Despre Italia

Italia este a cincea cea mai vizitată țară din lume, primind anual aproximativ 46 de milioane de vizitatori străini. De asemenea, este a cincea cea mai populată țară din Europa. Pe lângă nenumăratele curiozități despre Italia, este bine să știm și despre geografia acestei țări minunate.

Italia este o țară cu o varietate impresionantă de peisaje naturale, care se întind de la munți spectaculoși la coaste mediteraneene pitorești și la câmpii fertile.

Geografia Italiei este una dintre cele mai diverse din Europa și este strâns legată de bogăția sa culturală și istorică. Această țară se întinde pe forma unei „cizme”, împărțită de lanțuri muntoase, plaje mediteraneene și o varietate de regiuni care au dat naștere unor orașe istorice, bucătării renumite și peisaje spectaculoase.

Alpii domină partea de nord a Italiei, formând un zid natural între țară și țările vecine. Aici se găsesc vârfuri înzăpezite, pârtii de schi și locuri ideale pentru drumeții montane. Celebrele Munți Dolomiți oferă un peisaj impresionant cu stânci abrupte, văi adânci și zone alpine cu o varietate de specii de plante și animale.

În timp ce Alpii oferă peisaje alpine, Apeninii traversează peninsula italiană de la nord la sud, alcătuind coloana vertebrală geografică a țării. Acești munți sunt însoțiți de dealuri pitorești, culturi de viță de vie și livezi de măslini care alcătuiesc o parte esențială a peisajului italian. Toscana este un exemplu perfect, cu dealurile sale rulate, orașele medievale și podgoriile care produc unele dintre cele mai bune vinuri ale lumii.

Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Recomandări
Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki

Coastele Italiei oferă o varietate de peisaje mediteraneene. Coasta Amalfitană este faimoasă pentru stâncile abrupte, satele colorate și priveliștile impresionante. În contrast, Riviera Italiană oferă plaje aurii, ape cristaline și orașe elegante precum Cinque Terre și Portofino.

Insulele Sicilia și Sardinia, situate în Marea Mediterană, oferă un farmec aparte. Sicilia este marcată de vulcanul Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, și de amestecul său cultural bogat. Sardinia, cu plajele sale nesfârșite, peșterile ascunse și peisajele sălbatice, este o adevărată oază a naturii.

Nu trebuie să uităm de bogăția lacurilor și râurilor Italiei. Lacul Como, cu apele sale adânci și înconjurate de dealuri verzi, a atras mulți artiști și personalități de-a lungul istoriei. Râul Po, cel mai lung râu din Italia, străbate regiunea de nord și contribuie la fertilitatea câmpurilor și grădinilor.

Peisajul geografic divers al Italiei a influențat cultura și stilul de viață al locuitorilor săi de-a lungul secolelor. Orașele medievale înălțate pe dealuri, ruinele antice, mănăstirile ascunse și peisajele naturale impresionante fac din Italia o destinație unică, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios într-un tablou de neuitat.

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Recomandări
Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

Fiecare regiune a Italiei are o frumusețe unică și oferă o experiență diversă în ceea ce privește peisajele naturale. De la munții înalți la coastele mediteraneene, Italia este cu adevărat o țară a diversității naturale.

Descoperă cele mai populare locuri de vizitat în Italia.

Istoria Italiei, pe scurt

Italia este o țară situată în sudul Europei, cu o istorie bogată și diversă care se întinde pe mii de ani.

Înainte de apariția civilizațiilor antice, Italia era locuită de triburi preistorice, cum ar fi etruscii, care au ocupat regiunea centrală a Italiei și au dezvoltat o cultură distinctă. Despre Italia există nu doar numeroase curiozități, dar și istoria sa este una cu adevărat impresionantă.

În secolul al VIII-lea î.Hr., orașele-stat grecești au început să se stabilească în sudul Italiei și Sicilia. Roma, fondată potrivit tradiției în 753 î.Hr., a devenit un important centru al peninsulei. În perioada romană, Italia a fost inima Republicii și mai târziu a Imperiului Roman, dominând o mare parte a lumii cunoscute.

După căderea Imperiului Roman de Apus în secolul al V-lea, Italia a intrat într-o perioadă tumultuoasă de migrații și conflicte între diferite regate germanice, bizantine și regate lombarde. În acest timp, multe orașe italiene au dobândit autonomie și putere.

Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”
Recomandări
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”

În secolele XI-XIII, Italia a cunoscut creșterea comerțului și dezvoltarea culturală, în special în orașele Florența, Veneția, Genova și Milano. Renașterea italiană, care a început în secolul al XIV-lea, a fost un adevărat apogeu al artei, științei și literaturii, cu personalități precum Leonardo da Vinci, Michelangelo și Rafael.

În secolele XVI-XVIII, Italia a fost dominată de diverse puteri străine și imperii, inclusiv Imperiul Spaniol, Imperiul Austriac și Imperiul Francez. Procesul de unificare a Italiei (cunoscut sub numele de „Risorgimento”) a avut loc în secolul al XIX-lea, sub conducerea unor figuri precum Giuseppe Garibaldi și Camillo Cavour, care au unit numeroase state și principate într-o singură națiune italiană în 1861.

După unificare, Italia a devenit o republică și a fost implicată în cele două războaie mondiale. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Italia a devenit o democrație parlamentară și a cunoscut o perioadă de creștere economică semnificativă, ceea ce a fost numit „Miracolul Economic Italian”, în anii ’50 și ’60.

Astăzi, Italia este cunoscută pentru patrimoniul său cultural bogat, pentru contribuțiile sale la artă, muzică, literatură și știință și pentru frumusețea sa naturală variată.

Descoperă și 12 mâncăruri pe care să le încerci în Italia.

Curiozități despre Italia

Iată unele dintre cele mai interesante curiozități despre Italia:

  • Italia are peste 400 de stațiuni balneare ce au fost premiate cu steaguri albastre pentru calitatea apei și a serviciilor.
  • Italia are cea mai mare număr de situri protejate de UNESCO, inclusiv 55 de situri din patrimoniul mondial.
  • În Milano, pisicilor de companie li se oferă un pașaport special pentru a călători în Uniunea Europeană.
  • Universitatea din Bologna, fondată în anul 1088, este considerată cea mai veche universitate în funcțiune din lume.
  • În cultura italiană, numărul 13 este considerat norocos, spre deosebire de multe alte culturi unde este considerat ghinion.
  • Pentru a evita impozitele medievale, orașul Ponte di Piave din nordul Italiei avea poduri mobile care puteau fi demontate rapid în caz de taxare.
  • În anii ’80, în regiunea Sardinia, a apărut o populație de capre cu trei picioare din cauza unei anomalii genetice.
  • Numele băuturii „cappuccino” provine de la călugării Capuchin, care au purtat haine de culoarea cafelei cu lapte.
  • În timpul carnavalului din Veneția, se desfășoară un eveniment numit „Ursul și Bacco”, în care un urs este încărcat pe o barcă și dus în Piața San Marco pentru a prezice vremea.
  • Măștile de carnaval venețian sunt considerate opere de artă și sunt realizate manual cu multă migală.
  • Pizza a fost inventată în Napoli și a devenit unul dintre cele mai iconice preparate italiene.
  • În anii 1800, un antreprenor american a încercat să cumpere Turnul din Pisa și să-l transporte în America.
  • În orașul Palermo, există Catacombele Capucinilor, unde oamenii sunt înmormântați în hainele în care au murit, iar trupurile sunt prezervate.
  • În multe lifturi din Italia se aude muzică clasică, deoarece a fost demonstrat că aceasta ajută la reducerea stresului.
  • Treptele Scalării Sfinte de la Vatican pot fi urcate doar mers cu picioarele goale, iar acestea sunt spălate cu regularitate.
  • La Castelluccio, în munții Apenini, câmpurile de trandafiri sălbatici înfloresc în fiecare iunie și iulie, creând un spectacol de culori impresionant.
  • În satul Pisa, există un mic cimitir pentru scutere Vespa, numit „Borgo San Lorenzo.”
  • Italia are peste 40.000 de biserici și aproximativ 100.000 de statui și fântâni publice.
  • Etna, situat pe insula Sicilia, este cel mai înalt vulcan activ din Europa și oferă priveliști spectaculoase.
  • Vechi închisori din Italia au fost transformate în hoteluri de lux, cum ar fi Fortezza Medicea din Toscana.
  • Teatrul Teatro di San Carlo din Napoli este considerat cel mai vechi teatru în funcțiune din lume, datând din 1737.
  • Italia are o tradiție de a servi mâncare delicioasă în închisori, iar multe dintre ele au propriile ferme și grădini pentru a produce ingrediente proaspete.
  • În regiunea Toscana, există multe mici orașe-fortăreață construite pe dealuri pentru a se apăra de invadatori.
  • Italia are o mare varietate de ape termale și băi termale naturale, care sunt apreciate pentru proprietățile lor terapeutice.
  • Colosseumul din Roma, cunoscut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, este cel mai mare amfiteatru construit vreodată și este una dintre cele mai iconice atracții turistice din lume.
  • Vespa: Scuterul Vespa a fost inventat în Italia în anii ’40 și a devenit un simbol al stilului de viață italian.
  • Pizza Margherita a fost numită după regina Margherita a Italiei și are culorile drapelului italian: roșu (tomate), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).
  • Italia este faimoasă pentru moda sa de lux și este patria unor branduri celebre precum Gucci, Prada, Versace și Armani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (32)

Timea97   •   21.01.2024, 08:46

În acest articol o să găsești tot ce trebuie

Timea97   •   21.01.2024, 08:46

cele mai frumoase locuri din lume

andreea28s   •   08.01.2024, 11:58

foarte interesant. mi-ar placea sa ma plimb cu un scuter Vespa pe coasta amalfitana

Vezi toate comentariile (32)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
FANATIK.RO
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Observatornews.ro
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI