Chiar dacă am împrumutat-o de la alţii, Valentines Day a devenit, de la an la an, o sărbătoare aşteptată cu nerăbdare atât de cei care iubesc cu pasiune, cât şi de cei peste a căror dragoste a trecut mai multă vreme. Cu toţii profită de 14 februarie, pentru a-şi reînnoi declaraţiile de iubire. Aşa că, dacă te consideri o persoană îndrăgostită şi vrei să-i faci o surpriză perechii tale, dar nu ai bani de cadouri, inspiră-te din reţetele de mai jos şi prepară pentru partenerul sau partenera ta câteva inimioare dulci. Sigur vor fi încântaţi de surpriză!
Brioşe cu frişcă
Ingrediente: 375 g de făină, 50 g de zahăr, un praf de sare, un plic de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 125 ml de lapte,100 g de margarină, frişcă, bomboane roz.
Preparare: cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius. Într-un vas se pun făina, sarea, praful de copt şi se amestecă. Apoi se adaugă laptele, margarina, zahărul, ouăle, pe rând, zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie şi se amestecă. După ce s-a omogenizat, aluatul se pune în forme şi se dă la cuptor aproximativ 25 de minute. Se ornează cu frişcă şi cu bomboane roz.
Îngheţată cu zmeură
Ingrediente: trei pahare cu lapte, un ou, o jumătate de pahar cu zahăr tos, o linguriţă cu făină, un pahar cu zmeură.
Preparare: într-un castron se bate bine oul cu telul, apoi se adaugă zahărul combinat cu făina. Peste această compoziţie se toarnă câte puţin lapte călduţ. Se amestecă în mod continuu, aşezând castronul la bain-marie, până când compoziţia se îngroaşă, şi se adaugă zmeura zdrobită. Se închide focul. După ce compoziţia s-a răcit, se pune în forme de inimioare şi se dă la congelator să îngheţe bine.
Prăjitură cu bezea şi cacao
Ingrediente pentru aluat: cinci ouă, 180 g de zahăr, 50 g de făină, două linguri cu cacao, o lingură rasă cu bicarbonat; Ingrediente pentru bezele: cinci albuşuri, 250 g de zahăr, zeama de la o jumătate de lămâie, 100 g de jeleu de caise.
Preparare: se bat bine ouăle cu zahărul, până se obţine o compoziţie foarte spumoasă. Se încorporează apoi uşor, cu lingura, cacaua, bicarbonatul stins cu oţet şi făina. Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Blatul se lasă în cuptor aproximativ 25 de minute. Apoi, se scoate să se răcească. În acest timp, într-un vas se bat bine albuşurile cu zahărul. Apoi se pun la bain-marie şi se omogenizează cu telul, până se formează o compoziţie spumoasă. Se adaugă zeama de lămâie. Bezeaua se întinde caldă pe blat şi se lasă 24 de ore. A doua zi se pune deasupra bezelei jeleu de caise. Apoi se taie cu formele.
Foitaj cu miere şi cocos
Ingrediente: un pachet de aluat foitaj, un pachet de nucă de cocos, o ceaşcă de miere.
Preparare: se întind foile şi se ung cu un strat subţire de miere, apoi se presară nucă de cocos. Se împachetează aducându-se lateralele spre mijloc până se lipesc, apoi se mai pliază o dată. Se taie felii de un centimetru şi se bagă la cuptor, lăsându-se câţiva centimetri liberi între felii. Pe exterior se pot tapeta cu zahăr sau cu cocos.
Biscuiţi cu cremă de căpşune
Ingrediente: 12 linguri cu lapte, 12 linguri cu ulei, 12 linguri cu zahăr, două ouă, o linguriţă cu bicarbonat, 500 g de făină, coaja rasă de la o lămâie, zahar vanilat, spumă de căpşune şi bomboane.
Preparare: se amestecă zahărul cu ouăle până se dizolvă. Se adaugă laptele, uleiul şi făina amestecată cu bicarbonatul. Se obţine un aluat din care întindem o foaie subţire. Aceasta se decupează cu ajutorul unor forme de inimioare, pentru a da un aspect frumos biscuiţilor. Se aşază într-o tavă în care a fost pusă hârtie de copt şi se dau la cuptor circa zece minute. Înainte de a fi serviţi, se decorează cu spumă de căpşune.
Ora de gătit
Fursecuri cu zahăr colorat
Ingrediente: un ou, 80 ml de ulei,120 g de zahăr, o linguriţă de praf de copt, esenţă de vanilie şi de migdale, 350 g de făină, zahăr colorat pentru decor
Se amestecă oul, zahărul, esenţele de vanilie şi de migdale. Treptat, se adaugă uleiul şi se omogenizează în continuare. Apoi se încorporează făina şi praful de copt. |
Se întinde o foaie cu făcăleţul |
Se taie cu formele de inimioare |
Se aşază într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt şi se dau la cuptorul încins aproximativ 15 minute |
Pe 24 februarie, de Dragobete, îi poţi spune din nou ceea ce simţi
Îndrăgostiţii care nu se mulţumesc să-şi răsfeţe perechea doar o singură zi, pe 14, cu declaraţii, cadouri şi prăjituri pot profita şi de sărbătoarea românească a iubirii, care va avea loc pe 24 februarie: Dragobetele. În această zi, în trecut, tinerii se întâlneau şi făceau petreceri, pentru a fi siguri că vor avea parte de iubire tot anul.