Italia, alături de Franţa şi Spania, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa și din lume. Descoperă cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Italia:

Despre Italia

Cu 61 de milioane de locuitori, Italia este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este o țară dezvoltată și are a treia cea mai mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB nominal. Din vremurile antice, diverse culturi au înflorit pe teritoriul actual al Italiei, până când au fost în cele din urmă absorbite de Roma, care timp de secole a rămas centrul politic și religios al civilizației occidentale, capitala Imperiului Roman și apoi centrul creștinismului.

La nord, Italia se învecinează cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia, fiind delimitată în principal de lanțul Munților Alpi, cuprinzând Valea Padului și Câmpia Venețiană⁠. La sud, ea cuprinde în întregime Peninsula Italică și două mari insule mediteraneene — Sicilia și Sardinia — alături de numeroase alte insulițe. Statele suverane San Marino și Vatican sunt enclave în Italia, în timp ce Campione d’Italia este o exclavă italiană în Elveția.

Colosseumul din RomaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Recomandări
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac

Țara se află la punctul de întâlnire între Placa Eurasiatică și Placa Africană, ceea ce conduce la o activitate seismică și vulcanică susținută. În Italia sunt 14 vulcani, dintre care patru sunt activi: Etna, Stromboli, Vulcano și Vezuviu. Vezuviul este singurul vulcan activ din Europa continentală și este celebru pentru erupția sa care a distrus orașele Pompeii și Herculanum.

Bucătăria italiană

Turismul este un factor extrem de important pentru Italia, iar bucătăria italiană este renumită în toată lumea.

Bucătăria italiană, una dintre cele apreciate din lume
Bucătăria italiană, una dintre cele apreciate din lume

Un factor important al succesului bucătăriei italiene este faptul că se bazeaza pe produse tradiționale; Italia are cele mai multe specialități tradiționale protejate conform legislației europene. Brânzeturile, salamurile și vinul italian sunt o mare parte a specificului culinar italian, multe mărci fiind produse de origine protejată și, alături de cafele (în special espresso) formează o parte foarte importantă a culturii gastronomice italiene. Deserturile au o lungă tradiție de unificare a aromelor locale, cum ar fi citricele, fisticul și migdalele cu brânzeturi dulci ca mascarpone și ricotta sau cu gusturi exotice cum ar fi cacao, vanilie și scorțișoară. Gelato, tiramisu și cassata se numără printre cele mai celebre deserturi și prăjituri italiene.

Șovăielile alianței PSD-PNL privind candidatul la Primăria București. Cum a ajuns Coaliția la un pas de situația liberalilor din 2016
Recomandări
Șovăielile alianței PSD-PNL privind candidatul la Primăria București. Cum a ajuns Coaliția la un pas de situația liberalilor din 2016

Cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Italia

Roma

Locuri de vizitat în Italia - Piata Spania din Roma
Locuri de vizitat în Italia – Piata Spania din Roma

Atât pentru istoria sa de capitală a unei mari părți a Europei antice, cât și pentru rolul său actual de unul dintre cele mai vibrante orașe ale Europei, pentru majoritatea turiștilor care călătoresc în Italia, Roma se află în fruntea listei celor mai apreciate locuri de vizitat în Europa. Relicvele străvechilor sale glorii – Colosseumul, Forumul, Panteonul, Calea Appiană și Dealul Palatin – se confruntă cu imensele bogății ale Vaticanului ca atracții de top.

Dar între atracțiile importante precum Capela Sixtină și Pieta lui Michelangelo, fă-ți timp să te bucuri de orașul însuși, dacă ajungi la Roma. Relaxează-te în grădinile Borghese sau mănâncă gelato pe Treptele Spaniole. Puteți să explorați străzile înguste din Trastevere sau să savurați cappuccino de dimineață în cafenele. Ai nevoie de multe zile pentru a vedea Roma, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Italia.

Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”
Recomandări
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Florența

Locuri de vizitat în Italia - Florența
Florența

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Italia, Florența poate părea uneori ca un muzeu de artă uriaș. Domul, Catedrala Santa Maria del Fiore sunt un reper al arhitecturii mondiale, culminat de domul masiv care sfidează gravitația.

Împreună cu clopotnița cu incrustație de marmură de Giotto și Baptisteriul octogonal cu ușile sale incomparabile din bronz de Ghiberti, acesta este unul dintre cele mai bune ansambluri de artă renascentist din lume.

O jumătate de duzină de muzee de artă sunt pline de picturi și sculpturi, în timp ce mai multe capodopere decorează bisericile și palatele. Înainte de o supradoza de artă în Galeria Uffizi și Palatul Pitti, plimbați-vă prin Grădinile Boboli și explorați atelierele artizanilor din Oltrarno sau face cumpărături în Santa Croce.

Veneția

Veneția
Veneția

Cine ar putea să nu iubească un oraș ale cărui străzi sunt făcute din apă, ale cărui autobuze sunt bărci și unde cântecele gondolierilor zăbovesc în aer? Este un oraș magic, iar atracția sa majoră pentru turiști este orașul însuși.

Centrul orașului este Piazza San Marco, înconjurată de câteva dintre atracțiile sale turistice de top. Marea Bazilica Sf. Marco se află lângă Palatul Dogilor.

Gondolele se adună la capătul pieței din Grand Canal, iar în cealaltă direcție, o poartă de sub turnul cu ceas duce într-un labirint de pasaje înguste și întortocheate, unde sigur te vei pierde pe drumul către Podul Rialto. Dar a te pierde este una dintre cele mai mari plăceri ale Veneției, unde o imagine de vis așteaptă la fiecare colț.

Toscana

Destinatii de vacanta in Italia - Toscana
Destinatii de vacanta in Italia – Toscana

Peisajul fabulos al Toscanei este încununat de orașe de piatră ale căror temelii datează de la etrusci. Fiecare se află pe vârful unui deal, unde sunt castele și turnurile care își apărau odată pozițiile de comandă.

Este dificil să alegi una dintre ele, deoarece fiecare are propria arhitectură, artă, caracter și poveste de spus. Destul de plin de turnuri și închis în ziduri care sunt în mare parte intacte, San Gimignano arată mult ca în Evul Mediu, când era o oprire importantă pe traseul pelerinilor către Roma.

Volterra a fost un important centru etrusc înainte de venirea romanilor și încă mai are rămășițe ale ambelor civilizații astăzi. Atracțiile turistice din Arezzo sunt moștenirea numeroșilor artiști, arhitecți și poeți care au trăit acolo.

La fel ca și Volterra, Cortona cu ziduri a fost o așezare etruscă și mai târziu una romană, dar adaugă și amintiri ale trecutului său florentin. Cortona este unul dintre cele mai vechi orașe din Italia. Apropierea acestor orașe de deal de orașele Florența, Siena, Pisa și Luca umple Toscana cu o concentrare a multor dintre cele mai bune locuri de vizitat din Italia.

Milano

Obiective turistice in Italia - Milano
Obiective turistice in Italia – Milano

Deși Milano este un punct de interes major pentru turiști datorită aeroportului său, este adesea trecut cu vederea ca destinație proprie. Este păcat, pentru că Milano are una dintre cele mai mari concentrații de atracții artistice și arhitecturale din toată Italia, iar pentru cei interesați de design și modă, este o necesitate.

Milano a fost casa și locul de muncă pentru maeștri din toate aceste domenii: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Verdi, Enrico Caruso, Toscanini și designerul Giorgio Armani.

Il Duomo, catedrala masivă din Milano, este printre cele mai magnifice biserici din lume și cel mai bun exemplu al stilului gotic flamboaiant. La Scala este cea mai prestigioasă operă din lume, Cina cea de Taină a lui Da Vinci umple zidul unei mănăstiri, iar în tot orașul sunt muzee și palate pline cu unele dintre cele mai frumoase opere de artă din lume. În plus, nicio persoană pasionată de modă nu poate rezista unei plimbări prin faimosul Quadrilatero.

Cinque Terre

Cinque Terre
Cinque Terre

Cele cinci orașe care se află pe coasta abruptă și stâncoasă a Mediteranei de la nord de La Spezia a fost aproape imposibil de atins pe uscat până când calea ferată le-a conectat prin tuneluri. Astăzi, traseul de-a lungul stâncilor pe care localnicii obișnuiau să călătorească odată din oraș în oraș este una dintre frumoasele trasee de drumeții ale Italiei. Cea mai scurtă și mai largă dintre secțiunile sale, între Manarola și Riomaggiore, este cunoscută sub numele de Via dell’Amore și va fi închisă până cândva în 2022, din cauza unei alunecări de teren.

Deși drumeția pe acest traseu este scopul majorității turiștilor, nu treceți cu vederea plăcerile de a zăbovi în aceste mici sate. Riomaggiore și Vernazza, cu străzile lor înguste care coboară până la porturile minuscule cu stânci, sunt cele mai pline de caracter. Cinque Terre rămâne una dintre cele mai atrăgătoare atracții și unele dintre cele mai fascinante locuri de vizitat în Italia.

Verona

Verona
Verona

Centrul istoric compact al acestei foste cetăți romane este îmbrățișat de râul Adige. Tot aici se află remarcabila arena romană din secolul I, bine conservată, scenă a festivalului de operă de vară de renume mondial.

Mai multe arcade romane sunt amestecate printre clădirile medievale și renascentiste, multe dintre acestea arată istoria lungă a Veronei ca parte a imperiului venețian. Alături de râu se află marele Castelvecchio, un castel construit în secolul al XIV-lea, care străjuiește un pod arcuit de cărămidă, Ponte Scaligero.

Cu tot tezaurul său bogat de arhitectură și artă, Verona e cunoscută mai ales pentru că a fost decorul Romeo și Julieta lui Shakespeare, iar în ultimul secol, localnicii s-au conformat prin crearea unor case, un balcon și chiar un mormânt pentru personajele fictive.

Pompeii

Locuri de vizitat în Italia - Pompeii
Locuri de vizitat în Italia – Pompeii

În anul 79 d.Hr., Muntele Vezuviu a erupt violent și brusc, înghițind înfloritoarea cetate romană Pompei și înglobând-o timp de mai bine de un mileniu în șase metri de cenușă și piatră ponce. Orașul a rămas înghețat în timp până când săpăturile începute în secolul al XVIII-lea au descoperit mai mult de jumătate din clădirile și spațiile sale publice.

Aceeași erupție a cuprins și orașul Herculaneum, dar de data aceasta în lavă topită, nu în cenușă. Așa că, în loc să plouă și să zdrobească clădirile cu greutatea ei, lava a intrat și a umplut orașul de la sol, susținând pereții și tavanele pe măsură ce se ridica și păstrându-le pe loc.

De asemenea, în acest sigiliu s-au păstrat materiale organice, cum ar fi lemnul, textilele și alimentele, oferind o imagine mai completă a vieții din primul secol. Detalii precum vasele de mâncare și chiar alimentele au fost păstrate așa cum erau atunci când a avut loc dezastrul.

Napoli

Obiective turistice în Italia- Napoli
Obiective turistice în Italia- Napoli

Napolieste un loc zgomotos, străzile sale sunt înguste, pline de culoare, zgomot și viață. Napoli este cu siguranță printre cele mai apreciate locuri de vizitat în Italia.

Veți găsi multe de văzut, de făcut și de experimentat în Napoli, în bisericile sale pline de comori, palatele sale magnifice ce adună bogățiile regale europene și în principalul său muzeu arheologic care prezintă descoperirile din Pompeii din apropiere.

Alăturați-vă localnicilor și plimbați-vă pe malul apei pentru a savura priveliștile ale Muntelui Vezuviu dincolo de golf, urcați pe feribotul către insula Capri sau magicul Sorrento, faceți cumpărături în Galleria Umberto I cu cupolă de sticlă și, prin toate mijloacele, gustați pizza – napolitani pretind că au inventat-o.

Locuri de vizitat în Italia – insule și peisaje de vis

Sicilia

Locuri de vizitat în Italia - Cefalu - Sicilia
Locuri de vizitat în Italia – Cefalu – Sicilia

Insula Sicilia a câștigat șapte locuri pe lista patrimoniului mondial UNESCO, trei pentru siturile sale antice, două pentru minunile naturale și două pentru comorile arhitecturale. Unele dintre cele mai bune exemple de structuri antice se află în Sicilia. La Selinunte este unul dintre cele mai mari temple grecești. În Agrigento, la Valea Templelor, este unul dintre cele mai perfecte trei temple grecești de pretutindeni. Iar cei 3.500 de metri pătrați de mozaicuri de la Villa Romana del Casale din Enna decorează una dintre cele mai bine conservate vile din întregul Imperiu Roman.

Peisajele Siciliei, încununate de Muntele Etna, și plajele sale spectaculoase cu nisip auriu se potrivesc cu atracțiile sale de clasă mondială.

Capitala Palermo este un oraș vibrant, plin de culoare și clădiri fine. Catedrala Monreale din apropiere este o capodoperă a arhitecturii normande, pereții săi acoperiți de 6.340 de metri pătrați de mozaicuri complicate ale artiștilor din Constantinopol și Sicilia. Monreale se află astăzi aproape exact așa cum a fost construit în anii 1100 și este una dintre atracțiile turistice de top din Sicilia și din Italia.

Sardinia

Locuri de vizitat în Italia - Sardinia
Locuri de vizitat în Italia – Sardinia

Această enigmatică insulă mediteraneană este ea însăși un tărâm al contrastelor puternice. Cel mai bine cunoscută pentru Costa Smeralda plină de farmec, paradisul enclavelor de lux așezate pe apele de smarald ale coastei de nord-est, Sardinia are mult mai multe de oferit turistului aventuros sau chiar iubitorilor de plajă.

Întregul sud este înconjurat de mile de plaje cu nisip alb, iar interiorul accidentat este un teritoriu de prim rang pentru drumeții și alpiniști. Sardinia este un loc pentru călătorii care doresc să exploreze satele de munte îndepărtate, unde vechile tradiții nu numai că supraviețuiesc, ci sunt un mod de viață.

Cele mai enigmatice și fascinante atracții sunt sutele de turnuri misterioase rotunde de piatră, cunoscute sub numele de Nuraghe, care împrăștie întreaga insulă și pun Sardinia în fruntea listei locurilor unice de vizitat în Italia. Siturile preistorice sunt peste tot și includ aceste turnuri, fântâni sacre, „morminte uriașe” și alte structuri antice. Orașe întregi feniciene și romane așteaptă să fie explorate.

Capri

Insula Capri - Italia
Insula Capri – Italia

Stâncile accidentate și apele cristaline ale micii insule Capri par a fi create direct din vise și mitologie. Așadar, se numără printre acele locuri de vizitat în Italia pe care nu le poți rata. Se spune că insula Capri este locul în care sirenele seducătoare le cântau lui Ulise și marinarilor săi din „Odiseea” a lui Homer.

De la copaci și grădini verzi strălucitoare, până la porturile de agrement și piețele colorate, Capri este o destinație paradisiacă la fel de frumoasă pe cât o arată redările artistice. Mica evadare din Golful Napoli a fost un punct fierbinte pentru regalitate și celebrități încă din epoca romană. Astfel, este plină de restaurante de talie mondială, trasee pentru drumeții uluitoare, hoteluri de cinci stele și magazine șic. Fie că vizitați Capri pentru o excursie de o zi sau pentru o vacanță de o lună, veți fi încântat de farmecul relaxat al orașului Capri și veți dori să vă întoarceți cât mai curând posibil.

O modalitate populară de a vedea minunile naturale ale acestei insule din sudul Italiei este cu barca. Atracții populare, cum ar fi Grota Albastră, Grota Verde și Faraglioni pot fi văzute în timpul unei scurte călătorii în jurul insulei. Dar poți rămâne cu ușurință pe uscat pentru a te distra. Două orașe atractive, Capri și Anacapri, au magazine, atracții istorice și restaurante presărate pe străzile lor întortocheate. Și două plaje pitorești se află de fiecare parte a insulei, fie la Marina Grande, fie la Marina Piccola.

Vezi şi 12 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Italia!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Daniel9090   •   26.01.2024, 08:20

talianii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și pentru atmosfera primitoare pe care o creează pentru vizitatori

Daniel9090   •   26.01.2024, 08:19

Bucătăria italiană este considerată printre cele mai bune din lume. Pastele, pizza, brânza, uleiul de măsline și vinurile sunt doar câteva din deliciile gastronomice pe care le oferă Italia

Daniel9090   •   26.01.2024, 08:18

Italia este plină de capodopere arhitecturale care atrag vizitatorii din întreaga lume

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Obiectivul turistic din România care are peste 10 milioane de ani. Puțini l-au vizitat
FANATIK.RO
Obiectivul turistic din România care are peste 10 milioane de ani. Puțini l-au vizitat
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol:  „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
GSP.RO
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol: „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
FANATIK.RO
Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Știrileprotv.ro
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
Unica.ro
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Observatornews.ro
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI