În Capitală sunt aproape 600 de cofetării și laboratoare de cofetărie acreditate. Ei, și de-aici încep dilemele. Încotro s-o iei și ce să alegi? Teoretic, trebuie să încerci cu propriile papile, pentru că preferințele sunt diferite. Nu orice îi place unui amic îți place și ție. Practic, n-ai cum să le iei pe toate 600 la rând. Așa că te bazezi uneori pe instinct, alteori pe recomandările prietenilor.

Cele mai importante lucruri de care ții seama, de obicei, sunt:

  • aspectul (se spune că „mănânci cu ochii”, nu?)
  • prețul (cât îți permiți sau cât crezi că e acceptabil să plătești pentru un anumit produs)
  • ingredientele (de obicei, oamenii vor calitate. Dacă nu îi derutează sau îi încurcă primele două puncte)

Cofetărie București – cum alegi din 600 de variante?

Capitala este un rai al pasionaților de dulciuri, e imposibil să nu găseșți ceva pe placul tău. Aproape la orice parter de bloc găsesti o vitrină care să-ți facă ochi dulci.

Sigur, totul depinde buget, pentru că sunt și locuri cu produse foarte ieftine. Dar și multe cofetării premium, care țin și la etichetă, și la prețuri.

De aceea puteți găsi aceeași prăjitură și la 5 lei, și la 20 de lei. Evident, nu poate fi chiar aceeași. Denumirea se păstrează, cel mai probabil gustul este altul. În funcție de priceperea producătorului, de grija lui pentru client, de ingrediente.

Ad placeholder
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
Recomandări
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
 

Când vrei să alegi un desert – fie că e vorba despre prăjituri de casă, fie că vrei un tort la comanda, uneori treci dincolo de preț și cauți calitatea. Nu e musai să ai un eveniment important în viața ta – nuntă, botez, aniversare – pentru a căuta un desert foarte bun. Pretențiile au crescut, vrem să consumăm produse de calitate „on a daily basis”, nu doar la ocazii.

(Publicitate) La ce cofetărie din București găsești cel mai bun tort la comandă?
Delicious cake on the table

O discuție despre ingrediente

Majoritatea oamenilor cumpără „de lângă casă”. Adică de la o cofetărie sau un laborator de cofetărie din apropierea locuinței. Fie pentru că e foarte la îndemână, fie din obișnuință sau poate din atașament față de cofetarul care te-a servit atâta vreme. Alteori, te îndrăgosteșți de un gust anume ori de un tip special de desert pentru care ești gata să străbați orașul în lung și în lat.

Un alt aspect important este accesul mult mai facil la ingrediente de calitate. Și, evident, de aici vine și diferența de preț.

Ad placeholder
Epidemia COVID accelerează din nou în mai multe țări. Autoritățile revin la restricții
Recomandări
Epidemia COVID accelerează din nou în mai multe țări. Autoritățile revin la restricții
 

Cei din industrie știu că o prăjitură bună, cu ingrediente foarte bune, nu prea poate să fie și ieftină. Pentru că una e să folosești margarină de 5-6 lei kilogramul, altă e să pui unt cu 82% grăsime, care e de 10 ori mai scump. Una e să utilizezi premixuri – celebrele prafuri dizolvate în apă care umflă repede aluatul și păcălesc gustul, altă e să pui mereu doar ouă proaspete, frișcă naturală etc.

Ca în orice nișă, și aici se găsesc de toate pentru toți. Și ieftine, și scumpe. Și mai naturale, și mai din prafuri. În funcție de ce caută și își permite fiecare.

Produse din vitrină versus prăjituri la comandă

Diversitatea deserturilor este incredibilă în vremurile noastre. Acum 20-30 de ani găseai în cofetării aceleași 5-6 produse tradiționale (savarine, amandine, diplomat etc). Acum, personalizarea a atins cote nebănuite, alimentată și de curiozitatea clienților, dar și de dorința cofetarilor de a încerca tot felul de combinații noi.

Ad placeholder
Care sunt activitățile care ne expun cel mai mult la îmbolnăvirea cu COVID-19. Cât de riscante sunt aceste activități
Recomandări
Care sunt activitățile care ne expun cel mai mult la îmbolnăvirea cu COVID-19. Cât de riscante sunt aceste activități
 

Un lucru deloc de neglijat este acela că mulți tineri pasionați s-au specializat în străinătate și, reveniți acasă, și-au deschis propriile afaceri. Ei împing, practic, piața înainte, prin inovație, pasiune și provocare.

Sunt zeci de cofetării care au foarte mulți ani de experiență în piață și clienți super-fideli, mulțumiți și fericiți. De la tradiționalele Capșa sau Scala la cofetării consacrate în anii de după Revoluție, cum ar fi cofetăria Alice, Zexe Braserie, Chocolat etc. Nișa de cofetărie București este foarte competitivă. Iar asta nu poate fi decât în avantajul celor care caută deserturi de calitate, nu-i așa?

Atuuri pentru atelierele de dulciuri artizanale

În ultimii ani au apărut și foarte multe laboratoare de cofetărie în București care lucrează doar la comandă. Sunt, practic, mici ateliere de dulciuri artizanale. Nu vând prăjituri în vitrină, nu au o cofetărie în adevăratul sens al cuvântului, cu dulciuri expuse și cu mese. Dulciurile se produc doar la cererea clienților. Și-apoi se livrează direct acasă ori sunt ridicate direct de clienți.

Ad placeholder

Un astfel de laborator de cofetărie are pierderi puține, pentru că nu riscă să rămână cu produse nevândute. Ceea ce înseamnă că produsele sunt întotdeauna proaspete, nu există „stocuri”.

Iar atenția pentru client ar trebui să fie la cote înalte de fiecare dată. Pentru că un astfel de laborator de cofetărie București nu face produse de serie, ci personalizează pe gustul și preferințele fiecărui cumpărător.

De exemplu, printre cele mai apreciate ateliere de deserturi artizanale se pot număra:

Toate au laboratoare moderne, folosesc ingrediente de calitate și au un rețetar interesant pentru torturi aniversare sau diverse prăjituri spectaculoase. Cum ziceam, subiectul „cofetărie București” este super ofertant în zilele noastre.

Ad placeholder

Bucurie în cofetărie

Sigur sunt multe alte exemple de locuri foarte interesante. Și, atâta vreme cât analizele sunt OK, nu ne poate împiedica nimeni să testăm cât mai multe produse de cofetărie. Acum, când livrarea la domiciliu a devenit foarte la îndemână, chiar că e foarte dificil să țui piept ispitei. Și, până la urmă, de ce să-i ții piept? Sensul vieții e să fii fericit, nu? Iar dulcele consumat, evident, cu moderație înseamnă fericire.

Ce e foarte important e să alegem cu grijă, astfel încât un tort la comandă sau niște prăjituri de casă comandate de la un atelier să fie exact așa cum ne dorim. Proaspete, din ingrediente de top, cu gust delicat și spectaculos. Poftă bună, bucurați-vă de viață și de deserturi de calitate, indiferent ce cofetărie din București îndrăgiți!

Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
PARTENERI - GSP.RO
Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a ucis-o, de fapt, pe Prințesa Diana. Secretul care zguduie Casa Regală a ieșit la iveală
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
HOROSCOP
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
RECOMANDĂRI