Încerci sa ajungi la greutatea la care ai visat, dar parca oricât te-ai stradui nu reuşeşti sa obţii ce ţi-ai propus? Soluţia salvatoare poate fi crononutriţia, o metoda ce recomanda consumul alimentelor în funcţie de bioritmul personal si de activitaţile pe care le ai, ţinând cont de perioada zilei, de luna si chiar de anotimp.
Ce înseamna mai exact? „Crononutriţ ia presupune ca alimentaţia sa fi e adaptata ritmului biologic al organismului si, în mod special, ritmului biologic al unor hormoni (insulina, hormonul de crestere, cortizolul). Astfel, bioritmul alimentar trebuie sa se plieze pe sezon si pe ciclul zinoapte”, ne-a explicat nutriţionistul Gabriela Man.
„Ca multe alte teorii elaborate pe tema dietei perfecte, sunt aspecte importante care ajuta cu adevarat la constituirea unui regim de viaţa sanatos. Ma refer la faptul ca digestia alimentelor, da, este influenţata de sezon si este indicat sa consumam fructe si legume de sezon. De asemenea, este esenţial sa avem trei mese principale si una sau doua gustari pe zi, între acestea. Totodata, este foarte important sa nu lasam sa treaca mai mult de patru ore fara sa ne alimentam”, a mai adaugat Gabriela Man.
Calorii versus indice glicemic
Cât de mult ajuta crononutriţia pentru a avea o silueta frumoasa, depinde de fiecare persoana în parte. De altfel, si parerile sunt nenumarate. „Frecvenţa meselor si obiceiul de a consuma, preponderent, fructe si legume, conform sezonului, influenţeaza mult în bine starea fizica. Totusi, nu sunt de acord cu limita de aport caloric stabilita de adepţii acestei teorii pentru cina si pentru întreaga zi. Consider ca indicii glicemici sunt instrumente mai eficiente pentru o silueta frumoasa decât clasica numarare a caloriilor. De asemenea, eu sunt întru totul de acord cu consumul de fructe dimineaţa. Este chiar indicat sa manânci un fruct dimineaţa, înainte de micul dejun, deoarece vitamina C se absoarbe mai bine pe stomacul gol”, spune Gabriela Man.
Carne ziua, andive seara
Alimentele, consumate chiar si în starea lor naturala, sunt asimilate în mod diferit de catre organism si de aceea este foarte importanta perioada din zi când sunt mâncate.
Astfel, alimentele ar putea fi împarţite în doua categorii: diurne si nocturne. Printre cele mai recomandate în cursul zilei sunt: rosiile, morcovii, mazarea, fasolea, carnea, afinele, capsunile si portocalele. Seara, au întâietate: andivele, conopida, ţelina, ridichile, pestele, perele, bananele, nucile si migdalele.
Text: Corina Stoicescu ( Libertatea pentru femei ) ; Foto: Shutterstock