Dacă plănuiești cu atenție, le poți face chiar tu pe toate, pe rând, urmând ca la finalul unei luni, de pildă, să ai o baie cu aer proaspăt, mai ordonată, mai aerisită și mai economică, fară mare deranj.
Care este secretul? Planificarea atentă:
- Alege cu grijă produsele dorite. Cântărește ofertele în funcție de aspect, preț, promoții, garanții, materiale și dacă este posibil, cumpără online, pentru efort minim. Un telefon dat vânzătorului va confirma dacă oferta este reală și îți va reconfirma termenul și condițiile de livrare, mai ales dacă vrei să plătești cu cardul.
- Decide dacă faci singur totul sau ai nevoie de ajutor.
- Stabilește și rămâi fidel bugetului stabilit, dar ține cont că la orice reparație în casă poți să te aștepți la cheltuieli neprevăzute de 10-20%.
Așadar, să vedem care sunt cele 5 schimbări în baie pe care le poți face într-un week-end.
Schimbarea 1 : Bateriile sanitare
Un set nou de baterii sanitare pentru baie, cromate strălucitor, ori, de ce nu, negru stilat, schimbă rapid imaginea oricărei băi și ridică mult nivelul de confort.
Bateriile sanitare se schimbă de obicei când sunt prea afectate de depunerile de calcar pentru a arăta și a funcționa bine, dar o schimbare de imagine este al fel de bine venită. Efectul este ușor de remarcat mai ales dacă cele 2 baterii sunt din același set și sunt vizibile amândouă când intri în baie.
O opțiune de luat în calcul sunt bateriile termostatate, care nu numai că arată bine, dar permit și consumuri controlate sub aspectul temperaturii apei (stabilă pe tot timpul utilizării) și a debitului.
Asortarea cu accesoriile din baie contribuie mult la atmosfera plăcută, de hotel de lux, și așa trecem la setul al 2-lea de modificări rapide, dar cu efect spectaculos, pe care le poți face în baie:
Schimbarea 2: Accesoriile din baie
Suporturile din zona dușului, suportul pentru prosoape și cel de hârtie igienică, mânerele de sprijin, paharele pentru periuțele și pasta de dinți, dacă sunt asortate între ele și toate se potrivesc cu bateriile sanitare, au împreună puterea de a accentua imaginea unitară a băii într-un mod subtil și foarte elegant.
Le poți achiziționa în același timp, din același loc și din aceeași colecție, pentru a profita de imaginea unitară, dar le poți monta în 2 zile diferite, dacă lucrezi singur.
Dacă nu ai mai avut montate astfel de accesorii direct pe faianță, alege pur și simplu locul dorit. Dacă ai mai avut montate accesorii, ține cont că noul montaj trebuie să acopere găurile în care au fost montate cele dinainte! Faianța care se vede trebuie să arate impecabil!
Schimbarea 3: Oglinda cu dulăpior
Oglinda, oglijoara, cine este cea mai frumoasă persoană din țară? Tu, care ai cumpărat oglinda actuală, dar noi îți sugerăm să devii și o persoană mult mai practică, folosind spațiul din spatele oglinzii mai bine.
Cum așa? Schimbă oglinda simplă pe care o folosești acum cu un dulăpior cu oglinzi pe fronturi – o oglindă-dulăpior. Este uimitor cât de mult mărunțișuri de toaletă pot încăpea pe niște rafturi chiar așa înguste. (Un astfel de dulăpior are o grosime de maxim 15-20 cm cu totul.)
Montajul dulăpiorului este simplu – îl fixezi în dibluri cu holzsurub pe peretele băii, în locul în care se află acum oglinda, și ai rezolvat.
Asigură-te mai întăi că peretele nu este un simplu strat de gips-carton și poate susține noua structură, a cărei greutate poate fi între 12 – 18 kg, și că lățimea noului dulăpior-oglindă se încadrează în spațiul disponibil.
Ca și design, aceste dulăpioare pot fi cât toată oglinda, cu 2 sau 3 uși care se deschid, sau doar parțial dulăpior, ori în combinație cu polițe. Unele pot avea chiar și sistem de iluminat încorporat.
Vezi aici mobilier de baie în mai multe combinații.
Schimbarea 4: corpurile de iluminat
Un alt element care se poate schimba rapid în baie, chiar în mai puțin de 1 oră, este corpul de iluminat sau corpurile de iluminat, dacă sunt 2 sau mai multe.
Dacă tot faci update, atunci cumpără corpuri tip LED, care asigură consumuri mici dar și posibilități nelimitate de reglare a intensității și culorii luminii.
Dacă cumperi corpuri tip LED alege numărul de lumeni corect, în funcție de suprafața camerei de baie, pentru a obține un efect pozitiv. De pildă, pentru o cameră de circa 10 mp, un număr corect de lumeni ar fi 1300 – 1500. Pentru o baie mică, 1000 -1200 de lumeni ar fi suficienți.
Culoarea luminii este și ea foarte importantă – se măsoară în grade Kelvin (K pe ambalaj) și este indicată și printr-o gradație de culoare de la albatru până la galben-potocaliu. Alege un alb cald, pentru un efect plăcut în cameră și o reflexie plăcută a propriei persoane. Lumina alb-albastră nu este nici pe departe flatantă pentru față și corp, iar cea galben-portocalie este mai potrivită pentru lumina de ambient și pentru orele serii.
La fel, ține cont că noile corpuri trebuie să acopere sau să folosească găurile deja făcute în faianță sau pe tavan, pentru o estetică impecabilă a pereților băii.
Schimbarea 5: lavoar cu mască pentru depozitat diverse
Cu siguranță în baie ai de depozitat multe recipiente mici, cu diferite substanțe pentru diferite procese de curățare. Cu toții avem și parcă de la an la an sunt tot mai multe!
Dacă le ții pe pardoseală, dezordinea și petele oval-rotunde de pe gresie sunt perpetue, iar vizual efectul nu este deloc plăcut. La fel și cu cremele de corp, spumele și balsamurile de păr, și câte alte sticluțe cu câte alte substanțe!
Un mod foarte practic de a le ține sub control este un nou dulăpior și pentru că spațiul din baie nu este nelimitat, cea mai bună soluție este un dulăpior sub lavoar, ideal asortat cu acesta, nu o simplă adăugire de nevoie.
Un lavoar cu mască conceput ca un tot unitar este atât o adiție care schimbă în bine imaginea băii, cât și o rezolvare elegantă la o mare parte din problemele de organizare, prin urmare ia-l în considerare cu toată seriozitatea.