În esență, medicul neurochirurg este specializat în diagnosticarea și tratamentul bolilor sistemului nervos central și ale sistemului nervos periferic. Printre aceste patologii se află malformațiile congenitale, traumatismele la nivelul capului, tumorile cerebrale, bolile vasculare, infecțiile creierului sau ale coloanei vertebrale, toate acestea putând fi tratate de medicii de la Clinica de neurochirurgie Neurohope. Totodată, medicul neurochirurg este specializat și în tratamentul anumitor accidente vasculare cerebrale sau în bolile degenerative ale coloanei vertebrale. Definiția simplă ar fi că medicul cu specializare în neurochirurgie este cel care practică chirurgia sistemului nervos.
Nu e un medic care doar operează pe creier
Multă lume crede că medicul neurochirurg este cel care efectuează intervenții chirurgicale doar pe creier, însă misiunea lui nu se rezumă la acest organ. Această percepție greșită este foarte des întâlnită, de aceea trebuie să reținem că medicii neurochirurgi sunt foarte implicați și în procedurile complexe pe care le efectuează la nivelul maduvei vertebrale și a coloanei vertebrale.
Când ar fi indicat să discutați cu un specialist
Printre patologiile pe care le tratează cel mai des medicii neurochirurgi se află: durerea de spate (de la nivelul segmentului cervical pana la lombar) si hernia de disc, bolile degenerative care apar la coloana vertebrală, bolile cerebrovasculare (accidente vasculare cerebrale hemoragice, anevrisme cerebrale, accident vascular cerebral ischemic malign), hidrocefalia și tumorile cerebrale și ale măduvei spinării.
Totodată, dacă suferiți de o afecțiune ori condiție medicală asociată cu o problemă apărută în sistemul nervos central, trebuie să vă adresați tot medicului neurochirurg. Un exemplu bun în acest caz ar fi simptomele compatibile cu sindromul de tunel carpian; acestea pot fi uneori asociate cu o problemă apărută la coloana cervicală, adică în zona gâtului.
Neurochirurgul, soluția la anumite probleme
Medicii neurochirurgi lucrează cu întregul sistem nervos al pacientului. Acest sistem începe de la creier, trece prin măduva spinării și se ramifică apoi către toate zonele corpului, prin intermediul nervilor periferici. De multe ori, durerea pe care o simte pacientul „călătorește” prin sistemul nervos. Dacă suferiți de patologii ori condiții medicale care vă provoacă dureri greu de suportat sau au impact asupra calității vieții (durere lombară, sciatică, epilepsie, durere cronică ori compresia unui nerv), cel mai indicat ar fi să vă adresați unui medic neurochirurg.
Tratamente diferite, în funcție de complexitate
Neurochirurgii nu efectuează doar intervenții chirurgicale complexe. Este adevărat că acești medici specialiști pot efectua proceduri chirurgicale complicate pe creier și coloana vertebrală. Însă de multe ori ei recomandă și metode minim invazive.
În cazurile ușoare, durerea de spate poate fi tratată cu metode conservative, medicamente antiinflamatoare, cu kinetoterapie și cu ajutorul altor metode non-chirurgicale. Dacă, însă, starea pacientului s-a agravat și durerea nu mai răspunde la aceste tipuri de tratamente, atunci medicul neurochirurg poate să efectueze intervenția chirurgicală atât de necesară – mai ales dacă pacientul are indicația aceasta, cum ar fi deficitul motor.
Incizii mici și o mai bună acuratețe
Progresele tehnologice din ultimele decenii permit ca intervențiile chirurgicale efectuate în zilele noastre să fie mai precise. Domeniul neurochirurgiei nu face excepție. În prezent, noile tehnici și tehnologii le permit medicilor neurochirurgi să efectueze intervenții minim invazive, iar astfel recuperarea pacientului este mult mai rapidă. În procedurile minim invazive, medicul neurochirurg folosește instrumente speciale pentru a crea mici incizii la nivelul creierului, pentru a avea acces la zona cu probleme. Totodată, mulți medici neurochirurgi folosesc tehnologii tot mai sofisticate din imagistica medicală pentru a vizualiza interiorul maduvei spinării sau în interiorul creierului ori pentru a ajunge mult mai optim la locul unde se află tumoarea. În acest fel, se asigură o precizie mai bună în timpul intervenției, iar operația are șanse mult mai mari de reușită. Clinica NeuroHope este specializata exclusiv tehnicile de pe neurochirurgie minim invaziva.