Piperul
Este un condim e n t contraindicat micuţilor. În afară de faptul că gustul acestuia nu le este pe plac, piperul e un excitant gastric puternic, ce irită mucoasa intestinală, conform specialiştilor de pe portalul proKid.ro.
Frunzele de pătrunjel
Verdeaţa, precum frunzele de pătrunjel sau de leuştean, nu este pe placul piticului tău pentru că nu arată bine în farfurie, iar copilul o va “pescui”. Acest obicei îi poate cauza probleme de alimentaţie şi chiar anemie.
Ceapa
Această legumă îi face pe mulţi copii să strâmbe din nas, mai ales din cauza mirosului neplăcut pe care îl emană. Chiar dacă este foarte sănătoasă pentru cei mari, le poate crea micuţilor iritaţii pe mucoasa intestinală. Ceapa poate fi însă administrată fără probleme dacă e fiartă sau călită în mâncăruri.
Usturoiul
Căţeii de usturoi nu trebuie daţi micuţilor ce nu au depăşit vârsta de 3 ani. Usturoiul le poate provoca arsuri la stomac şi le afectează digestia.
Cuişoarele
Cuişoarele au un gust iute, ce îmbogăţeşte aroma prăjiturilor sau a mâncărurilor de peşte. În cantitate mare, irită însă sistemul nervos central.
Cum îl convingi să încerce noi gusturi
Condimentele trebuie introduse treptat în alimentaţia copilului tău, după ce acesta împlineşte cel puţin trei anişori. Începe cu cele mai slabe. Specialiştii de la proKid.ro te sfătuiesc să îi explici micuţului că pizza, de exemplu, e bună pentru că are oregano.
Când îi dai mâncare indiană, povesteşte-i despre curry, iar când papă preparate chinezeşti, despre soia. Va fi atât de fascinat de tradiţiile culinare ale altor popoare, încât se va bucura să încerce cât mai multe condimente.