Mergi direct la conținut »
REPORTAJ: Povestea Lidiei, modelul dintr-un scaun cu rotile: "Am luat viața în glumă, în timp ce ea mă lua în serios. Chiar prea în serios!“ Galerie foto
18imagini
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > REPORTAJ: Povestea Lidiei, modelul dintr-un scaun cu rotile: "Am luat viața în glumă, în timp ce ea mă lua în serios. Chiar prea în serios!“

REPORTAJ: Povestea Lidiei, modelul dintr-un scaun cu rotile: „Am luat viața în glumă, în timp ce ea mă lua în serios. Chiar prea în serios!“

Lidia are 32 de ani și este o tânără din Arad, cu un master în Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci, pasionată de pictură, de scris poezii, modelling și de a-i ajuta pe cei din jur. Pare un clișeu rostit la un concurs de miss, dar povestea Lidiei este spusă dintr-un scaun cu rotile, de unde face toate aceste lucruri și de care este dependentă de la vârsta de 27 de ani.

De Cătălin Schipor,

Lidia Leahu era un copil normal, până în preajma vârstei de 14 ani, atunci când boala a debutat și a evoluat agresiv, iar viața ei s-a schimbat total. Trebuia să meargă împreună cu mama sa să facă cumpărăturile pentru clasa a VIII-a, când boala a dat primul atac.

„Eram în toiul pregătirilor pentru începerea clasei a VIII-a. Trebuia să merg împreună cu mama la cumpărături, iar ea, când a intrat în cameră în timp ce eu mă pregăteam, a văzut că mă ridic ciudat de jos. Mă sprijinisem cu mâna de tendonul  din spatele călcâiului, luându-mi avânt, pentru a  mă putea ridica. În acea zi m-a și dus la un medic, care și-a dat seama imediat despre ce afecțiune este vorba, dar, pentru a fi siguri, mi s-a făcut biopsie la piciorul drept, în urma căreia s-a confirmat diagnosticul – Distrofie musculară progresivă”, își aduce aminte Lidia.

Cădea de zeci de ori pe zi, dar refuza să se dea bătută

Boala a progresat foarte repede, fiind foarte agresivă de la început, iar mușchii corpului s-au deteriorat progresiv, apărând slăbiciunea musculară. Tendoanele picioarelor s-au scurtat foarte mult chiar din primul an de boală – aproximativ 10 centimetri, ceea ce o făcea pe Lidia să umble pe vârfuri. Cădea de zeci de ori pe zi, refuzând să se dea bătută.

„Am început să merg cu dificultate și puțin legănat, cădeam și nu mă mai puteam ridica, pierzându-mi echilibrul din ce în ce mai tare, până nu am mai putut umbla deloc singură, ci doar cu însoțitor, iar de cinci ani am început să fiu dependentă de un scaun rulant și de o persoană însoțitoare pentru a mă putea deplasa. Au urmat perioade cu suișuri și coborâșuri, cu râs și cu plâns, cu depresii și cu împliniri, cu visuri și cu dezamăgiri, dar cu credință și speranță“ spune tânăra.

Lidiei îi place să spună că nu a făcut o dramă din boala sa și că a acceptat-o ușor.

„M-am considerat în continuare un om normal, lucru care a făcut să fiu privită și de către cei din jur așa cum mă priveam eu. Am luat viața în glumă, în timp ce ea mă lua în serios. Chiar prea în serios!“

După evoluția agresivă a bolii, cei din jur au încercat să o convingă să renunțe la școală. Ea a continuat însă.

„Mi-am dat seama că atât timp cât trăiesc trebuie să învăț continuu, pentru a putea progresa“, spune cu convingere fata.

A continuat și a terminat școala generală, a mers la liceu, dar nu s-a oprit aici. A făcut Facultatea de  Contabilitate și Informatică de Gestiune, dar tot nu s-a oprit. Și-a luat și masterul în „Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci“, la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad. Este frumoasă și extrem de delicată. Ca un bibelou..

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Printre pasiunile ei, să ajute oameni aflați în situații speciale, la fel ca ea

Nu a putut să își facă o carieră în domeniu pentru că boala nu i-a permis, însă a reușit să facă alte lucruri de care este pasionată. Printre ele, să ajute oameni aflați în situații speciale, la fel ca ea.

„Sunt președinte al asociației „Abilidy”, asociație prin care, în momentul de față, avem în desfășurare două proiecte în școli, până la sfârșitul anului 2019, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, căruia îi sunt recunoscătoare pentru că a înțeles nevoia unor astfel de inițiative“, spune cu mândrie Lidia.

Asociația mai are în desfășurare și o altă campanie, la nivel național. Campania se numește „Pe drumul meu!” și are sloganul „Fă că pe acolo pe unde treci tu, drumul meu să fie mai ușor!”.

„Această campanie e destinată autorităților, persoanelor publice și antreprenorilor, invitându-i să se așeze măcar pentru câteva minute într-un scaun rulant și să facă un tur al localității în care își desfășoară activitatea, pentru a-i face conștienți de situațiile cu care se confruntă zilnic persoanele cu dizabilități. Nu știu dacă este normal ca în 2018 să nu ai acces într-un restaurant, într-o cofetărie, într-o frizerie, într-un cabinet medical, cabinet stomatologic, într-o toaletă publică,  într-un magazin alimentar etc.  Campania am pornit-o în 15 mai și primul care a acceptat provocarea de a se aseza în scaun rulant a fost actorul Marius Manole“, povestește tânăra arădeancă.

Lidia își dorește ca toate persoanele în situația ei –  utilizatori de fotolii rulante din toată România, să nu mai fie nevoite să se izoleze în case, singura prietenă fiindu-le depresia.

„Știu cum este să fii în depresie și știu cât de greu este să ieși din ea. Eu cred că se pot face schimbări semnificative dacă există puțină bunăvoință “, este de părere Lidia.

„Atipic Beauty” – Când nu este pe catwalk, scrie poezii sau pictează

Tânăra și-a deschis și un blog – lidialeahu.ro, unde a reușit să ducă mai departe mai multe povești de viață, care fac parte din proiectul „The Scar” – Cicatricea,  primul proiect al asociației „Abilidy”.

„Sper ca pe viitor să reușesc să postez pe blog mai multe articole în care să scriu mai multe despre înfrângeri și reușite, despre lupte și bucurii, despre boală și despre viața de dinaintea bolii“.

Când are timp și inspirație, scrie poezii sau pictează, asta dacă nu este pe catwalk, pentru că este și model.

„De mai bine de un an m-am alăturat unui proiect minunat, proiectul „Atipic Beauty”, fiind model în scaun rulant, defilând pe podium alături de alte 11 modele în scaune rulante, oameni curajoși, cu povești de viață impresionante. Cred că împreună putem face o lume mai bună!“, spune Lidia Leahu.

Visul Lidiei, simplu: „Am mai multe visuri, care au același fundament. Ajutându-mă pe mine, să-i ajut și pe cei din jurul meu“.


Citește și: EXCLUSIV/ Fata de 14 ani a lui Teo Trandafir vrea să-și doneze părul. “Maia este foarte hotărâtă să facă asta”


Close
Închide
  Close