Pastele proaspete sunt aproape întotdeauna preparate pe bază de grâu – fie din făină, fie din griş fin – apă sau ouă. Pastele sunt uşor de făcut, dar destul de greu de întins fără un aparat special pentru obţinerea foilor subţiri. Pastele proaspete de casă, cum ar fi ravioli, tagliatelle, lasagna şi altele, sunt întotdeauna o sursă de mândrie.
Iată care sunt paşii
Amestecă făina de grâu (se poate folosi şi griş foarte fin) cu ouăle, calculând 100 g de făină la un ou. Pentru un plus de calitate, adaugă o lingură de ulei de măsline, atât pentru gust, cât şi pentru textura finală a aluatului. Pentru ca amestecul să se facă repede şi bine, foloseşte un robot de bucătărie, care o să te ajute să frămânţi aluatul într-un timp foarte scurt. Când ai terminat de făcut aluatul, acesta trebuie întins. Presară puţină făină pe planşeta de lucru şi începe să întinzi aluatul cu sucitorul (făcăleţul).
Trebuie întins suficient cât să poată trece printre rulourile aparatului de făcut paste. Subţiază apoi aluatul cu ajutorul aparatului, trecând de două ori prin acelaşi spaţiu, ca să te asiguri că nu s-a strâns prea tare, apoi micşorează cu o treaptă spaţiul dintre două rulouri. Dacă aluatul se lipeşte puţin, pudrează uşor rulourile cu făină. Când aluatul este omogen, înveleşte-l în folie alimentară, ca să nu se usuce, şi lasă- l să se odihnească 30-40 de minute. La sfârşitul acestei operaţiuni, trebuie să alegi forma pe care o vei da pastelor.
Ca să le tai, poţi folosi un cuţit, aparatul de făcut paste sau un decupător metalic. Pe măsură ce tai pastele, întinde-le pe o placă pudrată cu făină sau, dacă sunt lungi, atârnă-le pe o bară să se usuce. Pentru fierbere, apa clocotită în care ai pus sare e foarte bună (2–3 minute sunt suficiente).
Sfatul specialistului
Uleiul pus în apa de fierbere este inutil, pentru că oricum vei scurge pastele. În schimb, e bine să le stropeşti cu puţin ulei sau cu unt imediat după fierbere, pentru că acesta le va împiedica să se lipească între ele. Sărează mai degrabă apa de fiert decât aluatul de tăieţei, pentru că dacă stă prea mult, sarea va face să apară pe aluat mici puncte albe.
Alte informaţii utile vei găsi în al cincilea volum al colecţiei: “MASTERCHEF ŞCOALA DE BUCĂTARI, cel mai complet curs de gătit – Paste, cereale, legume uscate. Cele mai apreciate produse de la piaţă”, care se vinde împreună cu ziarul Libertatea de luni, 18 noiembrie, în ediţie limitată. Grăbeşte- te la chioşcuri!