Cuprins:
Vor o medalie
„Campionatul Mondial este cel mai mare eveniment sportiv al anului în țară, un prilej extraordinar de a populariza această disciplină. Hocheiul nu este doar un sport, ci un mod de viață. De altfel, obiectivul nostru este să atragem cât mai mulți tineri către hochei, iar cluburile sunt esențiale pentru dezvoltarea lui. În plan internațional, ne dorim ca hocheiul românesc să rămână cât mai aproape de primele 20 de echipe din lume. Acum, suntem pe 23 în topul mondial”, a declarat, într-o conferință de presă, Nagy Attila-Ferenc, președintele FRHG, fost portar de hochei.
Obiectivul nostru este ca echipa să fie pregătită în aşa fel încât să avem rezultate bune, cel puţin să rămânem în grupa valorică a doua, şi, dacă am putea să câştigăm o medalie, cred că ar fi un succes răsunător. Sută la sută ne bazăm pe suportul publicului.
48 de ani de la „miracolul” românesc
Una dintre ideile șefului FRHG este de a invita gloriile care au participat la CM 1977 la Sf. Gheorghe pentru a da lovitura de start a celor 15 partide și, în această idee, să creeze un „Hall al Fame” al hocheiului românesc.
În 1977, s-a înfăptuit „miracolul pe gheață” românesc. Echipa regretatului Nelu Ionescu a învins atunci SUA, formația profesioniștilor americani (5-4). Sunt în viață Eduard Pană, Marian Pisaru, Dezideriu „Dezső” Varga, Sandor Gall, George Justinian, Dumitru Axinte, László Solyom, Florea Zgâncă, Előd Antal, Ioan Gheorghiu, Contantin Nistor, Ion Ioniță, Tiberiu Tibor Miklos, Doru Moroșan, Adrian Olenici și Valerian Netedu.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a30a1a85e1efe97f6bee07563b7332c4.webp)
Retrogradați din cauza vodcii
Totuși, la finele turneului de la Viena, „tricolorii” au retrogradat.
„N-am rămas în grupa A din cauza arbitrilor, un olandez ne-a anulat două goluri valabile cu RFG. Am pierdut cu 2-3. Am avut și o problemă: cu toată paza mea, cu toată poliția mea, n-am reușit să am grijă de toți jucătorii. La austrieci, era afacere să duci vodcă, luai 10 șilingi pe ea. Toți erau burdușiți în trenul cu care am plecat la Mondial. Nu prea le-a mers vânzarea și, în seara dinaintea meciului, au dat-o gata pe toată. Portarii erau campioni, stăteau și în aceeași cameră. Iar Netedu îl învățase și pe Huțan să bea”.
„Cu americanii, am fost formidabili, extraordinari, norocoși”, povestea antrenorul (s-a stins în 2022).

Cât costă biletele
În prima etapă a vânzării biletele de la CM de la Sf. Gheorghe, pe site-ul Federației Internaționale de Hochei pe Gheață – https://www.iihf.com/en/events/2025/wmia – vor fi disponibile două tipuri de abonamente: categoria I – 500 de lei, categoria II – 350 de lei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3700f504d342329b83d24f41d10cc8a7.jpg)
În următoarea fază, în luna martie, vor putea fi achiziționate și bilete individuale: 100 de lei pentru fiecare dintre meciurile României și câte 25 de lei pentru celelalte partide.
Suporterii străini pot achiziționa un abonament pentru cele cinci meciuri ale echipei favorite la prețul de 400 de lei.
Se estimează că la cele 15 meciuri ar putea asista peste 20.000 de spectatori, fiind disponibile câte 2.000 de locuri per meci sub formă de bilete sau abonamente.
Patinoarul din orașul covăsnean, de lângă arena de fotbal, a fost inaugurat în decembrie.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/patinoar-sfantu-gheorghe-2.jpg)
Între timp, s-a disputat pe Sepsi Arena Final 4-ul Cupei României și s-au jucat două meciuri amicale între naționalele României și Ucrainei (1-3, 3-2).
Probleme cu… berea
„În momentul de față avem această problemă cu Legea 4, pentru că, orice sponsor ai aduce, nu ai voie cu bere în interiorul arenei. Deocamdată, suporterii englezi nu au aflat acest lucru, că nu au voie să bei bere, dar îi vom duce cu trenulețul până la o berărie! Încercăm să schimbăm această legislație. Ne-am bucura dacă am reușit să o modificăm cu ocazia acestui Mondial”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Miklos Ervin, membru în Biroul Federal și președintele echipei Haromszeki Agyusok.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9b4696f46ffaadfc8108d0904b556e91.jpg)
Avem în plan și organizarea unor circuite turistice în Covasna și în Harghita. Ca să-i atragem, le-am vorbit și despre castelul lui Dracula!
Țiriac nu se bagă!
România a ratat organizarea unui Campionat Mondial din cauza faptului că, deși se garantase reconstrucția patinoarului Mihai Flamaropol din București, acesta n-a fost gata și Federația Internațională a mutat turneul la Ljubljana, în Slovenia.
Din 2012, arena Flamaropol e închisă, a început reconstrucția, dar aceasta e abandonată. Nici președintele federației nu știe prea multe despre situația complicată a patinoarului. Între timp, s-a construit un patinoar în cartierul Berceni, e gata, din 2021, cel de la Sângeorgiu de Mureș, unde se joacă meciuri de copii și juniori și senioare (fete), se extinde și modernizează arena de hochei din Galați și au început lucrările la cel de 47 de milioane de euro de la Sf. Gheorghe.
„Domnul Țiriac a jucat hochei, a făcut un patinoar la Otopeni, a creat condiții pentru grupe de juniori, rezultatele se văd la naționale, dar, momentan, nu este interesat să mai investească”, a afirmat șeful FRHG, Nagy Attila-Ferenc.
Buget de 700.000 de euro
Bugetul pentru turneul de Campionat Mondial este de 700.000 de euro, sumă care a inclus montarea suprafeței de gheață în sala multifuncțională.
„Finanțarea provine din mai multe surse. Astfel, o treime este asigurată de către Federația Internațională de Hochei pe Gheață, o treime de către autoritățile locale, restul venind din partea Agenției Naționale pentru Sport, din vânzarea biletelor și de la sponsori”, a explicat secretarul general al FRHG, Benedek Árpád Csaba.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/benedek-arpad-csaba-nagy-attila-ferenc-miklos-ervin-1024x684.jpg)
Canadianul Williams și cehul Valchar debutează pentru România la un Mondial. Avem doi ruși în lot
Echipa națională s-a reunit, la începutul lunii februarie, pentru un stagiu de pregătire la Sfântu Gheorghe. Pentru această acțiune, selecționerul canadian Dave MacQueen, fost la Corona Brașov, a convocat următorii jucători:
- Portari: Adorján Attila (SC Miercurea Ciuc), Tőke Zoltán László (CSM Corona Brașov);
- Fundași: Bors Huba-Ferenc (CSM Corona Brașov), Owen Williams (CSM Corona Brașov), Ferencz-Csibi Róbert (SC Miercurea Ciuc), Gecse Hugo (SC Miercurea Ciuc), Imre Patrik (ACSH Gheorgheni), Láday Tamás (SC Miercurea Ciuc), Salló Alpár (SC Miercurea Ciuc), Mathias Haaranen (ACSH Gheorgheni);
- Atacanți: Császár Hunor (ACSH Gheorgheni), Radim Valchar (CSM Corona Brașov), Evgheni Skacikov (CSM Corona Brașov), Fodor Csanád (SC Miercurea Ciuc), Gajdó Balázs (CSM Corona Brașov), Kovács Mátyás (CSM Corona Brașov), Sándor Székely Ottó (ACSH Gheorgheni), Molnár Zsombor (CSHC Fenestela 68), Péter Balázs-Szabolcs (SC Miercurea Ciuc), Részegh Tamás (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Norbert (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Szilárd (SC Miercurea Ciuc), Márton Botond (SC Miercurea Ciuc), Eduard Cășăneanu (SC Miercurea Ciuc), Robert Timaru (CSA Steaua);
Pe listă sunt finlandezul Haaranen, rusul Skacikov, care au jucat și la Mondialul de anul trecut pentru România, canadianul Owen Williams și cehul Valchar, care vor debuta la un turneu final la Sf. Gheorghe.
Cel mai probabil, din lot vor mai face parte și rusul Albert Zagidulin (Corona Brașov) sau portarul slovac Patrik Polc, 39 de ani, tot de la Corona, vechi combatant al naționalei.
„Sunt și azi unii jucători care, având dublă cetățenie, aleg să joace pentru Ungaria, dar cazurile au devenit tot mai rare. În vestiarul naționalei se vorbesc 5-6 limbi, dar toată lumea înțelege perfect limba hocheiului. Țelul nostru este să creștem jucători români, de altfel, aceasta este și ideea pentru care, în campionat, funcționează regula utilizării a maximum 3 străini pe foaia de joc de 23”, a spus președintele Nagy Attila-Ferenc.
Pentru ca un jucător să fie eligibil pentru națională, trebuie să aibă cetățenia română și să fi jucat 4 sezoane consecutive în liga națională.
- Rezultatele României la CM anul trecut, unde s-a luptat pentru primul loc până în ultima zi: trei victorii succesive, cu Ungaria, 2-1, Coreea de Sud, 3-2, și Japonia, 4-2, 1-6 cu Slovenia și cu Italia.
Programul CM de hochei pe gheață, Divizia I A, al doilea eșalon mondial:
27 aprilie, duminică:
• 12.30 – Japonia vs Italia
• 16.00 – Ucraina vs Marea Britanie
• 19.30 – România vs Polonia
28 aprilie, luni:
• 12.30 – Italia vs Ucraina
• 16.00 – Polonia vs Japonia
• 19.30 – Marea Britanie vs România
30 aprilie, miercuri:
• 12.30 – Marea Britanie vs Japonia
• 16.00 – Polonia vs Italia
• 19.30 – Ucraina vs România
1 mai, joi:
• 12.30 – Italia vs Marea Britanie
• 16.00 – Polonia vs Ucraina
• 19.30 – România vs Japonia
3 mai, sâmbătă:
• 12.30 – Japonia vs Ucraina
• 16.00 – Italia vs România
• 19.30 – Marea Britanie vs Polonia

Tomilio • 15.02.2025, 00:17
Bună seara. Exista balonul omologat de la Sangeorgiu, construit în 2021, pe care se dispută inclusiv meciuri de fete - seniori. cândva aparținea de Mureș, dar cum s-a extins Sangeorgiu, acum e pe teritoriul acestuia. Ttoată lumea veche considera ca este al orașului. Oricum, autorul a modifica, pentru a fi mai explicit.

Janika • 13.02.2025, 14:05
Mihai Toma, apreciez acest articol! Dacă tot ai intrat în acest domeniu, sunt curios de cât e de gata patinoarul din Târgu Mureș, cum stăm cu viitorul ! Și încă ceva... Trenulețul e termen politic, antipopor
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d06bd5e6affed972a4e04d96acea21e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_f360494af9994e5ea0a806a4fcef655e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_73656678ca05fe35479a17b9b97d7e7d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f0356f8691676e83a5b71d732a341c36.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_350830656eba9deb8021852b62e7a660.jpg)