu care străbate țara din est în vest, aduce cu sine o zonă cu peisaje pitorești de câmpii verzi, sate încântătoare și livezi întinse. Lacurile cristaline, ca Lacul Geneva, Lacul Zürich și Lacul Lucerna, oglindesc munții în apele lor liniștite și oferă locuri perfecte pentru croaziere relaxante, înot sau plimbări romantice.

„Îmi iubesc țara, dar nu pot să ucid”. Cum încearcă bărbații ucraineni să evite mobilizarea în război
Recomandări
„Îmi iubesc țara, dar nu pot să ucid”. Cum încearcă bărbații ucraineni să evite mobilizarea în război

În partea de sud, regiunea Ticino aduce o atmosferă mediteraneană cu clima sa blândă și plajele liniștite ale Lacului Maggiore. Aici, palatele și grădinile fermecătoare adaugă un strop de eleganță într-un cadru natural înconjurat de munți.

Elveția este, de asemenea, cunoscută pentru numeroasele sale cascade spectaculoase, cum ar fi cascada Rheinfall, cea mai mare cascadă din Europa, care lasă în urma sa un vuiet puternic și un val imens de apă. Munții Jura din partea nord-vestică oferă peisaje blânde și pitorești, cu dealuri verzi, păduri dese și sate tradiționale.

Descoperă unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Elveția.

Datorită diversității sale geografice, Elveția găzduiește o varietate impresionantă de biodiversitate. Parcurile naționale și rezervațiile naturale protejează flora și fauna unică a țării. Cei care iubesc observarea păsărilor sau pur și simplu bucuria explorării naturii sălbatice vor găsi în Elveția un teritoriu binecuvântat.

Indiferent de colțul în care te afli în Elveția, vei simți că te afli într-un paradis natural.

Descoperă și o listă cu mâncăruri pe care să le încerci în Elveția.

Istoria Elveției, pe scurt

Teritoriul cunoscut astăzi ca Elveția a fost locuit de diferite triburi celtice înainte de cucerirea romană în secolul I î.Hr. Romanii au dominat regiunea timp de aproximativ 400 de ani, perioadă în care au lăsat o moștenire semnificativă în arhitectură, infrastructură și cultură.

„Delta Dunării” de pe Siret. Satul de vacanță de 82 de hectare, cu zoo, pescuit sportiv și kilometri de canale unde te poți plimba cu barca
Recomandări
„Delta Dunării” de pe Siret. Satul de vacanță de 82 de hectare, cu zoo, pescuit sportiv și kilometri de canale unde te poți plimba cu barca

În perioada medievală, teritoriul Elveției a fost împărțit în mai multe state independente și orașe-state, care s-au unit treptat pentru a face față amenințărilor externe și pentru a-și proteja interesele comune. Un moment cheie în istoria Elveției a fost Războiul de 30 de Ani (1618-1648), care a contribuit la consolidarea neutralității țării și la recunoașterea ei ca stat suveran în Tratatul de la Westfalia din 1648.

În secolele XVII și XVIII, Elveția a continuat să-și dezvolte sistemul confederal și să-și mențină neutralitatea în timpul marilor conflicte europene, cum ar fi Războaiele Napoleoniene. Cu toate acestea, influența Franței lui Napoleon Bonaparte a dus la dizolvarea structurilor politice existente și la înființarea Republicii Elvețiene (1803), care a avut un caracter mai centralizat.

După căderea lui Napoleon în 1815, Congresul de la Viena a reorganizat harta Europei, restabilind structurile confederale din Elveția. Prin Constituția Federală din 1848, Elveția a devenit oficial o federație, cunoscută astăzi sub numele de Confederația Elvețiană. Această constituție a instituit principiile de democrație directă, neutralitate și federalism care caracterizează țara și în prezent.

500.000 de dolari costă un pachet ultra-exclusiv pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. „Ceva foarte, foarte unic și special”
Recomandări
500.000 de dolari costă un pachet ultra-exclusiv pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. „Ceva foarte, foarte unic și special”

De-a lungul secolului al XX-lea, Elveția a continuat să își păstreze neutralitatea și a găzduit organizații internaționale, precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii și mai târziu, Biroul Națiunilor Unite de la Geneva. Țara a evoluat într-o societate modernă, cu o economie puternică, renumită pentru sectorul financiar, cercetare, turism și multilingvism.

Istoria Elveției este o poveste fascinantă a unificării treptate a unor regiuni diverse și a păstrării valorilor sale de neutralitate, democrație directă și federalism. De-a lungul timpului, aceste trăsături distinctive au contribuit la modelarea identității și succesului acestei națiuni europene.

Curiozități despre Elveția

Iată unele dintre cele mai interesante curiozități despre Elveția:

  • Cea mai mare cascadă din Europa, Cascada Rheinfall, se află în Elveția.
  • Elveția are patru limbi oficiale: germana, franceza, italiana și retoromana.
  • Elveția are cel mai înalt consum de ciocolată pe cap de locuitor din lume.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Elveția este țara cu cea mai mică rată a obezității din Europa, doar 17,5% din populație fiind obeză.
  • Zurich este al treilea cel mai scump oraș din lume. Zurich este, de asemenea, cel mai populat canton cu 402.762 de locuitori. Prețul mediu al locuinței acolo este de 13.000 CHF (13.036 USD) pe metru pătrat, în timp ce prețul mediu lunar de închiriere: 2.324 CHF (2.330 USD) pentru un apartament cu trei dormitoare. Cu toate acestea, salariul mediu este de 103.296 CHF (103.298 USD), așa că nimeni nu se poate plânge.
  • Primul hotel de gheață din lume a fost construit în Elveția, în stațiunea St. Moritz.
  • Elveția găzduiește CERN, Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, unde a fost descoperit bosonul Higgs sau Particula lui Dumnezeu.
  • Dintre națiunile industrializate, Elveția are una dintre cele mai mari rate de deținere a armelor. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie să ducă neapărat la mai multe crime; Elveția are aproape jumătate din decesele cauzate de arme pe care le au Statele Unite. Elveția are de fapt una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din toate țările industrializate.
  • Orașul Geneva găzduiește peste 200 de organizații internaționale, inclusiv sediul Națiunilor Unite din Europa.
  • Elveția are un sistem de drumuri de ferată punctual și eficient, inclusiv renumitul tren Glacier Express.
  • Câteva de lacuri se află în Elveția, ceea ce înseamnă că aproape fiecare locuitor are acces la un lac.
  • Baza de date mondială a semințelor, numită Svalbard Global Seed Vault, este păstrată într-un munte în Norvegia, dar Elveția deține copii de rezervă.
  • Peștele „filets de perches” (file de biban) este o mâncare tradițională elvețiană.
  • Datorită numeroaselor trenuri și telecabine, Elveția este un paradis pentru iubitorii de trenuri și pasionații de călătorii pe munte.
  • Cea mai veche universitate din Elveția, Universitatea din Basel, a fost fondată în 1460.
  • Elveția are peste 1.500 de muzee, variind de la artă la știință și istorie.
  • Trenurile elvețiene sunt atât de precise încât dacă un tren are întârziere de mai mult de trei minute, pasagerii pot primi un certificat cu scuze.
  • În Lucerna, o punte de lemn numită Kapellbrücke este considerată cea mai veche punte acoperită de lemn din Europa.
  • Elveția are aproximativ 208 zile însorite pe an.
  • În Elveția, sunt peste 8.000 de stații de schi.
  • Renumita stațiune de schi St. Moritz a găzduit două Jocuri Olimpice de Iarnă și patru Campionate Mondiale de Biatlon.
  • Multe autobuze în Elveția au prize pentru a încărca telefoanele mobile în timpul călătoriilor.
  • Palatul Națiunilor din Geneva are 46 de lifturi.
  • În Grindelwald, se află una dintre cele mai lungi pârtii de tobogan din lume, cu o lungime de 15 km.
  • Fondul suveran de pensii al Elveției este printre cele mai mari din lume, deținând active în valoare de miliarde de dolari.
  • La Geneva, există o bancă care permite clienților să își depună aur în conturi bancare.
  • Fumatul este interzis în multe spații publice în Elveția, dar fumatul de iarbă este legal în anumite zone.
  • Cântăreața Tina Turner a devenit cetățean elvețian în 2013.
  • Elveția este renumită pentru producția de ceasuri de lux și a fost locul de naștere al multor mărci de ceasuri celebre.
  • În anumite zone montane, iernile sunt atât de aspre încât animalele sunt mutate în satele de jos pentru a le proteja de frig.
  • Elveția este cunoscută pentru că e „țara ceasurilor și ciocolatei”, dar producția de ceai este destul de mică și nu întotdeauna de cea mai înaltă calitate.
  • Elveția are o tradiție culinară numită „Fondue”, unde brânza topită este folosită pentru a înmuia bucăți de pâine sau alte alimente într-un vas special. Descoperă cum se prepară fondue și care este secretul acestui preparat.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Liviu015   •   27.12.2023, 16:11

Elveția este un paradis pentru iubitorii de trenuri și pasionații de călătorii pe munte.

Dori.l   •   06.12.2023, 20:04

Locuri frumoase, merita vizitate!

Andrissima   •   20.08.2023, 22:32

De bifat

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz contrar, veți avea nevoie de serviciul de urgență”
FANATIK.RO
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz contrar, veți avea nevoie de serviciul de urgență”
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot restul anului
FANATIK.RO
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot restul anului
Maşină de Poliţie din Constanţa, blocată pe plajă. „Cum au voie, aştia, mă?”
Știrileprotv.ro
Maşină de Poliţie din Constanţa, blocată pe plajă. „Cum au voie, aştia, mă?”
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Singurul mall din Bucureşti deschis duminică, în prima zi de Paşte. Ce pot face oamenii în Capitală, pe 5 mai
Observatornews.ro
Singurul mall din Bucureşti deschis duminică, în prima zi de Paşte. Ce pot face oamenii în Capitală, pe 5 mai
Horoscop 5 mai 2024. Racii au parte de o zi foarte apropiată de ce și-ar fi putut dori în acest moment
HOROSCOP
Horoscop 5 mai 2024. Racii au parte de o zi foarte apropiată de ce și-ar fi putut dori în acest moment

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI