Jucătoarea legitimată la Politehnica București a început hotărâtă disputa cu slovaca Schmiedlova, cea care o eliminase în ”optimi” pe Ioana Roșca. A câștigat (6-4) primul set și părea că are finala în mână. N-a fost așa. Accidentată, Elena Gabriela Ruse a avut probleme în a servi și, deși a salvat cinci mingi de meci, având și posibilitatea de a face break, a cedat în cele din urmă în decisiv (4-6). ”Am venit aici să văd cum este să joc pe iarbă, pe iarba londoneză. Să văd despre ce este vorba. Nu mă așteptam să ajung până în semifinale. Mi-am dorit să mă calific în finală, dar nu s-a putut. Am dat tot ceea ce aveam mai bun din mine, însă în setul al doilea m-am accidentat la piciorul de sprijin. Am o întindere, dar sper să fiu bine pentru următoarele turnee. N-am mai putut servi. Schmiedlova a jucat bine și o felicit pentru victorie. Săptămâna aceasta voi juca la Iași, la un turneu de zece mii. E de senioare și am primit wild-card. Apoi, peste două săptămâni, voi participa la Europenele pe echipe. Sper să mă refac până atunci”, a spus tânăra jucătoare.
A avut de ales între cântat și sport, însă nu s-a văzut făcând vocalize
Fiica unor foști sportivi cunoscuți, gimnasta Porojan și fotbalistul Ruse, Elena Gabriela a vorbit cu ei. ”Au fost foarte fericiți pentru ceea ce am reușit aici. Au fost mândri de mine. În tribună, la semifinală, a fost antrenorul Ionel Iovănescu, dar și alți români care m-au încurajat. Cred că am moștenit pasiunea pentru sport de la părinții mei, dar ei nu m-au forțat să merg la tenis. Am făcut mai multe activități până m-am decis încotro să merg. De la olărit, pictat până la cântat. În finală, ca să spun așa, au rămas tenisul și cântatul. Am o voce bună. Până la urmă, am ales tenisul fiindcă am zis că nu pot să stau două ore pe scaun să fac vocalize”.
A vrut să renunțe pe când avea 11 ani fiindcă nu avea rezultate
Elena Gabriela Ruse a început tenisul la patru ani și jumătate. N-a avut performanțe notabile la copii și chiar a fost pe punctul să abandoneze… ”Până pe la unsprezece-doisprezece ani, eram slăbuță. Am schimbat antrenorul. Andrei Hangiuc e cel care m-a convins să rămân în tenis. A fost antrenorul de care eu aveam nevoie în acel moment. Am vrut să mă las și el mi-a spus să mă calmez căci drumul e lung. Că nu trebuie să câștig neapărat atunci. Și cu multă muncă am reușit. Am câștigat titlul național la 16 și la 18 ani, iar la senioare am ieșit pe locul 3. Antrenorul meu, acum, este domnul Dan Manciuc, căruia îi mulțumesc din tot sufletul! Fără el nu știu dacă aș fi ajuns aici”.
S-a calificat în turul 2 la dublu, alături de Jaqueline Cristian
Alături de Jaqueline Adina Cristian, Elena Ruse s-a calificat și în turul 2 al probei de dublu. Bune prietene, cele două jucătoare au depășit (6-4, 7-6/5) cuplul britanic Lumsden/Taylor, iar în ”32”-imile de finală au cedat la mare luptă (4-6, 6-4, 3-6) în fața lui Grende și Ye (Indonezia/China). Cele două s-au aflat la meciurile cu numărul 2, respectiv 3 la dublu, pe iarbă. Jaqueline a explicat cum au decurs lucrurile: ”În primul meci, am intrat motivate. Nu a fost însă un meci ușor. Am dominat primul set, iar în al doilea puteam termina mai repede. Am avut mingi de meci la 5-2, dar…”. Și aici Elena o întrerupe: ”N-am fost eu capabilă! Mi s-a făcut rău…” În partida următoare, probleme a avut și Jaqueline, care a avut nevoie de un bandaj la picior după ce a alunecat pe iarbă. Întrebate cine este șefa, Elena și Jaqueline au răspuns, într-un glas, că nu există așa ceva. ”Nimeni nu domină pe nimeni! Discutăm între mingi”, a explicat Jaqueline. Cum de nu se ceartă? ”Am trecut peste faza aceasta. Eram și noi mici, crude, fără minte”, spune Elena, iar colega ei o completează: ”Înainte, da, ne mai ciondăneam. Acum, ne înțelegem foarte bine. Ne completăm foarte bine la dublu”.
Elena Gabriela Ruse
– este născută pe 6 noiembrie 1997, la București
– nu are o suprafață preferată, însă fiind o jucătoare agresivă preferă terenurile rapide
– lovitura ei preferată este cea de dreapta
– are ca pasiuni sportul și muzica
– este antrenată de Dan Manciu
– învață la Liceul ”Mircea Eliade” din București