Atenţie la ingrediente!
„La murăturile în oţet trebuie să fim atenţi să nu conţină zahăr. Acesta poate fi înlocuit cu miere naturală sau cu fructoză. Murăturile în saramură sunt aşa-zise «alimente vii» (probiotice), însă trebuie avută mare atenţie la cantitatea de sare şi, de asemenea, la cantitatea consumată”, ne previne nutriţionistul Gabriela Man. Dacă obişnuiţi să vă procuraţi borcanele cu murături din comerţ, citiţi cu atenţie etichetele, pentru a vedea dacă conţin zahăr, îndulcitori, conservanţi, coloranţi, potenţiatori de aromă sau alte chimicale.
Recomandate zilnic, dar nu mai mult de două ori
În ce combinaţii este bine să fie consumate? Specialistul ne spune că „nu există combinaţii interzise şi nici anumite ore la care ar trebui mâncate. Mare grijă însă la murăturile în saramură, din cauza conţinutului mai ridicat de sare. Una sau două bucăţi asociate la un fel principal este în regulă, mai ales dacă au fost pregătite în casă cu o saramură mai puţin concentrată. Murăturile în saramură le recomand să fie mâncate zilnic în perioada de iarnă. Poate fi vorba de o felie de varză murată, una sau două gogonele, la fel şi ardei graşi, castraveţi ori gogoşari”.
ŞTIAŢI CĂ…
…murăturile au o lungă istorie, iar printre personalităţile care le-au consumat se numără Aristotel, Napoleon şi chiar Cleopatra, care le introdusese în dieta ei zilnică?
…studiile au arătat că murăturile luptă împotriva cancerului?
…condimente ca mărarul sau usturoiul, folosite la prepararea murăturilor, ajută la echilibrarea bacteriilor din organism, în timp ce seminţele de muştar sunt benefice pentru digestie?
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei