După două-trei zile în care starea nu i s-a ameliorat deloc, Dumitru și-a spus că e momentul să meargă la un medic. Însă se temea că dacă se va interna în spital se va îmbolnăvi de Covid și ar putea să-și piardă viața acolo, povestește soția. „Și atunci am zis să mergem la particular undeva la urgență, doar să vadă despre ce este vorba”.

La control, bărbatul i-a zis medicului că e de părere că are probleme cu fierea și spune că specialistul i-a recomandat să facă perfuzii timp de cinci zile și să facă o ecografie abdominală. S-a programat la ecografie abia peste o săptămână, când a găsit primul loc. Peste câteva zile, însă, a început să se simtă și mai rău, să fie și mai confuz și să aibă expresii ciudate ale feței, își amintește soția.

„Atunci m-am gândit că este ceva în neregulă și m-am și speriat, am zis să nu fi făcut vreun accident vascular”.

Cele două fiice și ginerii au venit acasă la ei și s-au gândit împreună cum ar fi cel mai bine să procedeze. Au decis să cheme salvarea. „O să spui că nu o să vrei să te ducă la spital, dar să vină să te vadă”, l-a liniștit soția.

După ce bărbatul i-a povestit medicului de pe ambulanță ce se petrece cu el de câteva zile, acesta l-a anunțat: „La simptomele pe care le aveți, dumneavoastră nu aveți nicio problemă cu fierea, la dumneavoastră sunt rinichii”, își amintește soția. Doctorul i-a prescris niște pastile și i-a recomandat să meargă la control la un medic nefrolog. „A luat tratamentul, dar de unde, și mai rău i-a fost”, rememorează femeia.

La scurt timp, au sunat din nou la salvare și a venit a doua ambulanță. La examinare, glicemia și tensiunea i-au ieșit mărite. „Trebuie neapărat să îl luăm la spital, îi facem PCR-ul, stați izolați până iese rezultatul”, își amintește Mariana că au sunat cuvintele medicului de pe a doua ambulanță chemată. Ea nu avea cum să lipsească de la serviciu, așa că au refuzat să se carantineze până la aflarea rezultatului testului PCR și au acceptat ca soțul să meargă până la spital să i se facă analize, fără să fie internat.

După aproximativ patru ore de așteptări, investigații și perfuzii, bărbatul a ieșit de la urgențe simțindu-se mai bine. Soția spune că pe ieșirea din spital scria doar că ficatul era mărit, însă celelalte organe, inclusiv rinichii, erau cu aspect normal.

Când a ajuns acasă, însă, bărbatul tot nu a putut să doarmă noapte, îl durea în continuare în partea dreaptă și se simțea la fel slăbit.

Mă gândeam la ce era mai rău, credeam că a venit sfârșitul, mai ales că nu simțeam nici o ameliorare după perfuzii”, își amintește Dumitru. Slăbise aproximativ 10 kilograme într-o săptămână, spune soția. „Nu-l mai recunoșteai.”

Una dintre fiicele soților Naciadis a căutat pe internet recomandări de medici nefrologi în Constanța și a aflat de dr. Gianina Gabriela Sotilă de la Hyperclinica MedLife Constanța,  medic primar nefrologie, specializată în ecografie 2D. „Fiica a văzut la recenzii că toată lumea o lăuda foarte mult, totul era la superlativ și a zis: Măi, cred că este bună, mergem la ea”. S-au programat peste două zile la dr. Sotilă, însă înainte au mers și la un medic internist să facă ecografia abdominală. Internistul i-a spus soțului ei că are o infecție urinară și i-a recomandat și el să meargă la nefrolog, însă în rest i-a zis că celelalte organe sunt în regulă, inclusiv rinichii au fost descriși cu aspect normal ecografic, povestește soția.

Următoarea zi au ajuns în sfârșit la dr. Sotilă, medicul despre care una din fiicele gemene ale soților Naciadis citise pe internet. „Îmi amintesc perfect ziua ȋn care l-am consultat, era ȋntr-o dupǎ amiazǎ, spre sfârșitul programului meu de lucru, era ȋnsoțit de soție”, spune dr. Sotilă. „Era ȋntr-o suferințǎ cumplitǎ, desfigurat de dureri, nu-și putea gǎsi o poziție antalgicǎ (antidurere) pe scaun, aproape cǎ nu putea vorbi coerent. Era febril, palid, ȋn stare septicǎ”.

Dr. Gianina Sotila, medic primar nefrologie, MedLife Constanta
Dr. Gianina Sotila, medic primar nefrologie, MedLife Constanta

Aceasta i-a efectuat o ecografie care a relevat o afectare severă a rinichilor secundarǎ diabetului zaharat (un aspect de nefropatie  diabeticǎ), dar mai ales prezența unei infecții severe pe rinichiul drept (pielonefritǎ acutǎ), cu prezența pe rinichiul drept a unei formațiuni, greu de diferențiat  ecografic dacă era un abces renal sau o formațiune tumoralǎ abcedatǎ. Din acest motiv, medicul i-a efectuat de urgențǎ un CT abdominopelvin nativ, fărǎ substanțǎ de contrast, din cauza gradului de insuficiențǎ renalǎ prezent. Deoarece nici examinarea CT-ului nativ nu a putut tranșa diagnosticele suspicionate ecografic de dr. Șotilǎ, aceasta a decis efectuarea unei examinǎri RMN abdomino-pelvin cu substanțǎ de contrast, în regim de urgență, având în vedere starea gravă în care se afla pacientul.

RMN-ul abdomino-pelvin a evidențiat și confirmat diagnosticul de infecție urinarǎ ȋnaltǎ (pielonefritǎ acutǎ), complicatǎ cu abcese renale, unul cu diametrul de 7,7/2,8/3,3 cm  respectiv 2,2 cm,  abcese ce erau la limita de a rupe capsula renalǎ și a ȋmprǎștia infecția ȋn tot organismul, producând septicemie cu punct de plecare urinar (uro-sepsis). Pacientul avea, de asemenea, și o boală renală cronică în cadrul (secundarǎ) diabetului zaharat și hipertensiunii, care s-a acutizat și agravat pe urosepsis, trecând din stadiul 2 în stadiul 4.

Dr. Sotilă a decis împreună cu un medic urolog tratarea medicamentoasǎ, și nu chirurgicalǎ a abcesului renal a domnului Naciadis, așa că acesta a urmat un tratament antibiotic timp de 3 luni. De asemenea, a urmat și o terapie anticoagulantă, pentru a nu apărea complicații protrombotice, cum ar fi tromboembolismul pulmonar. După remiterea procesului infecțios, sub tratament antibiotic complex și suportiv renal, scintigrafia renală a evidențiat, la 3 luni dupǎ consultul inițial, o funcție a rinichiului drept de doar 31%.

Mariana Naciadis, soția pacientului, a rămas înmărmurită când a aflat că rinichiul drept al soțului abia mai funcționa și că niciunul dintre medicii care îl consultaseră anterior nu descoperisera acest lucru.

„Am simțit din prima clipă că pot avea încredere totală. Mi-a explicat cu lux de amănunte diagnosticul și mi-a spus că totul o să fie bine”, își amintește Dumitru Naciadis prima interacțiune cu medicul care găsise în sfârșit răspunsurile pentru durerile lui. „Am apreciat la doamna doctor profesionalismul, implicarea, răbdarea și blândețea cu care îi vorbește pacientului”, adaugă bărbatul. „Încrederea contează extraordinar de mult, cel mai mult. În momentul în care ai încredere totală în medic, ești foarte optimist”, continuă soția, care simțise și ea ușurare că în sfârșit a înțeles ce se întâmplă cu soțul ei.

Sunt sincerǎ, empaticǎ și directǎ. Nu ȋmi mint niciodatǎ pacienții. Țin cont de perspectivele pacientului. Sunt rǎbdǎtoare și le ascult povestea, istoricul personal medical, ghidând anamneza. Cred cǎ aici este secretul”, explică dr. Sotilă felul în care își construiește relația de încredere cu pacienții ei.

Doctorița le-a dat contactul ei soților Naciadis și i-a asigurat că o pot contacta oricând pe Whatsapp în caz de urgență. „Mereu a răspuns fără probleme, un om extraordinar, foarte drăguță, i-a vorbit tot timpul frumos soțului”, spune Mariana care glumește că doctorița nu îl ceartă niciodată pe soțul ei, deși crede că uneori ar trebui. 

În prezent, Dumitru Naciadis se simte bine, merge zilnic la serviciu și continuă să își ia tratamentul pentru rinichi prescris de dr. Sotilă. Are grijă la alimentație, a mai renunțat la dulciuri și mănâncă mai multe fructe, deși cei patru nepoței îi mai fac poftă când desfac ciocolata sau bomboanele în fața lui. O dată la trei luni se prezintă la control și urmează cu sfințenie recomandările doctoriței.

Eu ȋmi ȋnvǎț pacienții sǎ-și asume responsabilitatea pentru propria sǎnǎtate, sǎ se implice mai mult și mai activ ȋn gestionarea propriei probleme medicale”, subliniază dr. Sotilă. Relația terapeutică medic-pacient e esențială ȋn managementul pacienților, ȋn special al celor cu boli cronice, conchide aceasta.

„Cred cǎ specialitatea de nefrologie este o specialitate pe cât de frumoasǎ și interesantǎ, pe atât de grea și complicatǎ. Pacientul renal este un pacient complex, cu multiple comorbiditǎți, dificil de manageriat”, spune dr. Sotilă. Orice dezechilibru provoacă o multitudine de reacții ȋn lanț, care influențeazǎ negativ evoluția stării pacientului și poate duce la complicații cardiace, neurologice, endocrinologice sau gastroenterologice, atenționează medicul. 

De aceea, este vital ca orice pacient cu diabet zaharat de tip 2 să se prezinte la un medic nefrolog pentru investigații suplimentare, pentru a confirma sau infirma prezența bolii renale cronice (cea mai frecventǎ complicație a diabetului zaharat) sau a altor afecțiuni renale (litiaza renalǎ, infecții urinare, malformații renourinare, patologia prostatei). Orice pacient cu diabet zaharat trebuie sǎ efectueze la șase luni o serie de analize în acest sens și o ecografie reno-urinarǎ oricând observǎ o deteriorare a funcției renale, atrage atenția medicul.

„Este important ca pacienții sǎ nu mai fie considerați doar un numǎr pe o fișǎ medicalǎ sau ȋntr-un registru medical”, spune dr. Sotilă, pentru care meseria de medic este o vocație. Și-a dorit dintotdeauna să aibă această profesie și ȋncearcă sǎ se adapteze constant schimbǎrilor din domeniul medical, ȋncercând sǎ devină cea mai bunǎ variantǎ a ei. „Este important sǎ aduci plus valoare ȋn viața ta și a celor din jurul tǎu, sǎ-ți pǎstrezi optimismul, entuziasmul și pasiunea”, continuă aceasta. Și nu este ușor, adaugă ea, pentru că meseria de medic este solicitantǎ și te epuizeazǎ constant datoritǎ gravitații și multitudinii de cazuri vǎzute și tratate și a expunerii la suferință.  

Mă străduiesc să fac această meserie la cele mai înalte standarde, deseori făcând sacrificii personale mari, ȋnsǎ cazurile rezolvate și mulțumirea pacienților este inegalabilǎ”, amintește doctorița. Acesta este și motivul pentru care are în evidență familii ȋntregi cu bunici, părinți și copii. „Pentru mine fiecare zi este o provocare, iar provocarea înseamnă sǎ salvez vieți”, conchide dr. Gianina Sotilă.

***

Acest articol este susținut de MedLife.

Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.

Cum putem scăpa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.

Laboratoarele și clinicile MedLife sunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.


Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

Trandafir   •   12.11.2022, 11:11

Interesant articol, plin de invataminte. Pe de alta parte, seamana a reclama.

Highui   •   25.10.2022, 16:36

Bună ziua , mie și cer mi se pare un articol prin care cineva a plătit să scoată în evidență altceva ... RECLAMA , pe viitor sper din tot sufletul să apară și în Romania , așa cum vad peste tot in țările civilizate reportaje , știri, laude ... Despre cei ce își sacrifică sănătatea în spitalele noastre mizere ... Salvând milioane de oameni anual ... Nu este așa senzațional sa scrii despre personalul medical din spitalele de stat nu ?! Nu atrage ...mai ușor este să critici ceva ce zeci de ani au făcut față așa cum au putut sistemelor politice și neajunsurilor pe care toți le știm ... Se câștigă mai bine din știri despre medici Particulari ,.... Sau se încasează mai bine , cum vreți să o luați , ...hai să arătăm și lucrurile frumoase din jurul nostru , sunt in afara țării de câțiva ani și văd cât de imperfect este totul , însă ... Cu toate astea .. sunt slăviți cei ce de fiecare data cu prețul vieții lor fac tot posibilul sa ne ajute , ..spitalele, pompierii , armata ,poliția , etc ... La noi incercam să găsim numai lucrurile negative și.. daca nu sunt pe inventam și la facem de 100 de ori mai accentuate ... Scoateți lucrurile bune in fata de la oameni care merita , nu mai criticați orice doar pentru a face ,,bani" sau a fi plătiți pentru asta ca in cazul de față ....mulțumesc

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
GSP.RO
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
Viva.ro
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
BMW rupt în două pe un drum din Hunedoara. Șoferul de 19 ani a fost găsit mort pe asfalt
Observatornews.ro
BMW rupt în două pe un drum din Hunedoara. Șoferul de 19 ani a fost găsit mort pe asfalt
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Știrileprotv.ro
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
FANATIK.RO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer