Iată câteva motive pentru care copilul tău nu trebuie să fie egoist:
– Pentru că nu trăieşte pe o insula pustie. Merge la grădiniţă, la şcoală, la un club, într-un parc, într-o excursie, în vizită. Peste tot trebuie să se adapteze în colectivitate, să ştie să accepte că în univers există mai mulţi copii fiecare cu propriile calităţi şi defecte, cu propriile personalităţi.
– Pentru că confundă ambiţia cu egoismul şi pune întotdeauna interesele personale pe primul plan, fără să conteaze restul lumii. Una e să fii ambiţios, să vrei să ajungi numărul unu în orice domeniu, să fii cel mai bun şi alta să acţionezi cu egoism pentru a-ţi atinge ţelurile.
– Pentru că, de obicei, copiii egoişti ajung să fie respinşi, ocoliţi şi marginalizaţi de cei din jur.
Ce trebuie să faci pentru a-l educa pe egoist:
– Decât să-i îmbogăţiţi numai propriul univers din care nu vrea să evadeze, mai bine îl îndrumaţi pe copil să înveţe să se integreze perfect într-o colectivitate, să se joace cu alţi copii, să practice sporturi de echipa, să aibă indeletniciri de grup.
– Exemplul părinţilor este la fel de edificator. Copiii îi imită pe adulţi, de aceea aveţi grijă de propriul comportament. Când copilul vede că mama lui nu-i împrumută vecinei un produs de bucătărie sau tatăl lui nu-i împrumuta fratelui maşina de găurit, atunci şi copilul va avea tendinţa de a spune „nu” când i se solicită ajutorul.
– Cu trecerea timpului, copilul egoist poate căpăta alte defecte majore care derivă din egoism. De pildă, are toate şansele să devină avar şi strângător, lacom până la extrem, posesiv atât cu bunurile materiale, cât şi cu persoanele din anturajul său, gelos şi răzbunător. Iar situaţia voastră de educator se complică şi mai mult. Încearcă să nu-i oferi totul pe tavă şi învaţă-l să aprecieze tot ce îi oferi.