În anul 1998, ziua imnului național al României a fost instituită prin Legea nr 99/1998, care prevede organizarea ceremoniilor militare specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, dar și organizarea mai multor programe și manifestări cu caracter educativ și științific.
Cuprins:
Ziua Imnului Național – când s-a cântat prima dată imnul?
În anul 1998, pe 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română (1848), Banca Națională a României a pus în circulație două monede din aur cu valori nominale de 500 și 1000 de lei, dedicate acestei aniversări, ziua imnului național.
Imnul “Deșteaptă-te române” a fost prima dată intonat pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Imnul “Deșteaptă-te române” a fost interzis aproape jumătate de secol după instaurarea regimului comunist, iar după decembrie 1989 a fost ales Imnul Național al României, consfințit prin Constituția din anul 1991. La originea compoziției imnului național este poemul patriotic “Un răsunet” de Andrei Mureșanu, pe o melodie selectată de Anton Pann, publicat în numărul iunie-iulie al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, anul 1848. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul Război Mondial, la Marea Unire din anul 1918, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial.
Imnul Național – simbol național împreună cu drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului
Deșteaptă-te române a fost ales imn național al României și a fost consacrat prin Constituția din 1991, ulterior modificată și completată prin Legea de revizuire nr.429/2003. În forma actuală, prin articolul 12, Constituția prevede că imnul este considerat simbol național împreună cu drapelul, stema țării și sigiliul statului.
Lucruri mai puțin știute despre Imnul Național al României
- Timp de câțiva ani, imnul “Deșteaptă-te române” a fost și imnul național al Republicii Moldova, iar ulterior acesta a fost înlocuit cu “Limba noastră”, în 1994.
- Imnul Național este format din unsprezece strofe, iar primele trei și ultima strofă sunt cîntate la ocazii festive.
- De-a lungul timpului, România a mai avut și alte imnuri naționale. Printre acestea s-au numărat: “Trăiască Regele”, de Vasile Alecsandri (1866-1948, “Zdrobite cătușe”, pe versurile de Aurel Baranga și muzica de Matei Socor (1848-1953), “Te slăvim Românie”, “Trei culori”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu.
- La inițiativa Senatului României, data de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Național.
Ce versuri are imnul Romaniei – Desteapta-te romane