”Ionuţ Chirilă este blocat în fotbalul românesc de anumite interese. Nicăieri în ţări cu fotbal avansat nu se întâmplă ca la noi. Ştiţi cine se ocupă de destinele sportive la Inter? Mario Corso, Sandro Mazzola, Figo! Dar la Real Madrid? Mijatovici, Butragueno, Zidane! La Bayern Munchen sunt Uli Hoeness, Rummenigge, Beckenbauer.
Aţi auzit ca aceste echipe să fie conduse de vreun vameş? Ce criterii profesionale are Dinu Vamă să-i spună patronului Ioan Nicolae să cumpere un jucător cu 500.000 de euro, când, poate, valoarea lui reală este de 10.000 de dolari?
Prietenul meu, directorul sportiv al clubului Bologna, Filipo Fusco, o mare personalitate din Italia, mi-a spus că în Italia şi Spania ca să poţi ajunge director sportiv trebuie să faci trei şcoli, cât trei facultăţi. Apoi urmează competiţia acerbă pentru ocuparea unui loc.
Ăsta e motivul pentru care cluburile româneşti ajung în faliment. Din cauza lipsei de cultură fotbalistică a patronilor, care, de la ei în jos, numesc persoanele care gestionează activitatea sportivă, pe cu totul alte criteri decât cele profesionale”, a declarat nervos Ionuţ Chirilă.
”Este uşor să cheltuieşti nouă milioane de euro promiţându-i proprietarului că iei an de an campionatul. Mai greu este să ridiculizezi Astra, cu scorul de 3-1, cu ochipă a cărui buget nu depăşeşte două milioane de euro, cum era Chiajna”, l-a mai ironizat Chirilă pe preşedintele Astrei Giurgiu.
”Eu am fost dat afară inexplicabil de la Chiajna, o comună cu o stradă şi o biserică, după ce eu şi cu avocaţii mei am adus un milion de euro în conturile clubului şi după ce am dus echipa pe locul 9, cu nişte jucători pe care nu-i cunoştea nimeni. Nu o să credeţi, dar salariile întregului lot de 27 de jucători erau de 55.000 de euro. Mult sub salariul unui singur jucător de la echipele cu pretenţii”, a mai spus Ionuţ Chirilă.
Tehnicianul este mândru de munca depusă la Concordia: ”Business în fotbal reprezintă ceea ce am făcut eu la Chiajna. Ca jucători cu salarii de 2.000 de euro pe lună să fie ridicaţi prin crearea forţei colective să se bată cu adversari cu salarii de 30.000 de euro pe lună. Asta înseamnă business în fotbal! Să produci mai mult decât să cumperi. Atfel, cluburile nu vor mai intr în faliment atât de uşor!”.
”Am ajuns la maturitate şi ar trebui să antrenez Steaua sau Dinamo, dar se merge pe mâna foştilor jucători. Falimentul este cauzat de lipsa de culturã fotbalisticã a patronilor, care dau destinele echipelor pe care le pãstoresc unor jucãtori deveniţi peste noapte antrenori numai în virtutea faptului cã au reprezentat legende ca fotbalişti pentru cluburile lor, fãrã a avea însã nicio bazã a profesiei de antrenor. Cum se poate ca Stelea să ajungă antrenor principal la Astra fără să fi pregătit măcar vreo echipă de copii”, şi-a încheiat tirul tehnicianul de 48 de ani.