Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să “trageţi” cât mai mult de salariu şi să faceţi economii.
✔Înainte de toate, este foarte important să aflaţi cum staţi. Aşa că notaţi pe o hârtie toate sursele de unde vin banii în casă (salariu, bani de la părinţi, dobânzi, dividende, venituri din chirii etc.). Faceţi apoi o listă cu cheltuielile lunare (mâncare, întreţinere, utilităţi, transport, credite, educaţie, doctor/medicamente, îmbrăcăminte etc.). Ce rezultă? Minus (datorii), sau plus (economii)?
✔Analizaţi apoi pe ce se duc cei mai mulţi bani şi încercaţi să reduceţi cheltuielile. Îi puteţi învăţa şi pe cei din familie acest lucru.
✔Încercaţi un exerciţiu care vă va ajuta să conştientizaţi importanţa fiecărui lucru pe care îl veţi achiziţiona. Faceţi o listă cu toate lucrurile utile sau mai puţin necesare, pe care doriţi să le cumpăraţi în perioada imediat următoare. Apoi calculaţi şi vedeţi ce-aţi putea realiza cu banii pe care-i puteţi economisi dacă renunţaţi la cheltuielile inutile. Dacă nu mai faceţi risipă, cu banii economisiţi vă veţi putea oferi o plăcere (un cadou, 2-3 zile de vacanţă etc.).
✔Păstraţi pe lista de priorităţi doar cheltuielile mici, necesare membrilor familiei.
✔Folosiţi un sistem pe care îl utilizează vânzătorii – împărţirea “după nevoi”, de la cele elementare pâ- nă la cele complexe.
✔Nu vă lăsaţi influenţaţi de reclame cumpărând un obiect de care nu aveţi de fapt nevoie, doar pentru că e la modă. Înainte de a achiziţiona un lucru gândiţi- vă bine dacă vă este util şi dacă îl veţi folosi şi mai târziu.
✔Evitaţi să împrumutaţi bani de la bancă sau de la cunoştinţe pentru orice moft.
✔Dacă aveţi acces la Internet puteţi consulta şi calculatorul de buget disponibil pe www.bugetulfamiliei. ro, la secţiunea Calculează- ţi bugetul!