Tort de clătite
Ingrediente pentru 15 clătite: aluat – 250 g făină, 200 ml apă minerală, un ou, 200 ml lapte, 50 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, ulei, diverşi coloranţi alimentari; cremă – 100 g zahăr pudră, 500 g mascarpone, o fiolă esenţă de vanilie.
Preparare: se amestecă făina cu praful de sare, zahărul, zahărul vanilat, oul şi laptele într-un bol. Se adaugă apa minerală, amestecând cu telul până se omogenizează. Se separă compoziţia în boluri mici şi se amestecă fiecare cu colorant, după care clătitele se prăjesc în uleiul încins. Pentru cremă, se amestecă mascarpone cu vanilia şi zahărul. Se ung clatitele şi se aşază una peste alta. Tortul se dă la frigider cel puţin două ore înainte de a fi tăiat.
Cheesecake cu rahat turcesc
Ingrediente: 80 g biscuiţi, 80 g fistic, 3 linguri de cacao, 45 g unt, 250 g cremă de brânză, 250 g smântână, 35 g zahăr, 8 g gelatină (5 foi), 3 linguri de lapte, 150 g rahat divers colorat.
Preparare: se amestecă biscuţii sfărâmaţi cu cacaua, fisticul măcinat şi untul topit. Se pune compoziţie într-o tavă/cratiţă cu pereţi detaşabili, se presează şi se dă la frigider. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Crema de brânză şi zahărul se bat cu mixerul, apoi se adaugă smântâna şi se omogenizează. Se încălzeşte laptele până la 60 de grade şi se adaugă gelatina (se scurge apa în exces). Se amestecă până când gelatina e dizolvată, apoi se toarnă peste compoziţia de brânză în 3 etape, amestecând continuu. Se pune şi rahatul tăiat cubuleţe şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în tavă, peste biscuiţi, şi se ţine la frigider până a doua zi.
Macarons
Ingrediente: discuri – 3 albuşuri, 100 g făină de migdale, 20 g zahăr tos, 180 g zahăr pudră, coloranţi alimentari; umplutură – 120 g ciocolată neagră, o jumătate de cană smântână lichidă, o lingură de unt.
Preparare: se bat albuşurile, se adaugă zahărul tos şi se mixează 10 minute. Se amestecă făina de migdale cu zahărul pudră şi se trece prin sită, apoi se adaugă bezeaua, treptat. Totul se amestecă uşor. Se separă în boluri şi se colorează după preferinţe. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziţie şi se formează macarons. Se coc în cuptorul încins 15 minute. Pentru cremă, se topeşte ciocolata la bain-marie cu untul, apoi se lasă la răcit. Se adaugă smântâna, amestecând uşor. Se lipesc apoi câte două discuri cu crema rece.
Gogoşi cu glazură de lămâie
Ingrediente: aluat – 600 g făină, 50 g drojdie, o lingură de zahăr, 100 g zahăr pudră, 350 ml apă, 60 g margarină, 3 pliculeţe de zahăr vanilat, sare, ulei; glazură – o fiolă de esenţă de vanilie, 150 g zahăr pudră, două linguri de zeamă de lămâie; pentru decor – dulceaţă de vişine şi sos de ciocolată.
Preparare: se face aluatul amestecând toate ingredientele şi se lasă să crească la loc călduţ. Apoi se întinde pe o planşetă presărată cu făină şi se taie cercuri cu ajutorul unui pahar. Se lasă iar la crescut 20 de minute. Se încinge uleiul şi se prăjesc gogoşile la foc potrivit. Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie şi cu vanilia, adaugând puţină apă, până când compoziţia devine densă, dar maleabilă. Se întinde pe gogoşi cu ajutorul unei pensule. Feţele se desenează cu sos de ciocolată şi vişine din dulceaţă.
Brioşe cu colorate
Ingrediente: aluat – 300 g făină, 100 g zahăr, 150 g smântână, 50 g unt, 3 ouă, un praf de copt, un zahăr vanilat, ½ linguriţă de sare; crema – 250 g mascarpone, 3 gălbenuşuri, 200 g frişcă lichidă, coloranţi alimentari.
Preparare: pentru brioşe, se freacă untul cu zahărul şi cu zahărul vanilat până se obţine o cremă. Se adaugă sarea, ouăle şi smântâna şi se amestecă. Apoi se adaugă făina şi praful de copt şi se amestecă iar. Se toarnă compoziţia în forme de brioşe, care se introduc în cuptorul încins 30 de minute. Pentru cremă, se pune frişca lichidă într-o crăticioară, pe foc mic, până se încinge. Se lasă puţin la răcit şi se adaugă gălbenuşurile, amestecând bine, apoi mascarpone. Se lasă să se răcească, după care se împarte şi se amestecă fiecare porţie cu un colorant. Se ornează brioşele cu poşul.
Biscuiţi americani
Ingrediente pentru 40 de bucăţi: 115 g unt, 200 g zahăr brun, două linguri de zahăr, un ou, 220 g făină, 1/2 linguriţă bicarbonat, 1/2 linguriţă oţet, 1/2 linguriţă praf de copt, un praf de sare, o fiolă vanilie, bombonele colorate.
Preparare: untul moale se mixează cu cele două tipuri de zahăr şi cu vanilia. Se adaugă oul şi se omogenizează. Treptat, se adaugă făina şi se mixează, apoi se amestecă folosind o spatulă. Bicarbonatul se stinge cu oţet şi se adaugă odată cu praful de copt şi sarea, şi se amestecă bine. Se iau bucăţi mici de aluat, se fac biluţe, apoi se aplatizează pe hârtia de copt din tavă. Pe fiecare se pun bomboane colorate, după preferinţe. Se coc cam 20 de minute în cuptorul încins la 140 de grade. Chiar dacă sunt mai moi, se întăresc când se răcesc.
Ruladă cu sirop de mure
Ingrediente: pandişpan – 4 ouă, 4 linguri de zahăr pudră, 1/4 linguriţă vanilie, 4 linguri de făină, 1/2 linguriţă praf de copt, o lingură de ulei, coajă rasă de lămâie; cremă – 200 g cremă de brânză fină, 3 linguri de frişcă, 3 linguri de zahăr pudră, sirop concentrat de mure, 4 g de gelatină; decor – bomboane colorate mici.
Preparare: se bat albuşurile cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, apoi uleiul. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt, coaja lămâie şi vanilia. Se coace blatul 25-30 de minute, apoi se răstoarnă pe un prosop umed şi se rulează cu ajutorul acestuia. Până se răceşte, se face crema, mixând toate ingredientele. Se dă la rece până se încheagă, apoi se întinde pe blat, se rulează şi se dă la rece. Înainte de servire, se ornează cu bomboane.