– Creşte treptat aportul de calorii. După ce ţi-ai atins scopul şi ai slăbit, trebuie să creşti treptat aportul zilnic de calorii din alimentaţie. Astfel, în primele două săptămâni vei adăuga câte 250 kcal/zi (trecând de la 1.300 kcal/zi, la 1.550). În mod normal, cântarul ar trebui să arate, după 14 zile, o uşoară scădere în greutate, pentru a susţine trecerea la următoarea fază, cea în care mai adaugi 250 kcal/zi; vei menţine şi acest aport energetic tot pentru o perioadă de două săptămâni. Atunci când ajungi la un aport zilnic de 2.000-2.200 kcal, iar acul cântarului rămâne nemişcat, poţi spune că organismul tău are un metabolism reglat. Şi aşa trebuie să rămână.
– Nu sări peste micul dejun. Un mic dejun copios îi furnizează organismului energia necesară pentru prima parte a zilei şi previne apariţia poftei de dulce.
– Supraveghează cantitatea şi calitatea hranei. Alimentele consumate trebuie contabilizate atât cantitativ, cât şi calitativ; ideal ar fi să notezi, de fiecare dată, cât ai mâncat şi, mai ales, la ce oră.
– Calculează câtă apă bei. Pentru a ţine greutatea corporală sub control şi pentru a nu-ţi altera sănătatea, e bine să bei, în 24 de ore, 40 de ml de apă/kg greutate corporală.
– Alege fructele în locul sucurilor. Pulpa şi coaja fructelor sunt bogate în fibre, pe când sucurile obţinute prin storcător “păstrează” doar caloriile din fructele respective.
– Evită grăsimile şi sarea. Verifică, pe ambalajul alimentelor cumpărate, compoziţia nutriţională: evi-tă-le, în special, pe cele care conţin grăsimi saturate şi sodiu (sare) în cantităţi mari.
– Nu-ţi reprima poftele. Renunţând complet la alimentele tale preferate, vei obţine un efect de bumerang: o să te chinuiască şi pofta de a le savura din nou şi sentimentul de frustrare. De aceea, este mult mai bine să le consumi ocazional şi în cantităţi moderate.
– Nu te lăcomi la salată. Consumul exclusiv de salată poate fi o mare capcană, deoarece în compoziţia salatelor există, de regulă, sosuri, brânză, crutoane: toate aceste adaosuri aduc multe calorii.
– Mai uşor cu mesele în oraş!… au devenit şi la noi o practică pentru persoanele foarte ocupate. Dacă te regăseşti în această situaţie, nu uita că ingredientele folosite în bucătăriile restaurantelor, la fel ca şi modul de preparare a lor, nu sunt deloc cele mai dietetice. Atenţie şi la cantităţi, şi la desertul pe care îl comanzi – să fie unul cât mai natural!
– Fă zilnic mişcare. Activitatea fizică este foarte importantă pentru a îmbunătăţi tonusul fizic şi psihic, gradul de elasticitate a pielii, funcţiile sistemului cardiovascular şi starea generală de sănătate. l