Cuprins:
Pasca cu aluat este o prăjitură tradițională de Paște făcută din aluat dospit și umplută cu brânză dulce, smântână și stafide. Aluatul este frământat și lăsat să crească înainte de a fi copt. Pasca fără aluat este o variantă mai ușoară a pascăi tradiționale și nu necesită frământarea aluatului. În loc de aluat dospit, se poate folosi un amestec de brânză dulce, smântână și ouă care este copt în cuptor
Rețetă de pască fără aluat
Ingrediente pască fără aluat
(pentru o formă rotundă de 20 cm)
- 4 ouă medii;
- 80 grame îndulcitor praf;
- 125 grame iaurt natural degresat (2% grăsimi);
- 50 grame amidon de porumb;
- 500 grame de brânza de vaci degresată;
- 25 de grame de gluten;
- coajă rasă de la o lămâie mare;
- 1/2 plic praf de copt;
- esență de vanilie;
- esență de lămâie.
Cum se face pasca fără aluat
Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate se încorporază cu grijă brânza de vaci degresată foarte bine scursă și iaurtul.
Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern. Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetează forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.
Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fără aluat să se răcească în formă (circa 5 minute), apoi se răstoarnă pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet. Ideal ar fi, după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Pască rapidă fără aluat
Ingrediente pască rapidă fără aluat
- 5 linguri de făină;
- 800 g brânză de vaci;
- 200 ml smântană;
- 1 plic de budincă de vanilie;
- 200 g de zahăr pudră brut;
- 5 ouă;
- o linguriță de praf copt;
- vanilie;
- două mâini de stafide puse la hidratat în apă călduță cu miere (sau zahăr);
- vanilie.
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu smântâna, gălbenușurile și zahărul pudră. Praful de budincă de vanilie, făina și praful de copt se amestecă, apoi se încorporează și ele. Se adaugă vanilia și stafidele, se amestecă, iar la final se încorporează și albușurile bătute spumă. Aluatul se poate pune în orice formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă cuptor, la foc mic, până se rumenește deasupra și chiar dacă pare necoaptă la mijloc o scoatem. Se va întări când se va răci.
Pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
Ingrediente pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
- 750 grame brânză dulce (putem adauga, opțional, și un pic de mascarpone)
- 250 grame stafide
- 5 ouă
- 10 linguri zahăr
- 200 ml smântână
- două linguri griș
- 250 grame praf de budincă de vanilie
- 70-100 grame unt topit și răcit
- două pliculețe zahăr vanilat
- coaja de lămâie dată pe răzătoare
- un pliculeț praf de copt
Cum faci pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
Albușurile se separă de galbenușuri și se bat spumă. Brânza, zahărul, gălbenușurile, grișul, praful de budinca și aromele se amestecă la blender. Se dizolvă praful de copt în puțină zeamă de lămâie și se adaugă în compoziție. La final, se pun stafidele și albușurile bătute spumă. Se amestecă cu grijă compoziția, care trebuie să aibă consistența unei smântâni groase. Se lasă la cuptor până prinde o crustă aurie.
Rețetă de pască fără aluat, cu brânză și vanilie
Ingrediente pască fără aluat, cu brânză și vanilie
- 1 kg brânză dulce de vaci;
- 250 ml smântână;
- 6 ouă;
- 250 g zahăr;
- 6 linguri de griș;
- 1-2 plicuri budincă de vanilie;
- un plic praf de copt;
- coaja de la o lămâie;
- 150 g stafide
Mod de preparare pască fără aluat, cu brânză și vanilie
Se amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de budincă și praful de copt, smântână, grișul, stafidele, galbenușurile de ou și albușurile bătute spuma.
Se tapetează o formă rotundă de tort cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se bagă la cuptor. Se lasă aproximativ o oră la copt.
Pască fără aluat pufoasă
Ingrediente
- 500 g brânză proaspătă de vaci
- 100 g smântână cu 30% grăsime
- două ouă mari sau 3 medii
- 100 g zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 100 g stafide aurii
- 50 ml rom
- 150 g făină tip 000
- 50 g griș
- coaja răzuită de la o lămâie
- 7 g praf de copt
- 5 g sare
- 15-20 g de unt pentru uns forma.
Mod de preparare
Se amestecă gălbenușurile cu sarea până când devin spumoase și li se intensifică culoarea. Apoi se amestecă brânza scursă cu jumătate din cantitatea de zahăr și se adaugă smântâna grasă.
Peste compoziție se adaugă și compoziția de gălbenușuri și din nou se omogenizează amestecul de ingrediente.
Treptat se încorporează făina amestecată cu praful de copt și grișul, iar apoi se adaugă și stafidele hidratate în rom și scurse bine.
Albușurile presărate cu sare se mixează până când devin cristaline și treptat se adaugă zahărul pudră cu aromă de vanilie. Se obține o bezea fermă care va rămâne fixată pe pereții bolulu.
Se adaugă câte o lingură de bezea în compoziția cu brânză și amestecă ușor cu spatula prin mișcări circulare, de jos în sus pentru a menține compoziția aerată.
Compoziția se adaugă în forma de copt unsă cu unt și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Se coace până când este frumos rumenită la exterior.
Sursa: Libertatea pentru femei
Pască fără aluat, cu brânză dulce, smântână și stafide
Ingrediente pască fără aluat, cu brânză dulce, smântână și stafide
- 7 ouă
- 200 g zahăr
- un praf de sare
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 800 g brânză cremoasă
- 50 g unt topit și răcit
- 130 g făină albă
- 100 g stafide aurii
- 1 lgt coajă rasă de lămâie
- 200 g smântana
- 70 g griș
Mod de preparare pască fără aluat, cu brânză dulce, smântână și stafide
Într-un bol se pun ouăle, praful de sare, zaharul și zaharul vanilat. Se mixează până își dublează volumul. Se adaugă brânza și se amestecă. Se toarnă untul topit și făina cernută. Se mixează totul câteva secunde.
La final se adaugă stafidele, coaja de lămâie și smântâna și se amestecă cu o spatulă, apoi se toarna grișul în ploaie. Se omogenizează totul bine.
Se toarnă compoziția într-o tavă cu diametrul de 25 cm, cu pereți detașabili și tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul preîncâlzit la 160 de grade pentru circa 60-70 de minute. Este gata când devine aurie-maronie.
Se poate pudra deasupra cu zahăr pudra sau se poate lăsa simplă.
Sursa: savoriurbane.com
Cât costă să faci pască fără aluat – prețurile ingredientelor în 2024
- brânză proaspătă de vaci – 8-12 lei/250 grame
- smântână 9-15 lei/400 ml
- ouă – 1,2-2 lei/bucata
- zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- stafide aurii – 2-4 lei/100 grame
- rom – 1,7- 5 lei/sticluța
- făină tip 000 – 2,5 -3,85 lei/kg
- griș – 2-5 lei/500 grame
- coaja răzuită de la o lămâie – 1-2 lei/bucata
- praf de copt – 0,35-0,6 lei/plic de 10 grame
- unt – 8-15 lei/200 grame
Trucuri pentru pască fără aluat
- Aveţi grijă că această compoziţie de pască fără aluat va creşte, aşa că nu umpleţi vasul până la refuz.
- Viteza mixerului trebuie să fie mică sau medie.
- Dacă nu vreți să folosiți zahăr pentru pasca fără aluat, puteți folosi un îndulcitor natural,dar aveți grijă ca pe ambalaj să se menționeze că îndulcitorul poate fi gătit la temperaturi înalte.
De ce se face pască de Învierea Domnului
Pregătită în ajun de Înviere, pasca și-a găsit loc la biserică. În coşuri sau prosoape înflorate, fiecare familie îşi aduce ofranda de pască la Liturghia din noaptea sfântă. De multe ori, credincioşii o împart celor prezenţi la slujba Învierii, acestea fiind primele bucate gustate după anaforă, înainte de a ne înfrupta din celelalte bunătăţi pregătite. În toată Moldova, în Maramureş şi în zona de nord a Munteniei nu se gustă din bucatele de Paşti, până ce nu se aduce pasca binecuvântată de la biserică.
Cu brânză sau cu smântână, cu ciocolată sau, mai nou, fără pic de făină, pasca este, după oul roşu, icoana alimentară a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit doxologie.ro. O prăjitură cu dedicaţie tradiţională. Deşi mulţi autori încearcă să lege existenţa prăjiturii de Paşti de tradiţia iudaică, putem vorbi despre acest aspect doar la nivel simbolic. Într-adevăr, vechii evreii, în amintirea trecerii minunate prin Marea Roşie, mâncau miel și pâine nedospită. În datina ebraică, mielul se mănâncă cu azimă și cu ierburi amare (maror), pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană. La Cina cea de Taină, Iisus Hristos și apostolii au mâncat miel, după ritualul evreiesc şi azimă, aşa cum ne relatează şi Evangheliile. Însă pentru creștini, mielul, pâinea și vinul sunt simboluri cu noi semnificații mântuitoare. Pâinea şi vinul au devenit, în cadrul dumnezeieștii Liturghii, prin venirea Duhului Sfânt, Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, prin care ne unim cu Dumnezeu. Din punct de vedere istoric, nu găsim pasca în ritualul ebraic, ci doar simbolic – prin prezenţa pâinii nedospite cu care se mânca mielul de Paşti.
Pasca amintește de mana din pustie, adică de darul lui Dumnezeu pentru israeliții care au mers în pribegie timp de 40 de ani și primeau resursele necesare vieții de la Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, pasca este pâinea binecuvântată, care semnifică grija și ajutorul lui Dumnezeu.
„Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fără resurse. Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi”, a explicat părintele.
Nu uita! De la masa de Paște nu trebuie să lipsească bucatele tradiționale: friptura de miel, ciorba de miel, drob de miel.
Vezi și: Retețe de cozonac. Cum faci cei mai gustoși și pufoși cozonaci
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Irinel • 01.05.2024, 00:07
In tecut nu se facea pasca dePaste,(era drob ,ciorba de miel,ou rosu( nu albastru,verde etc)cozonac Eu asa am pomenit .
Costica2023 • 12.12.2023, 13:10
O variantă simplă, delicioasă, perfectă pentru masa festivă paschală.