După deciziile Curții Constituționale care au scos SRI din parteneriatul tehnic în anchetele penale, cele mai importante instituții ale statului român cu atribuții în lupta cu infracționalitatea se află în curtea Ministerului Administrației și Internelor. Vârful de lance este Poliția Română.
La ora actuală, polițiștii sunt cei care au acces la cea mai performantă și intruzivă aparatură pentru combaterea crimei organizate, inclusiv prin operațiuni de infiltrare în clanurile de interlopi, pentru a le înțelege modul de operare.
Tot ei sunt cei care fac echipă cu procurorii DIICOT sau din alte structuri de parchete pentru diminuarea fenomenului infracțional.
De la Caracal și până azi
Din punct de vedere al atribuțiilor legale, Poliția împreună cu structurile MAI, au o forță comparabilă cu ceea ce reprezintă FBI în Statele Unite.
Comparația e aruncată în derizoriu când privim spectacolul din această vară.
Spectacol care ne amintește și că infiltrarea nu se face doar într-un singur sens, pentru că ajungem la scopul ultim al crimei organizate – să penetreze, la rândul ei, structurile statului.
Iar de multe ori reușește să formeze acele complicități toxice între cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii și infractori, pentru a slăbi puterea primilor.
Coabitarea dintre șefii IPJ Olt și clanurile locale din cazul Caracal e exemplul care, datorită investigațiilor presei, a devenit unul ilustrativ.
”Crima organizată e hrănită cu semințele sistemului”
Mark Galleoti, un expert în crima organizată care face o analiză extrem de precisă a acestui fenomen la nivelul Federației Ruse, ajunge la o concluzie care s-ar putea aplica și la noi în țară.
„Kremlinul nu controlează crima organizată în Rusia, nici nu este controlată de ea. Mai degrabă, criminalitatea organizată prosperă sub Putin, deoarece ea este hrănită cu semințele sistemului”
Mark Galleoti, expert în crima organizată rusă:
Oare nu despre același tip de „semințe” vorbim și în cazul nostru, când aflăm că, în luna august, un fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca a fost arestat preventiv, fiind acuzat că este liderul unei grupări de detectivi care șantaja mai multe persoane, printre care și oameni de afaceri?
Autoritatea poliției, terfelită
Oare nu despre același tip de „semințe” vorbim, când șefii Poliției Române se întâlnesc, noaptea, pe furiș, cu reprezentanți ai clanurilor interlope pentru a-i convinge să respecte legea?
Nu poți să confunzi o operațiune de infiltrare, în care un ofițer sub acoperire devine „unul de-al lor”, pentru a le afla mecanismele de funcționare, cu ce a făcut șeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, care printr-un gest neinspirat, a depus toată autoritatea instituției pe care o reprezintă la picioarele Duduienilor.
Cel mai probabil a fost prins în propria capcană, după cum a dezvăluit un fost subordonat al actualului șef al IGPR, pentru Libertatea:
„Vasilescu a fost, la începuturile sale în poliție, un om de operativ, a lucrat la brigada de crimă organizată și a rămas cu aceste reflexe. Și când a condus Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) făcea nu atât management, unde oameni mai cârâiau că era coleric, cât mai ales organizarea acțiunilor de poliție în sine. Așa că s-a dus pe stradă cu Duduienii să rezolve situația”.
Într-un comunicat oficial difuzat duminică, Poliția Română a ajuns să spună că, în acel moment, șeful ei, ”chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experiența necesară de a coordona operativ”. Și că a revenit din concediu pentru asta. E una dintre cele mai mari declarații instituționale de neputință. ”Trist, dar adevărat”, spune Poliția despre propria situație!
Ministrul Vela: ”Vreau să fie liniște”
Știa ministrul Vela? E neclar dacă știa că se va trata cu Duduienii, nu există confirmări pentru acest lucru, dar ceilalți șefi ai lui Vasilescu știau.
Iar Vela, susțin sursele Libertății, e exact cel care a spus că ”vreau să fie liniște”, cu obsesia unui politician care nu face diferența între liniște și complicitate cu criminalitatea organizată.
Și astfel mai urcăm un nivel: avem un ministru care politizează acțiunile polițiștilor, în sensul în care îi pune să atingă criterii fără legătură cu legea, precum ”aparența de liniște”, dar dorite de partidul de la guvernare. Așa ajung polițiștii să facă sluj la interlopi.
Sigur că liniștea pe străzi e un deziderat, dar un ministru nepriceput va înțelege din ea doar aspectul electoral. Iar subordonații se vor sacrifica.
Venit la cârma poliției chiar în timpul evenimentelor dramatice de la Caracal, când oamenii erau sătui de o poliție politizată și incompetentă, chestorul Vasilescu, care nu are afiliere politică, și-a văzut tocată reputația tocmai pentru că a intrat, iar aici vina îi aparține polițistului, în moara satisfacerii dorințelor unui ministru incapabil să vadă dincolo de nevoia lui electorală de ”liniște”.
Pericolul etichetei de țară a clanurilor
Aici suntem. Poliția ori va dezvolta anticorpi puternici pentru a-și elimina cadrele care au ales, din diverse motive, să hrănească cu „semințele sistemului” infractorii, ori vom ajunge, în cel mai scurt timp, să purtăm și eticheta de țară europeană predată crimei organizate.
Asta după ce, ani la rând, am purtat rușinosul blazon de cea mai coruptă țară. La etichete negative în UE nu ne întrece nimeni, suntem de-a dreptul campioni. Parcă vrem să ne depășim și recordurile negative.