MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2010 12:26

Mărţişoare la farfurie

Distribuie

4324-230287-car.jpg
Pentru că mai sunt doar câteva zile până când primăvara şi luna martie ne vor bate la uşă, Libertatea şi “Cartea de bucate” (foto) de la Editura Corint vă propun două reţete în culorile mărţişorului. Iată cum puteţi pregăti o Panna cotta cu căpşune sau o salată de sfeclă roşie cu brânză.

Panna cotta cu căpşune

4324-230281-ma2.jpg

Ingrediente: unt (pentru uns), 375 ml lapte, patru linguriţe cu praf de gelatină fără arome, 100 g de zahăr, 375 ml de smântână, o linguriţă de esenţă de vanilie, 50 g dulceaţă de zmeură, şase căpşune mari, curăţate şi tăiate în felii subţiri, pe lungime.
Mod de preparare: se tapetează cu unt şase cupe pentru cremă de ouă, care se aşază apoi pe o tavă pentru copt. Se toarnă o treime din cantitatea de lapte într-o cratiţă, presărând peste el praful de gelatină. Se lasă să stea până când gelatina se înmoaie şi se umflă (cam trei minute). Se adaugă laptele rămas şi zahărul, apoi se pune pe foc mediu. Se fierbe amestecând continuu, până la dizolvarea zahărului şi a gelatinei. Se ia de pe foc, apoi se adaugă smântâna şi vanilia, amestecând până se omogenizează. Se împarte compoziţia în formele pregătite. Se acoperă cu folie de plastic şi se ţin în frigider cel puţin şase ore. Cu două ore înainte de servire, se scot formele din frigider. Se trece cu grijă un cuţit cu lama subţire de-a lungul marginilor interioare ale fiecărei forme, astfel încât crema să se dezlipească. Se răstoarnă fiecare cremă pe câte o farfuriuţă. Se stropeşte cu dulceaţă de zmeură, apoi se aş ază în vârf feliile de căpşune.

Sfeclă cu brânză

4324-230283-ma1.jpg

Ingrediente: 625 g de sfeclă roşie, o jumătate de ceapă roşie, o lingură de zahăr, o lingură de oţet balsamic, sucul de la jumătate de lămâie, o lingură cu ulei de măsline, o legătură de mărar, 90 g de brânză de capră.
Mod de preparare: se pune sfecla necurăţată într-un vas pentru cuptor. Se toarnă apă în vas, într-un strat de până la 2,5 cm. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu sau cu un capac. Se introduce în cuptor, care se încălzeşte la 190 de grade Celsius. Se coace sfecla, adăugând apă dacă este nevoie, aproximativ o oră. Se scoate vasul din cuptor. Sfecla se lasă la răcit, apoi se curăţă de coajă şi se taie în felii. Se aşază într-un castron, adăugând ceapa şi presărând cu zahăr. Se sărează după gust, apoi se toarnă oţetul şi sucul de lămâie şi se amestecă, pentru omogenizare. Se adaugă apoi uleiul şi mărarul, amestecând din nou. Deasupra se pun bucăţi de brânză de capră. Se serveşte caldă sau la temperatura camerei.

Comentarii