Recomandari
Potrivit mai multor studii internaționale aplecate asupra nutriției, biologiei și chiar evoluției umane, omul modern chiar este într-o bună măsură rezultatul dietei sale. Iar dieta modernă ne influențează mult mai mult decât ne dăm seama, pentru că burgerii și cartofii prăjiți aproape ne-au distrus microbiomul ancestral, se arată în această cercetare amplă, publicată în revista Știință și Tehnică.
Studiul a fost demarat acum 7 ani, în 2010. Atunci, un grup de microbiologi italieni a comparat microbii intestinali ai unor tineri din Burkina Faso cu cei ai copiilor din Florența. Africanii, care subzistau pe baza unei diete compuse în mare parte din cereale precum sorgul, găzduiau o mai mare diversitate microbiană decât florentinii, care aveau o dietă complexă, tipic occidentală. În timp ce comunitatea microbiană a florentinilor era adaptată la proteine, grăsimi și zaharuri simple, microbiomul de Burkina Faso era orientat către degradarea carbohidraților complecși din plante numiți fibre.
În urma acestei observații, cercetătorii au început să suspecteze că microbiomul uman – comunitatea de microbi intestinali – ne calibrează funcția imunologică și metabolică, iar denaturarea ei poate spori riscul de îmbolnăvire cronică, de la astm și până la obezitate. S-ar putea crede că, dacă am evoluat odată cu microbii noștri, ei ar fi aproximativ aceiași în oamenii sănătoși de pretutindeni. Însă cercetătorii au observat altceva…
Avem nevoie de microbi pentru a digera fibrele
Microbiomul occidental, pe care specialiștii l-au considerat normal' și sănătos' și pe care l-au folosit ca etalon cu care să compare microbioamele bolnave', ar putea fi considerabil diferit de comunitatea microbiană care a prevalat pe parcursul evoluției umane, în cea mai mare parte a sa. S-a impus, deci, următoarea întrebare: dacă microbiomul din Burkina Faso reprezintă un fel de stare ancestrală pentru oameni și dacă tranziția de la acea stare către cea modernă, din Florența, reprezintă voiajul de la o existență agricolă către traiul urban de secol 21, atunci unde, pe acest drum, și-au pierdut oamenii moderni microbii care ies lipsă'?
Oamenii nu pot digera fibre solubile, astfel că dispunem de microbi care să le descompună pentru noi. Studiile au demonstrat că microbiomul de Burkina Faso produce de aproximativ două ori mai multe produse secundare ale fermentării – denumite acizi grași volatili – decât cel occidental. Acest lucru a fost un indiciu important că fibrele, materia brută fermentată doar de microbi, capacitează cumva diversitatea microbiană a africanilor.
Primele teste: pe cobai
Când oamenii de știință au hrănit cobaii în laborator cu mese bogate în fibre, microbii specializați în digerarea acestora au înflorit', iar ecosistemul intestinal al șoarecilor a devenit mai divers per ansamblu. Când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă săracă în fibre, zaharoasă, de tip occidental, diversitatea s-a redus. S-a mai observat că șoarecii care nu consumau fibre erau mai agresivi și mai greu de manevrat. Dar pierderile nu erau permanente. Chiar și după săptămâni de dietă de tipul junk-food', diversitatea microbiană a unui animal se restabilea în bună măsură, dacă acesta începea să consume din nou fibre.
Zestrea genetică e alterată
Acestea sunt în mod clar vești bune pentru noi, cei cu dietă occidentală: comunitățile noastre microbiene s-ar putea diversifica din nou, dacă am consuma mai multe cereale și legume. Totuși, în cadrul experimentelor, s-a constatat că atunci când femelele de șoareci gestante au consumat alimente sărace în fibre, pierderile temporare la nivel de microbiom au devenit permanente pentru următoarea generație. Atunci când trecem prin canalul nașterii, suntem expuși la cultura microbiană a mamelor noastre pentru a începe să ne formăm propria comunitate microbiană. Iar puii de șoareci născuți din femele hrănite după dietă occidentală – fără fibre, dar cu multe zaharuri – nu au putut prelua toată înzestrarea microbiană a mamelor. Și astfel, grupuri întregi de bacterii s-au pierdut în timpul transmisiei. În plus, chiar și când acești șoareci de generație secundă au fost expuși unei diete bogate în fibre, microbii lor nu au fost restaurați. Șoarecii nu puteau regenera ceea ce nu moșteniseră niciodată. Mai mult, atunci când aceste animale de a doua generație au urmat o dietă săracă în fibre, urmașii lor au moștenit de la ei chiar și mai puțini microbi. Astfel, genocidul microbian s-a extins și agravat peste generații. Este foarte posibil să se întâmple la fel și în cazul oamenilor.
Oamenii de știință vorbesc despre o extincție
Mulți dintre cei care studiază microbiomul suspectează că avem de-a face în interiorul nostru cu o extincție ce rivalizează cu criza de același tip care are loc în afara noastră, la nivelul planetei. Și numeroși sunt factorii implicați în aceste dispariții. Antibioticele, de exemplu, larg disponibile după al Doilea Război Mondial, pot acționa precum napalmul, anihilând fără deosebire ecosistemele noastre interne. Dotările sanitare moderne, care au început să devină populare la finele secolului al XIX-lea, s-ar putea să limiteze deopotrivă răspândirea microbilor nocivi, dar și pe a celor necesari. De asemenea, locuințele noastre moderne, din orașele noastre moderne, ne izolează de mulți dintre microbii de pământ, de plante și de animale, care ne-au potopit în timpul evoluției noastre, limitând, poate, o importantă sursă de noutate, împrospătare și progres pentru organismele noastre.
Dieta modernă e de vină pentru explozia maladiilor netransmisibile
O noțiune nou introdusă în studiile de specialitate este cea de înfometare a sinelui microbian'. Experimentele sugerează că, prin imposibilitatea de a asigura nutriția microbilor-cheie, dieta occidentală i-ar putea înfometa până la dispariție. Și se suspectează că aceste extincții determinate de dietă ar fi putut influența, cel puțin parțial, recenta dezvoltare a maladiilor netransmisibile, responsabile de 63% dintre decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Proiectul Microbiomului Uman – realizat de agenția guvernamentală Institutele Naționale de Sănătate, din SUA – a cărui primă fază s-a încheiat în 2012, este considerat o hartă' a microbilor umani. Prin intermediul său a fost demarat un efort uriaș de a cataloga și posibil de a prezerva, înainte să dispară, microbii oamenilor care trăiesc în medii considerate similare cu cele din trecutul omenirii – oameni ale căror microbioame ar putea să fi păstrat cu aproximare o stare ancestrală. Cercetătorii au luat în cătare' valea Amazonului, savana est-africană și satele montane din Papua Noua Guinee, în încercarea de a cataloga un ecosistem intestinal aflat pe cale de dispariție.
Soluția, o arcă a microbilor?
Un soi de arcă a microbilor – un seif de stocare pentru microbii amenințați cu dispariția – ar putea deveni o realitate. De această arcă ar putea beneficia apoi oamenii occidentalizați, care e posibil să fi pierdut microbi importanți și de aceea să fie necesar să-și repopuleze organismele cu microbi derivați de la populațiile cu mod de viață mai tradiționalist, cum ar fi, spre exemplu, amerindienii amazoniei sau vânătorii culegători africani.
Totuși, mai este mult până acolo. Momentan, nici măcar oamenii de știință nu înțeleg prea multe despre varietatea copleșitoare a microbilor documentați până acum – care sunt buni, care sunt dăunători și care nu contează.
Mai puține cazuri de cancer și de boli autoimune la țară
Oamenii care duc o viață de subzistență au diversități microbiene impresionante comparativ cu populațiile occidentale – cu până la 50% mai multe specii decât nord-americanii sau europenii. S-a observat că până și în Occident oamenii care cresc sau trăiesc la ferme și sunt expuși mediului tipic de acolo, care se aseamănă relativ cu acele comunități de subzistență, prezintă un risc diminuat de a dezvolta anumite afecțiuni moderne, precum cancerul, astmul, rinita alergică și unele boli autoimune. Putem observa acest fenomen și în țara noastră, unde este destul de cunoscut faptul că oamenii de la țară sunt în general mai sănătoși decât cei de la oraș.
Rezultatele testelor pe oameni, identice cu cele făcute pe cobai
Stephen OKeefe este un gastroenterolog de la Universitatea din Pittsburgh care a extrapolat testele pe cobai de laborator la oameni, în ce privește influența dietei asupra microbiomului. El s-a concentrat asupra riscului ridicat de cancer de colon în rândul afro-americanilor, comparativ cu africanii nativi. Așadar, a supus 20 de sud-africani din mediu rural unei diete bogate în grăsimi și în carne – inclusiv hot-dogs, hamburgeri și cartofi prăjiți – și 20 de afro-americani la o dietă bogată în fibre, cu mămăligă, leguminoase și fructe.
Schimbările au devenit vizibile rapid. Inflamația colonului, care sporește riscul de cancer, a scăzut la afro-americanii cu dietă africană și a crescut la africanii cu dietă americană. Producția de acizi grași rezultați din fermentare, despre care se crede că previn cancerul de colon, s-a mărit în cazul celor care mâncau în stil african și a scăzut la cei care urmau stilul american. În mod interesant, în cazul microbiomului sărăcit în fibre și orientat spre grăsimi și carne, OʼKeefe a constatat într-adevăr un declin al comunității microbiene orientată către fermentarea fibrelor. Adică a observat la oameni ceea ce se observase la rozătoare și nu a fost nevoie decât de două săptămâni de dietă occidentală. S-a demonstrat astfel și că, indiferent de microbii moșteniți sau nemoșteniți, substanțele cu care ne hrănim microbii determină o diferență majoră în comportamentul lor.
Citește și: Studiu: Cum mănânci mai sănătos? Bei mai multă apă!
Comentarii