VIDEO/ IMPRESIONANT! Scrisorile părinților regretatului Eric Ionuț Marcă către statul finlandez și către statul român. ^E prima oară când acceptă să vorbească despre tragedia familiei. DOCUMENTE DIN PROCESIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Familia lui Alex Marcă, campion cu Steaua, în 1998, a trăit două tragedii inimaginabile: Eric, fiul lor, născut orb şi surd, a murit la doar şase luni, din neglijenţa doctorilor finlandezi. Elena, soţia lui, a născut apoi o fetiţă, care a trăit doar 15 minute. Cei doi, care au doi copii frumoşi şi sănătoşi, luptă pentru adevăr cu asigurările şi cu statul nordic.

Elena suferă şi azi de depresie cronică și de stres post-traumatic: ”Viața mea s-a făcut bucăți, am vrut să mor! Când mă duc la Vaasa și văd spitalul, mi se face rău. Viaţa noastră s-a întors cu 180 de grade. E o tragedie care continuă, în fiecare zi”.

SCRISOAREA MAMEI
Nu trebuie să spui că eşti specialist ca să-ţi dai seama că au făcut foarte multe greşeli. Nu mai putem avea încredere în nimeni, singurii în care nu ne-am pierdut speranţa sunteţi voi, mass media. Primul copil al meu l-am născut prin cezariană în 1998, în România, din cauza bazinului îngust pe care îl am. În urma investigaţiilor ecografice am primit o recomandare de la doctorul ginecolog că, dacă mai rămân însărcinată pe viitor, obligatoriu trebuie să nasc prin cezariană.
În timpul sarcinii cu Eric, totul a fost normal, fără nicio problemă. În urma discuţiei cu un ginecolog de la spitalul din Vaasa , acesta a hotărât că o să nasc vaginal şi nu a luat în considerare recomandările mele de la doctorii din Romania şi Narpes, care mi-au spus că nu pot să nasc vaginal. La Vaasa nu mi-au făcut nici un fel de investigaţie, doar un control cu mâna!!! După naştere, mi-au măsurat pelvimetria bazinului şi si-au dat seama că au greşit. Medicul centrului de asigurări a spus că ar fi fost motivat să se facă CEZARIANĂ. Dar, din păcate, era prea târziu pentru mine şi pentru ERIC.
Travaliul a fost lung şi complicat. Doctorii care trebuiau să supravegheze şi să mă verifice îşi făceau gărzile la domiciu. În 30.06.2006, la ora 20.00, ginecologul mi-a provocat naşterea, mi-a rupt apa şi a plecat acasă. S-a întors pentru a efectua o naştere la altă femeie, la ora 21.26. După, a plecat din nou acasă şi nu a binevoit să mă vadă şi pe mine, cu toate că mi-a provocat naşterea. Dacă venea, observa că aparatul STAN se alarmase şi cred, cu certitudine, că azi totul era bine.
La ora 21.23, aparatului STAN la care eram monitorizată s-a alarmat, dar, din păcate, nimeni nu a fost acolo să-l vadă. Asistenta a apărut pentru prima dată în salon la ora 23.30, iar la ora 00.35 aparatul s-a alarmat a doua oară. Asistenta a sunat după doctor, care au venit în 15 minute, iar naşterea s-a făcut la ora 1.00.
Eric a suferit la naştere o hipoxie severă, creierul fiindu-i privat de oxigen. Pe înţelesul tuturor, porţiuni întregi din creier au murit definitiv, scorul abgar a fost 2/2/2. Este coşmarul veţii mele şi acum îl visez în fiecare noapte şi eu am avut comlicaţii severe.
Din păcate, problemele mele continuă şi astăzi. Am ciclul menstrual de două ori pe lună, chiar şi de trei ori, cu sângerări abundente, false contracţii, dureri şi crampe abdominale.
După 8 ani de durere şi de suferinţă, acum câteva luni am primit diagnosticul de adenomioză cu recomandare de extirpare a uterului.
Evenimentele din seara naşterii lui Eric ne bântuie permanent, este un coşmar ce se repeta în fiecare zi.
Ne-au distrus viaţa, ne-au luat zâmbetul de pe buze şi ne-au cauzat o suferinţă enormă.
Pe Eric l-au folosit drept cobai, i-au adminstrat 38 medicamente diferite, dintre care 16 au fost droguri, plus morfina, fără ca NIMENI să ne informeze în legătura cu aceasta. La fel m-au testat şi pe mine, când mi-au administrat Cytotec pentru provocarea travaliului, fără să fiu informată (doza primită, 300 mg, este de 10 ori mai mare decât cea normală).
Copilul meu s-a născut să simtă durere şi suferinţă CONDAMNAT LA MOARTE. Odată cu moartea lui Eric şi o parte din mine a murit. A trebuit să moară copilul nostru ca cei de la Spitalul Central din Vaasa să observe ca au mari probleme în sistem şi au schimbat şi regulile spitalului.
De multe ori, ne învinovăţim pentru că am avut încredere oarbă în doctori şi ei nu ne-au dat nici o atenţie, nici măcar nu au fost in spital. Era mult mai bine dacă năşteam acasă, că acum 70-80 de ani.
AROGANŢĂ, INDIFERENŢĂ ŞI IRESPONSABILITATEA UNOR CADRE MEDICALE NE-AU DISTRUS VISURILE. Dreptatea incontestabilă a dreptăţii noastre este ca medicii şi asistentă ce trebuiau să mă asiste pe mine la naştere au fost concediaţi.
Evenimentul fericit care ar fi însemnat venirea pe lume a copilului meu s-a transformat într-unul tragic, am fost negljată, lăsată singură, rănile lasate nu s-au vindecat nici până astăzi, iar problemele mele de sănătate continuă.
Deşi am ajuns la Spitalul din Vaasa perfect sănătoşi, ne-am întors acasă Eric într-un sicriu şi eu aproape moarta, ca OM şi FEMEIE.
Mulţi ani după înmormintare, am plantat şi i-am scris numele cu flori pe mormânt lui Eric şi le-am udat cu lacrimile noastre.
Viata copilul nostru a costat casa de asigurări 8.000 de euro, în timp ce muncă unui avocat ce a reprezentat casa de asigurări NUMAI la prima instanţă ne-a costat pe noi, că am pierdut procesul 26.253 de euro. Viaţa este total nedreaptă, unde este logica? Unde este balanţă?
Din păcate, am participat la o ruletă rusească, în care am căzut victime EU, ERIC şi FAMILIA MEA. Este foate greu să exprim in cuvinte ce simt acum după 8 ani, pentru mine este ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.

“Vizităm mormântul în fiecare zi, dar viața nu mai are nici o bucurie.
”Eric este îngerul nostru, sarcină lui în această lume crudă a fost de a deschide ochii tuturor. Înainte de aceste evenimente, am fost o familie fericită. Dacă ar fi putut să trăiască, Eric ar fi acum băiat mare și puternic”.

În memoria fiului lor, familia Marcă a creat un blog, ericionutmarca.wordpress.com, unde sunt publicate documente și detalii din procesul cu statul finlandez.

Presa finlandeză a alocat spații largi cazului Marcă
Aici, un interviu al lui Alex pentru Spotlight

Un material în cel mai important cotidian finlandez.

SCRISOAREA LUI ALEX MARCĂ
“În 22.8.2006, Eric a fost pacient la terapie intensivă, diagnosticul tetraplegie spastică venind la dr. neurolog H. Pirho. În aceeaşi zi aceasta îl condamnă pe Eric definitiv la moarte. A luat decizia fără să discute cu noi, „fără masuri de resucitare”. Adică, dacă lui Eric, îi este rău, îl lase să moară. De fapt în 30.06.2006, pe Eric îl găsesc mort după 30 DE MINUTE. Aceasta H. Pirho a fost martoră lor la proces. Locuieşte şi lucrează la Helsinki. În 22.8.2006, îl scoate pe Eric de la terapie intersivă şi îl trimite pe o secţie cu paturi normale. La proces,când a fost întrebată dacă a vorbit cu părinţii când a luat această decizie, a spuns că NU, pentru că nu a avut timp! Apoi, ia decizia de a-i administra lui Eric MORFINĂ frecvent pentru calmarea durerilor. Tot la proces, minte cu neruşinare despre suferinţa: spune ca Eric simte durere şi suferinţa 3-5 zile, dar ea îl vede pe Eric prima dată la 52 de zile de la naştere! Îi recomandă MORFINĂ pentru calmarea durerilor. Este revoltător pentru că Pirho nu îl vede pe Eric decât după 52 de zile şi atunci îi dă diagnosticul tetraplegie spastică. Iar Eric a fost 52 de zile la terapie intensivă. La proces, martoră a fost întrebată cum de Eric are durere şi suferinţă doar 3-5 zile şi de ce nu I-a pus diagnosticul atunci. Ea a răspuns că personalul a fost plecat în concediu! Din toate probele care le avem, ar fi trebuit să plăteasca toată viaţa cât a trait Eric. A doua variantă era ca ei să plătească până în 22.8.2006, pentru că Eric a fost pacient la terapie intensivă, plus că el nu avea diagnostic clar pâna a venit la Vaasa de la Helsinki dr Helena Pirho. Aşa au cerut şi avocatii, şi judecătorii, dar s-a întâmplat ceva în culise şi totul a luat o întorsatură ciudată. Dacă aşa sunt toate procesle, cum au fost ale noastre, atunci îi înţeleg pe cei care îşi facă singuri dreptate! În cazul nostru, nu există justiţie şi, ca cetăţeni români, vrem să fim ajutaţi să tragem un semnal de alarmă pentru că nu mai avem putere şi aceasta nu o vedem ca o luptă dreaptă. Am văzut şi am auzit multe, dispunem de toate benzile de la procese, dar nimeni nu ne ascultă şi nu ne ia în serios. În opinia mea, este corupţie la cel mai înalt nivel”.

CE ACUZĂ ALEX

DOCUMENTE DIN DOSAR

Valvira (este statul finlandez) – prezintă un raport cu multe greșeli. Valvira schimbă regulile spitalul din Vaasa, acolo unde a născut Elena Marcă. În acest raport sunt peste 70 greșeli, susțin doctorii ginecologi care au studiat raportul.

ACTE

Raportul Valvira
Agenția de supraveghere și autorizare a comisiei sociale și de sănătate 1(13)

Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)
31.05.2010 Secret

Alexandru și Elena Marca
Reprezentant legal Kenneth Peth

Descriere chestiune

Valvira constată că Alexandru și Elena Marcă au depus o plângere datată 26.05.2008 adresată prefecturii din regiunea Västra Finland (din 1.1.2010 Autoritatea Regională Västra și Inre Finland), plângere pe care prefectura pe data de 14.7.2008 a trimis-o mai departe Centrului pentru protecție juridică în chestiuni medicale (din 1.1.2009 Agenția de supraveghere și autorizare a comisiei sociale și de sănătate). Plângerea se referă la îngrijirile de la nașterea Elenei Marca de la Spitalul central din Vasa. După cum reiese din plângere nu s-a determinat nevoia de intervenție prin cezariană în timpul travaliului în pofida înțelegerii prealabile. În partea finală a travaliului nu s-a efectuat intervenție cezariană de urgență, medicul Tia Aalto-Viljakainen încercând cu un instrument de aspirație, încercare care a eșuat iar medicul de gardă a fost chemat. Ca și consecință a acestei intervenții copilul s-a născut cu leziuni grave și a decedat ulterior. Elena Marcă, din cauza rupturii uterine, a făcut un avort și este improbabil ca ea să mai poată rămâne însărcinată.

La plângere au fost atașate copii ale foilor de observații, copii ale documentelor care se referă la investigația cauzei decesului lui Eric Marcă, raportul medical din 13.5.2008 al lui Jukka Multamäki, copii ale documentelor de la Centrul de Asigurare pentru Pacienţi și ale Comisie pentru despăgubiri a pacienţilor cu privire la dosarul lui Elena Marcă (PO 2006-5079-93) precum și copii ale documentelor de la Centrul de Asigurare pentru Pacienţi și ale Comisie pentru despăgubiri a pacienţilor cu privire la dosarul lui Eric Marcă (PO 2006-5080-93).

Investigație

Decizia privitoare la acest dosar se fundamentează pe plângerea și pe următoarea investigație:
– Raporturile din 15.9.2008 și 11.11.2008 ale lui Timo Keistinen, medic șef al Spitalului din Vasa, cu investigațiile atașate făcute de medicul specialist în obstetrică-ginecologie Jukka Multamäki, moașa Katarina Sjöroos pe 12.9.2008, moașa Rose-Britt Äijänen pe 20.10.2008, moașa Helena Pellas pe 20.10.2008, medicul specialist pediatru Olle Nyblom pe 7.11.2008 si medicul Jana Leonova pe 26.1.2009 precum și de la Centrul de Asigurare pentru Pacienţi de la Tarja Nevala pe 12.9.2008 și Panu-Pekka Pohjola pe 18.9.2006
– Investigația predată pe 5.6.2009 de către medicul șef de secție asistent al Spitalului Central din Vasa, Elina Kari-Koskinen
– Investigația predată pe 26.10.2008 de către medicul ginecolog-obstetrician specialist Tarja Nevala
– Investigația predată pe 21.10.2008 de către medicul ginecolog-obstetrician specialist Tiia Aalto-Viljakainen
PB 210, 00531 Helsingfors Fågelviksgränden 4, 00530 Helsingfors Telefon (09)772 920 www.valvira.fi
Fax (09) 7729 2138 [email protected]

2(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)
31.05.2010 Secret

– Investigația predată pe 10.12.2008 de către medicul Markus Leskinen
– Foile de observație ale lui Elena Marca de la Spitalul Central din Vasa în original
– Foile de observație ale lui Eric Marca de la Spitalul Central din Vasa în original
– Documentele care se referă la investigația cauzei decesului lui Eric Marca de la Autoritatea Regională Västra și Inre Finland
– Raportul dat de expertul permanent în ginecologie-obstetrică al Valvira din 12.1.2009, docent Erja Halmesmäki
– Raportul Valvira datat 18.5.2009 adresat Poliției din districtul administrativ Vasa cu privire la caracterul corespunzător al îngrijirilor și al tratamentului de care a beneficiat Elena Marca când a născut (Dnr. 247/05/01.05.00/2009, 619/11/110/2008)
– Decizia Valvira datată 1.7.2009 privind reglementările privind nașterile de la spitalul Central din Vasa (Dnr 1272/05.01.03.08/2009)
– Cererea de rectificare adresată de Alexandru și Elena Marca, datată 19.11.2009, cu privire la raportul Valvira datat 18.5.2009 adresat Poliției din districtul administrativ Vasa, la care s-a atașat descrierea evenimentelor efectuată de soții Marca, descrierea soților Marca asupra cauzelor reale ale accidentului survenit în familie, copii ale Deciziei la Centrul de Asigurare pentru Pacienţi, copii ale foilor de observație a Elenei Marca, scrisoarea soților Marca adresată lui Tarja Nevala pe data de 15.8.2006 și răspunsul lui Nevala la scrisoare, datat 17.8.2006, scrisoarea soților Marca adresată lui Tiia Aalto-Viljakainen pe data de 15.8.2006, scrisoarea soților Marca adresată lui Mikael Gardberg pe data de 14.8.2006 și răspunsul acestuia la scrisoare, datat 17.8.2006, scrisoarea soților Marca adresată lui Jukka Multamäki pe data de 15.8.2006 și răspunsul acestuia la scrisoare, nedatat, articolul despre practica recomandată a extragerilor prin Sucțiune (travaliul cu instrument de sucțiune) (Danforths Obstetrics and Gynecology pag.466-467) precum și DVD-ul cu nașterea Elenei Marca
– Raportul suplimentar eliberat de expertul permanent în ginecologie-obstetrică al Valvira din 9.12.2009, docent Erja Halmesmäki
– Explicația dată de medicul Tiia Aalto-Viljakainen pe data de 10.12.2009
– Explicația dată de medicul Jukka Multamäki pe data de 30.12.2009
– Cererea de rectificare adresată de Alexandru și Elena Marca, datată 1.2.2010, cu privire la raportul Valvira datat 18.5.2009 adresat Poliției din districtul administrativ Vasa, copii ale Deciziei la Centrul de Asigurare pentru Pacienţi, traducerea în suedeză a raportului Valvira Dnr. 247/05.01.05.00/2009, graficul curbei cardiace a fătului înregistrată de aparatul STAN în perioada 30.6.2006-1.7.2006 precum și DVD-ul cu nașterea Elenei Marca

Valvira a solicitat Agenției de supraveghere și autorizare a comisiei sociale și de sănătate posibilitatea ca persoanele de la Spitalul Central din Vasa care au predat rapoarte detaliate în cadrul acestei chestiuni precum și ca medicul specialist Tarja Nevala, medicul Tiia Aalto-Viljakainen și medicul Markus Leskinen să-și completeze rapoartele detaliate predate în urma solicitării departamentului de poliției din regiunea administrativă Vasa referitoare la raportul (Dnr. 247/05.01.05.00/2009, 619/11/110/2008) sau să predea noi rapoarte detaliate. Personale menționate nu au prezentat noi rapoarte detaliate în intervalul de timp alocat.

Desfășurarea evenimentelor
3(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)
31.05.2010 Secret

Elena Marca avea la momentul producerii incidentului 32 de ani și trebuia să nască. Născuse primul copil în România în 1998 prin cezariană planificată din timp. Pacienta declară că s-a ales cezariana datorită bazinului îngust. Ca urmare a cezarienei anterioare Elena Marca a venit pe 7.6.2006, însărcinată în 36+4 săptămâni, la policlinica maternală a Spitalului Central din Vasa pentru determinarea modalității de naștere. Medicul specialist Mikael Gardberg a evaluat bazinul ei ca fiind normal și a considerat că nu există impedimente pentru nașterea pe cale vaginală. S-a făcut programare pentru Marca la data estimată pentru evaluarea în sala de nașteri iar intenția era ca atunci să se ia poziție vizavi de o eventuală inducere a travaliului.

Elena Marca a sosit la sala de nașteri pentru evaluare pe 29.6.2006 (însărcinată în 39 săptămâni +5). Medicul Tanja Skuthälla a luat atunci decizia de inducere a travaliului în urma unei suspiciuni de bazin îngust după ce se consultase în prealabil cu medicul specialist Tarja Nevala. Greutatea fătului a fost estimată la 3,9 kg iar orificiul uterin era nedilatat.

Travaliul a fost indus cu ajutorul medicamentului Cytotec (misoprostol) pe care Elena Marca l-a primit pe 29.6.2006 de două ori pe cale orală (50µu + 50µu) iar pe 30.06.2006 i-a fost administrat medicamentul o dată vaginal (50µu) și o dată oral (100µu). Contracțiile regulate au debutat pe 30.06 ora 13.00. apa s-a rupt la examinarea internă la ora 20.10 iar aceasta era limpede. Orificiul uterin era dilatat de un deget. S-a atașat un electrod pentru monitorizarea curbei cardiace a fătului controlate de aparatului STAN. La ora 21.23 aparatul STAN a dat alarma cu privire la creșterea liniei de bază T/QRS cu 0,06. Curba cardiacă a fătului era bună în timpul alarmei, continuându-se monitorizarea travaliului. I s-au administrat Elenei Marca blocante epidural la ora 22.45 pentru calmarea durerilor. Orificiul uterin era dilatat la acea oră de 8 cm. La ora 23.25 i s-a administrat o infuzie de Syntocinon pentru intensificarea contracțiilor. Orificiul uterin era complet dilatat la ora 23.51 și s-a demarat la ora 00.07 pe 1.7 coborârea fătului. Paratul STAN a dat alarma la ora 00.35 cu privire la creșterea liniei de bază T/QRS cu 0,06, moment în care a fost chemat medicul de gardă Tia Allto-Viljakainen a fost chemat. Allto-Viljakainen a constata că capul era ieșit pe canal la nivelul +2 și a decis să folosească instrumentul de aspirație. Instrumentul a fost adus la ora 00.40. Capul copilul a fost prins la tragerea de probă dar ventuza s-a desprins și a fost chemat medicul de gardă Tarja Nevala. Medicul specialist Nevala a sosit la ora 00.54 și a scos copilul la ora 01.00. nou-născutul de sex masculin (Eric Marca) era flasc, nu respira și suferea de asfixie severă (lipsă de oxigen). Scorul Apgar la 5, 10 și 15 minute după naștere era de 2. Mostra de sânge din artera ombilicală a relevat un pH de 6,68 și BE -23,5, valori care indicau asfixia. Greutatea la naștere a fătului a fost de 3670 g.

Eric Marca a fost transferat de urgență la camera de monitorizare unde medicul Markus Leskinen a început executarea respirației asistate. Pediatrul Olle Nyblom care era de gardă a sosit când copilul avea 7-10 minute. Medicul specialist Nyblom a introdus un tub de respirație și a pus catetere în vena ombilicală pentru infuzie Ringer. Eric Marca a fost transferat la terapie intensivă pentru nou=născuți unde acest a fost cuplat pentru o scurtă perioadă de timp la aparatul de respirat. Simptome de tipul atacurilor au fost descoperite pentru prima dată la 6 ore de la nașterea copilului. Ulterior s-a constatat că suferea de grave leziuni ale creierului ca urmare a asfixiei precum și de tetraplegie spastică (paralizie a tuturor extremităților). Eric Marca a fost îngrijit la terapie intensivă în timpul primelor săptămâni de viață.
4(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Prognosticul său era pesimist și s-a luat decizia de a nu fi resuscitat în cazul înrăutățirii stării sale. A fost mutat într-un departament obișnuit unde s-a început recuperarea regulată. Eric Marca a decedat în somn în patul său pe 30.12.2006.

S-a efectuat autopsia medico-legală unde s-a constatat că suferise de leziuni cerebrale ca urmare a unei asfixii grave lipsă de oxigen) survenite la naștere. Ca și clasificare a decesului s-a trecut în certificatul de deces moarte natural ca urmare a unei maladii.

După naștere Elena Marca a avut dureri extrem de puternice. Avea dureri abdominale, la nivelul buricului dar abdomenul era moale și hemoragia post-natală era cea normală. Hemoglobina era de 87 mg/l la data de 1.7.2006. În ziua următoare nivelul hemoglobinei a scăzut la 69 mg/l. Hemoragia din timpul travaliului a fost de aproximativ 650 g. Ea a primit două unități de sânge după care nivelul hemoglobinei a crescut la 96 mg/l. durerile au continuat însă iar din acest motiv medicul Tia Aalto-Viljakainen a solicitata o investigație ecografică abdominală. Pe 2.7 iar medicul specialist Elina Kari-Koskinen a efectuat-o pe 4.7. S-a constatat la ecografie prezența unei hematom de 5 cm poziționat lângă uter. În ziua următoare, pe 5.7, medicul Jana Leonova împreună cu medicul Tia Aalto-Viljakainen și medicul specialist Jukka Multamäki o investigație laparoscopică în urma căreia s-a constatat o ușoară lacerare a uterului și mai sus un hematom de aproximativ 8 cm. Multamäki, care avea rolul de medic senior, a luat decizia să trateze hematomul cu medicație calmantă și antibiotice. În ziua următoare, pe 6.7, indicatorii de inflamație au crescut (CRP 287). La indicația medicului specialist Multamäki i s-a efectuat Elenei Marca pe 6.7 o investigație abdominală computer tomograf care a relevat că hematomul a crescut. În cursul aceleiași zile s-a efectuat embolizarea arterei ombilicale superioare pentru stoparea hemoragiei. După această intervenție starea Eleni Marca s-a îmbunătățit și a fost externată pe 14.7.2006.

Evaluarea chestiunii

Alegerea modalității de naștere

Docentul Erja Halmesmäki, expertul permanent în ginecologie-obstetrică al Valvira, a constatat în expertiza sa că nașterea pe cale vaginală reprezintă alternativa primară după o cezariană anterioară în acele situații în care nu mai există indicații pentru cezariană. Studiile au relevat că 60-80% din femeile care au născut anterior prin cezariană au reușit să nască cel de-al doilea copil pe cale vaginală. Conform opiniei curente cezariana Elenei Marca efectuată în România în 1998 cu indicația de bazin îngust a fost nejustificată, supoziție confirmată ulterior după o investigație radiologică după naștere care a relevat că dimensiunile bazinului au fost normale. Docentul Erja Halmesmäki a constatat în expertiza sa că bazinului Elenei Marca nu a fost investigat radiologic înainte de travaliu, ceea ce în prezent reprezintă practica normală. După o cezariană anterioară investigația radiologică a bazinului nu este indicată întrucât desfășurarea nașterii pe cale vaginală este dependentă de mulți factori, cum ar fi dimensiunile copilului și poziția sa, dacă capul acestuia a coborât în pelvis precum și intensitatea contracțiilor.

5(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Valvira constată că în cazul unei suspiciuni de bazin îngustat la o gravidă consilierea natală va trimite gravida la policlinica maternală pentru evaluarea modalității de naștere. Elena Marca a fost trimisă la policlinica maternală din cauza cezarienei anterioare și din cauza amplasamentului jos al placentei. La policlinica maternală medicul șef de secție Gardberg pe 7.6.2006, pe baza investigației clinice (palparea pelviană) a conchis că Elena M;arca poate naște pe cale vaginală. În conformitate cu foile de observații și a opiniei specialistului Tarja Nevala, după investigația clinică, s-a considerat că dimensiunile pelviene ale Alenei Marca sunt normale la sosirea acesteia în sala de nașteri pe 29.6.2006.

Valvira susține luarea de poziție a docentului Halmesmäki și constată că, în cazul Elenei Marca, era potrivită nașterea pe cale vaginală.

Inducerea travaliului

Docentul Erja Halmesmäki constată în expertiza sa că experții au păreri divergente (în condițiile în care pacienta a născut deja prin cezariană) în ceea ce privește inducerea travaliului în cazul unei suspiciuni de bazin îngust. Cei ce sunt în favoarea inducerii își susțin părerea prin faptul că fătul crește în greutate în timp ce sarcina se prelungește. Cei ce sunt împotriva inducerii consideră că orificiul uterin se poate dezvolta în decursul câtorva zile și să facă favorabilă și că fătul în această perioadă nu mai crește semnificativ. Ruptura vechii cicatrici provenite în urma cezarienei anterioare este o complicație gravă dar rară, cu incidență variabilă în funcții de diferitele studii efectuate. Riscul este maxim în cazul travaliilor induse. În pofida acestor aspecte nașterea pe cale vaginală după o cezariană anterioară nu reprezintă o contraindicație pentru travaliu. Docentul Erja Halmesmäki constată în expertiza sa că inducerea travaliului Elenei Marca nu poate fi considerată pe deplin motivată dar că în acea situație din ziua respectivă nu a existat de asemenea vreo motivare medicală pentru efectuarea cezarienei. Valvira susține luarea de poziție a docentului Halmesmäki.

Monitorizarea stării fătului cu ajutorul aparatului STAN

Starea de sănătate a fătului poate fi monitorizată în timpul travaliului cu aparatul cardio-tocograf (CTG) care înregistrează frecvența cardiacă și modificările acesteia simultan cu monitorizarea contracțiilor uterine. Asfixia fătului în timpul travaliului poate fi evaluată prin analiza câmpurilor electrice din mușchiul cordului sau EKG (electrocardiogramă) care este înregistrată de aparatul STAN. Utilizarea aparatului STAN implică amplasarea unui electrod pentru măsurarea activității cardiace în vârful capului fătului.

Pentru detectarea asfixiei fătului se consideră că metoda STAN în combinație cu informațiile primite de la curba cardiacă a fătului este cea mai de încredere pentru monitorizarea stării de sănătate a fătului. Semnificația unei alarme a aparatului STAN este determinată întotdeauna de CTG-ul care a fost înregistrat anterior. STAN se interpretează întotdeauna în relație de simultaneitate cu CTG.

6(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Metoda STAN este utilizată în mod obișnuit la spitalele de obstetrică-ginecologie din Finlanda. Valvira constată că delegația HALO (programul comun al districtului pentru sănătate și al Finohta pentru introducerea controlată de noi metode în cadrul sistemului sanitar) a făcut pe 12.6.2009 o recomandare care nu recomandă utilizarea metodei STAN în conformitate cu cunoștințele actuale. În conformitate cu recomandarea, pentru moment, nu există dovezi științifice care să susțină că metoda STAN aduce beneficii suplimentare în comparație cu cardio-tocografia (CTG). În conformitate cu recomandarea o lipsă severă de oxigen în timpul travaliului poate trece neidentificată utilizând metoda STAN.

Monitorizarea stării fătului în timpul travaliului Elenei Marca

În timpul travaliului elenei Marca s-a monitorizat starea fătului cu ajutorul aparatului STAN de la ora 20.46. Aparatul STAN a dat alarma la ora 21.23. Decentul Halmesmäki constată în expertiza sa că curba cardiacă a fătului la acel moment era normală și din acest motiv alarma paratului nu a constituit motiv pentru a se lua măsuri. În jurul orei 23 variația curbei cardiace a scăzut și aceasta a început să scadă după contracții. În conformitate cu declarațiile lui Alexandru și a Elenei Marca aparatul STAN a dat alarma și la ora 23. Valvira constată că aparatul STAN, în conformitate cu înregistrările automate, a dat alarma doar de două ori, la ora 21.23 și la ora 00.35. Acesta nu a dat alarma și la ora 23.00. Decentul Halmesmäki constantă în expertiza sa că atunci când curba este de tipul celei pe care a avut-o curba cardiacă a fătului în jurul orei 23 se obișnuiește să se ia o micro mostră din capul fătului pentru determinarea concentrației de oxigen la cel moment. În conformitate cu raportul detaliat al medicului Tia Aalto-Viljakainen la Spitalul Central din Vasa nu era posibilă investigarea unei micro mostre în timpul gărzii și din acest motiv nu s-a prelevat proba în timpul travaliului Elenei Marca. Valvira constantă că un rezultat anormal a mostrei ar fi putut conduce la cezariană de urgență. În conformitate cu raportul predat de moașa Katarina Sjöroos care s-a ocupat de travaliu curba zgomotului cardiac a avut mici căderi după ora 23.00 dar aparatul STAN nu a dat alarma. În conformitate cu raportul medicului Aalto-Viljakainen moașa Sjöroos nu a sunat-o să/i spună de modificările apărute în curba zgomotului cardiac. În conformitate cu opinia Valvira moașa Katarina Sjöroos ar fi trebuit să informeze medicul Aalto-Viljakainen despre modificările apărute în curba zgomotului cardiac după ora 23 cu toate că aparatul STAN nu a dat alarma și aceasta ar fi trebuit să se asigure că medicul Aalto-Viljakainen e conștient de modificările curbei zgomotului cardiac. Decentul Halmesmäki constată în expertiza sa că modificările survenite în jurul orei 23 nu implicau luarea deciziei imediate legate de cezariană.

În conformitate cu foile de observație orificiul uterin era complet deschis la ora 23.51 și coborârea fătului a început la ora 00.07. În conformitate cu raportul suplimentar din 9.12.2009 al docentului Halmesmäki curba zgomotului cardiac al fătului era la acel moment acceptabilă pentru continuarea nașterii pe cale vaginală. În conformitate cu opinia docentului Halmesmäki curba zgomotului cardiac al fătului a devenit patologică în timpul coborârii fătului iar aparatul STAN a dat alarma la ora 00.35. In conformitate cu foile de observații medicul Tia Aalto-Viljakainen a fost chemat de urgență. În conformitate cu opinia docentului Halmesmäki alarma în discuție (creșterea T/QRS a liniei de bază cu 0,06) din timpul coborârii fătului și curba devinată a zgomotului cardiac au presupus scoaterea copilul cât mai rapid posibil.

7(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

In conformitate cu opinia medicului Tia Aalto-Viljakainen echipa operațională de la Spitalul Central din Vasa era de gardă la domiciliu și din acest motiv nu era posibilă efectuarea unei cezariene de urgență. Capul fătului coborâse mult în canalul vaginal și medicul Aalto-Viljakainen s-a decis din acest motiv să ajute la scoaterea copilului cu ajutorul unui instrument de aspirație care, cu condiția să reușească, ar fi fost cel mai rapid mod de a scoate copilul. În conformitate cu foile de observații și cu raportul medicului Aalto-Viljakainen capul copilul a fost prins la tragerea de testare. La următoarea tragere capul copilului nu s-a mișcat și din acest motiv a fost chemat medicul de gardă. În așteptarea medicului de gardă Nevala, medicul a continuat să tragă dar instrument s-a desprins o dată. Medicul de gardă Nevala a sosit în 10 minute cu toate că în conformitate cu raportul ei era de gardă la domiciliu în conformitate cu practica medicală aplicată la Spitalul Central din Vasa. Medicul specialist Nevala a poziționat un instrument de aspirație Kiwi pe capul fătului. Instrumentul s-a desprins la prima tragere. La a doua tragere a reușit să scoată capul copilului. Copilul s-a născut pe 1.7 ora 01.00, la aproximativ 25 de minute după alarma dată de aparatul STAN.

Alexandru și Elena Marca întreabă dacă orificiul uterin era complet deschis la ora 23.51 de ce s-a desprins instrumentul Kiwi și de ce nu a fost scos copilul. Valvira constată că atunci când s-a deschis complet orificiul uterin capul fătului coboară pe canal. Acest lucru poate însă să dureze o perioadă de timp în funcție de dimensiunile fătului și de poziția acestuia precum și de intensitatea contracțiilor. Atunci când capul copilului a coborât suficient de jos pe canal coborârea acestuia poate fi ajutată cu ajutorul instrumentului de aspirație. Cel mai frecvent folosit tip de instrument de aspirație este modelul Kiwi. Avantajul modelului Kiwi este că se poate începe să se tragă imediat după fixarea acestuia. Forța de tragere nu este însă la fel de mare ca și în cazul utilizării unui așa numit instrument de sucțiune dur și din acest motiv instrumentul Kiwi se poate desprinde mai ușor. La utilizarea unui instrument de tipul dur trebuie să se aștepte aproximativ 6-8 minute pentru crearea vidului înainte de a se putea trage. Cel mai des întâlnit motiv din care se ajunge la desprinderea instrumentului la coborârea fătului este fie direcția greșită de tragere, poziția nefavorabilă a capului fătului, din acest motiv neputând să se fixeze instrumentul și să se tragă în mod corespunzător sau existența unei disproporții între bazin și capul fătului.

În conformitate cu spusele lui Alexandru și a Elenei Marca instrumentul Kiwi sa desprins de cel puțin trei ori la medicul Aalto-Viljakainen și de două ori la medicul specialist Nevala. În conformitate cu cele trecute în foile de observație și a rapoartelor predate, copilul s-a născut la a cincea tragere cu instrumentul și instrumentul s-a desprins o dată când medicul Aalto-Viljakainen a tras și o dată când a tras medicul specialist Nevala. Timpul de la fixarea instrumentului și până la nașterea copilului a fost de 20 de minute. Valvira constantă că ceea ce reprezintă practică corespunzătoare pentru scoaterea copilului cu instrumentul de aspirație este tragerea de maxim 6 ori, nedesprinderea instrumentului de mai mult de 2 ori și durata totală a intervenției de maxim 15 minute. Valvira consideră că numărul de tragere din travaliul Elenei Marca corespunde practicii profesionale bune în conformitate cu datele din foile de observații privind desfășurarea evenimentelor. Valvira constată că scoaterea copilului cu ajutorul instrumentului de aspirație a fost într-o anumită măsură întârziată ca urmare a faptului că medicul de gardă a fost chemat și că acesta, în conformitate cu practica spitalului , era de gardă la domiciliu. Valvira constată că medicul Aalto-Viljakainen a chemat medicul de gardă în mod corespunzător când a constatat că capul fătului nu a ieșit la a doua tragere și acesta a continuat să încerce să tragă folosind instrumentul până la sosirea medicului de gardă la fața locului.

8(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Medicul specialist Tarja Nevala declară în raportul său că atunci când capul copilului a coborât ca urmare a tragerii cu ventuza nu mai exista altă alternativă decât scoaterea copilului cu ajutorul acestui instrument. Nu s-a pus problema cezarienei întrucât personalul operator era de gardă la domiciliu. Docentul Erja Halmesmäki constată în raportul său suplimentar datat 12.1.2009 că DVD trimis de soții Marca nu aduce informații mai detaliate asupra desfășurării intervenției cu ajutorul instrumentului de aspirație de către medicul Aalto-Viljakainen. Tragerea cu ajutorul instrumentului executată de medicul Nevala se vede pe înregistrarea video și se desfășoară în mod corespunzător. Valvira întărește părerea docentului Halmesmäki și constată că pe baza foilor de observații, rapoartelor depuse și a DVD-lui soților Marca nu se poate stabili motivul desprinderii instrumentului survenite de două ori. Docent Halmesmäki constată că medicul specialist Nevala este îmbrăcat în hainele sale în timpul intervenției dar consideră acest lucru ca lipsit de însemnătate pentru intervenție.

Valvira întărește luarea de poziția a expertului și docentului Erja Halmesmäki cum că gestionarea sigură și optimă a unui travaliu presupune posibilitatea de a investiga nivelul de oxigen al fătului (prin mostre de sânge) pe tot parcursul zilei și că nu se poate executa o intervenție cezariană de urgență dacă personalul este de gardă la domiciliu. Valvira consideră că resursele care erau disponibile pentru nașteri la Spitalul Central din Vasa au fost insuficiente. Aceste deficiențe au influențat cel m ai probabil în mare măsură gradul de intensitatea al asfixiei care a survenit la nașterea lui Eric Marca.

În conformitate cu spusele lui Alexandru și a Elenei Marca medicul Aalto-Viljakainen și medicul specialist Nevala nu au consultat-o pe Elena Marca cu toate că erau în spital în timpul travaliului. Valvira constată că, în conformitate cu practica finlandeză privind travaliul, moașa este răspunzătoare de îngrijirea unuia travaliu normal și moașa cheamă la nevoie e medicul de gardă. În conformitate cu foile de observații și cu rapoartele depuse moașa Sjöroos a chemat medicul la aproximativ ora 00.35 după ce ritmul cardiac al fătului a scăzut. Valvira consideră că activitatea medicilor Aalto-Viljakainen și Nevala nu poate fi considerată că fiind greșită în pofida faptului că nu au consultat-io pe elena Marca în timpul desfășurării travaliului.

În conformitate cu decizia Centrului de Asigurare pentru Pacienţi Elena Marca ar fi trebuit pe baza situației din 29.6.2006 să nască cu cezariană planificată sau, dacă s-ar fi reacționat la timp în cadrul desfășurării nașterii pe cale vaginală la modificările survenite în ritmul cardiac al fătului după ora 22.50 și s-ar fi făcut cezariană, sau dacă s-ar fi intervenit de urgență cu instrumentul de aspirație, complicațiile ar fi fost cel mai probabil evitate. În conformitate cu raportul expertului permanent în obstetrică-ginecologie al Valvira, docentul Erja Halmesmäki, era potrivită în cazul Elenei Marca nașterea pe cale vaginală. Inducerea travaliului nu poate, după părerea docentului Erja Halmesmäki, fi considerată pe deplin motivată dar, în conformitate cu opinia Valvira, nici nu poate fi considerată ca o procedură greșită. În conformitate cu raportul expertului permanent în obstetrică-ginecologie al Valvira, docentul Erja Halmesmäki, modificările survenite în jurul orei 23 la ritmul cardiac al fătului nu presupunea cezariana de urgență. Curba cardiacă a fătului era acceptabilă pentru continuarea nașterii pe cale vaginală întrucât orificiul uterin era complet dilatat și începuse coborârea fătului (ora 00.07).

9(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

În conformitate cu scrisoarea docentului Halmesmäki curba cardiacă a fătului a devenit patologică în timpul coborârii acestuia iar aparatul STAN a dat alarma la ora 00.35. Docentul Halmesmäki consideră că monitorizarea și tratamentul travaliului Elenei Marca au fost adecvate. Valvira constată că experții Centrului de Asigurare pentru Pacienţi și cei ai Valvira au păreri divergente dacă Marca a priit îngrijiri corespunzătoare în timpul travaliului. Valvira constată că Centrul de Asigurare pentru Pacienţi și Comisia de supraveghere asupra practicanților din domeniul medical au moduri diferite de percepere, din acest motiv deciziile Centrului de Asigurare pentru Pacienţi și cele ale Valvira și din acest motiv pot fi divergente.

Valvira susține părerea docentul Halmesmäki care consideră că monitorizarea și tratamentul travaliului Elenei Marca au fost adecvate ținând cont de resursele la dispoziția lor în acele circumstanțe,

Îngrijirea copilului nou-născut

În conformitate cu foile de observații și a rapoartelor predate Eric Marca s-a născut în stare proastă și a primit punctajul Apgar de 2. Din documentație reiese că nou-născut a fost imediat resuscitat și au fost luate toate măsurile care se impun în acea situație. Eric Marca a fost însă afectat de o asfixie gravă la finalul travaliului și întrucât acesta s-a prelungit, acest fapt explică leziunile suferite de nou-născut.

Elena și Alexandru Marca se întreabă cum e posibil să i se administreze unui nou-născut morfină fără informarea părinților. Valvira constată că se poate administra morfină unui nou-născut pentru a calma copilul înainte de montarea aparatului de respirație artificială și pentru a facilita acordarea ajutorului. Morfină se mai poate administra uneori și cu scopul de a calma durerile. În conformitate cu foile de observații Eric Marca a fost consultat de neurologul pediatru Helena Pihko care, datorită prognosticului defavorabil, a propus ca Eric Marca să fie transferat pe o secție care printre altele asigură și calmarea durerilor. Medicul specialist Pihko i-a prescris în mod adecvat lui Eric Marca morfină pentru calmarea durerilor.

Îngrijirea din timpul travaliului a Elenei Marca

Durerile abdominale ale Elenei Marca după naștere din data de 1.7.2006, scăderea nivelul hemoglobinei din 2.7.2006 precum și starea generală a cesteia și desfășurarea evenimentelor au indicat clar și convingător prezența unei hemoragii interne în conformitate cu părerea docentului Halmesmäki. Acesta consideră că ar fi fost motivată efectuarea unei intervenții chirurgicale abdominale pe baza suspiciunii de ruptură a arterei ombilicale și pentru stoparea hemoragiei. În cursul unei astfel de intervenții ar fi fost posibilă de asemenea suturarea mușchiului uterin pentru ca acesta să fie cât mai puternic posibil în vederea unor sarcini ulterioare. Valvira susține luarea de poziție a expertului său, Erja Halmesmäki, în conformitate cu care diagnosticarea și tratarea rupturii uterine a Elenei Marca au fost întârziate după naștere. În cadrul ședinței medicale din 4.7.2006 s-a decis după efectuarea unei ecografii a bazinului efectuarea unei laparoscopii diagnosticate. În urma laparoscopiei abdominale din 5.7.2006 s-a confirmat suspiciunea de ruptură uterină survenită la naștere dar ruptura nu a fost corectată pe cale chirurgicală luându-se decizia de monitorizare a stării pacientei.

10(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Docentul Erja Halmesmäki consideră în expertiza sa că ruptura și hemoragia ar fi trebuit să fie tratate în mod chirurgical prin suturarea rupturii. Cel mai probabil această abordare ar fi fost mai bună pentru funcționalitatea ulterioară a uterului față de embolizarea arterei ombilicale. Valvira constată că această abordare a fost ulterior confirmată prin faptul că sarcina următoare a Eleni Marca s-a terminat cu naștere prematură în săptămâna 20 de graviditate ca și consecință a cedării orificiului uterin.

În conformitate cu raportul medicului specialist Jukka Multamäki a apărut odată cu investigația ecografică făcută Elenei Marca suspiciunea de hemoragie retroperineală care a fost ulterior descoperită la laparoscopie. Întrucât starea pacientei s-a înrăutățit la monitorizare și hematomul s-a mărit s-a considerat că ceas mai bună alternativă ar fi embolizarea arterei ombilicale. Hemoragia provenea dintr-o ruptură a arterei ombilicale care în conformitate cu opinia radiologului putea fi un pseudo anevrism care era posibil să fi apărut în cadrul primei cezariene. După intervenție hemoragia s-a domolit și pacienta a început să se simtă mai bine. După părerea lui Multamäki ruptura era un efect secundar într-o situație în care în cel mai rău caz viața mamei poate fi pusă în pericol. După părerea lui Multamäki stoparea hemoragiei pe cale chirurgicală poate chiar conduce la rezecarea uterului care , din punctul de vedere al Elenei Marca, ar fi fost o catastrofă. O eventuală nouă sarcină nu a fost scopul principal în acea situație presantă. După explicația lui Multamäki Elenei Marca i s-a montat un serclaj în jurul orificiului uterin după avort. După intervenție Elena Marca a rămas însărcinată și a născut în 2009 un copil sănătos prin cezariană.

Pe baza foilor de observație și a rapoartelor primite Valvira constată că diagnosticarea rupturii uterine și a hemoragiei interne a acesteia au fost întârziate. Simptomele sale indicau hemoragie internă iar medicul Tia Aalto-Viljakainen ar fi trebuit pe 2.7.2006 să se consulte cu medicul șef de secție sau cu medicul de gardă cu privire la alegerea investigațiilor și a direcției îngrijirilor. După explicațiile sale medicul Aalto-Viljakainen a părut șocat când a văzut că Eric Marca suferise de asfixie, când nu putuse diagnostica ruptura uterină și că diagnosticul fusese întârziat. Valvira consideră că și medicul specialist Elina Kari-Koskinen ar fi trebuit să verifice direcția de tratament aleasă din cauza simptomelor de durată ale Elenei Marca. În cazul unei astfel de proceduri s-ar fi putut diagnostica mai repede ruptura uterină și hemoragia internă.

Valvira consideră pe baza explicației dată de medicul specialist Jukka Multamäki că tratamentul rupturii uterine suferite de Elena Marca și hemoragia uterină a acesteia nu poate fi considerat greșit în mod direct. Valvira întărește în același timp părerea docentului Halmesmäki care declară că funcționalitatea uterului cel mai probabil ar fi fost mai bună în ceea ce privește sarcinile ulterioare în cazul în care ruptura uterină ar fi fost tratată chirurgical.

Alexandru și Elene Marca susțin că ruptura uterină a fost consecința utilizării nenecesare a medicamentului Cytotec (misoprostol) și Syntocinon (oxytocin). Valvira constantă că medicamentul Cytotec se folosește în mod obișnuit în Finlanda pentru declanșarea travaliului și că dozajul promit de Elena marca este cel corespunzător.
11(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Valvira constată că în mod tradițional utilizarea oxytocin a fost restrictivă pentru activarea contracțiilor în cazul în care pacienta a născut anterior prin cezariană. Totuși nu s-a putut demonstra existența unei legături între oxytocin și cicatricea uterină ruptă iar utilizarea oxytocin nu este contraindicată în acele cazuri în care pacienta a născut anterior prin cezariană. Utilizarea oxytocin în cazul Elenei Marca nu poate fi considerată greșită în continuare. Valvira consideră în același timp că în cazul în care se utilizează oxytocin și pacienta a fost anterior supusă unei cezariene este recomandat ca în timpul nașterii să se utilizeze măsurarea presiunii intrauterine care facilitează observarea unei eventuale rupturi a cicatricii uterine.

Organizarea activităților de obstetrică la Spitalul Central din Vasa

Valvira a făcut pe 1.7.2009 o investigație a activităților de obstetrică la Spitalul Central din Vasa în urma deficiențelor constatate cu ocazia nașterii Elenei Marca.

În conformitate cu raportarea primită de Valvira Spitalul Central din Vasa după anul 2006 și-a modificat practica de obstetrică astfel: în timpul gărzii este posibilă investigarea concentrației de oxigen din sângele fătului prin mostre de sânge care sunt prelevate din capul copilului. Spitalul și-a modificat de asemenea și practica privind gărzile astfel încât un ginecolog să fie permanentă de gardă la spital și echipa de intervenții să fie non-stop pregătită. Și în ceea ce privește serviciul de pediatrie spitalul are gardă permanentă.

Valvira constantă pe baza rapoartelor primite că disponibilitatea cezarienelor de urgență și investigațiile privind concentrația de oxigen din sângele fătului sunt în prezent adecvate la Spitalul Central din Vasa.

Decizie

Valvira nu a putu constata greșeli sau omisiuni în ceea ce privește îngrijirea nașterii Elenei Marca la Spitalul Central din Vasa, ținând cont că spitalul la cel moment din timp nu avea posibilitatea de investigare privind concentrația de oxigen din sângele fătului și că personalul de intervenție era de gardă la domiciliu.

Valvira consideră că diagnosticarea rupturii uterine a Elenei Marca și a hemoragiei sale interne după naștere au fost întârziate.

În conformitate cu părerea Valvira ar fi fost potrivit ca moașa Katarina Sjöroos să informeze medicul Tia Aalto-Viljakainen cu privire la scăderea frecvenței cardiace a fătului care a survenit după ora 23.00 și ar fi fost potrivit să se asigure că medicul Tia Aalto-Viljakainen să fie conștient de modificările curbei frecvenței cardiace cu toate că aparatul STAN nu a dat alarma.

Valvira consideră că resursele utilizate pentru obstetrică la Spitalul Central din Vasa au fost deficitare. În conformitate cu punctul de vedere al Valvira practica de obstetrică de la nivelul unui spital central presupune ca să existe non-stop posibilitatea de efectuare de cezariene de urgență și investigarea concentrației de oxigen din sângele fătului. Spitalul și-a modificat de asemenea și practica privind gărzile astfel încât un ginecolog să fie permanentă de gardă la spital și echipa de intervenții să fie non-stop pregătită. Și în ceea ce privește serviciul de pediatrie spitalul are gardă permanentă.

12(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret

Valvira constantă pe baza rapoartelor primite că disponibilitatea cezarienelor de urgență și investigațiile privind concentrația de oxigen din sângele fătului sunt în prezent adecvate la Spitalul Central din Vasa. Aceste deficiențe cel mai probabil au influențat semnificativ gradul de severitate al asfixiei la care a fost supus Eric Marca în timpul nașterii. În conformitate cu raportarea primită de Valvira Spitalul Central din Vasa după anul 2006 și-a modificat practica de obstetrică astfel: în timpul gărzii este posibilă investigarea concentrației de oxigen din sângele fătului și este posibilă efectuarea de cezariene de urgență . Chestiunea nu mai presupune din aceste motive late măsuri de luat din partea Valvira.

Valvira constată că Eric Marca a avut parte de îngrijire adecvată după naștere la Spitalul Central din Vasa.

Pe baza celor descrise mai sus Valvira i-a atras atenția medicului Tia Aalto-Viljakainen în exercitarea viitoare a profesiei cu privire la nevoia exactității la diagnosticarea durerilor abdominale survenite după naștere. Valvira i-a mai atras atenția medicului Tia Aalto-Viljakainen cu această ocazie că atunci când diagnosticul nu este clar și simptomele pacientului continuă medicul șef de secție sau medicul de gardă trebuie consultați la nevoie.

În conformitate cu evaluarea Valvira Elina Kari-Koskinenar fi trebuit de asemenea să controleze linia de tratament aleasă ca urmare a persistări simptomelor Elenei Marca.

Valvira consideră că tratamentul rupturii uterine a Elenei Marca și a hemoragiei arterei ombilicale nu poate fi considerat ca fiind greșit. Valvira consideră că funcționalitatea uterului cel mai probabil ar fi fost mai bună în ceea ce privește sarcinile ulterioare în cazul în care ruptura uterină ar fi fost tratată chirurgical.

Legi pe care se fundamentează decizia din această speță

Legea privind personalul profesional din domeniul medical (559/1994) 15 și 16 § (1200/2007).
Legea privind drepturile și statutul pacienților (785/1992) 3 §

Amendamente

Amendamentele aduse acestei decizii nu pot fi contestate în conformitate cu prevederile art. 5 § 1 din (559/1996) din procedurile administrative.

Într-o mențiune făcută de Agenția de supraveghere și autorizare a comisiei sociale și de sănătate nu pot fi solicitate amendamente prin apel în conformitate cu 26 § 3 din Legea privind personalul profesional din domeniul medical (559/1994).
12(13)
Decizie

Dnr. 248/05.01.04.00/2009
(Dnr 740/10/08)

31.05.2010 Secret
Secret

Acest document conțin informații care în conformitate cu 24 § 1 mom. 25 din Legea activității autorităților nr. 621/1999 au caracter secret.
Director
Semnătură indescifrabilă
Tarja Holi

Inspector șef
Semnătură indescifrabilă
Leena Kinnunen
Listă destinatari

Alexandru și Elena Marca
Medicul Tia Aalto-Viljakainen, cu confirmare de primire
Medicul specialist Tarja Nevala
Medicul specialist Elina Kari-Koskinen, cu confirmare de primire
Medicul specialist Jukka Multamäki, cu confirmare de primire
Moașa Katarina Sjöroos, cu confirmare de primire
Medicul șef de secție la Spitalului Central din Vasa care este rugat să transmită decizia pentru luare la cunoștință persoanelor care au depus rapoarte în această speță

Adus la cunoștință

Docent Erja Halmesmäki
Autoritatea Regională Västra și Inre Finland, departamentul juridic
Avocat Kenneth Peth

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare contactați inspectorul șef Leena Kinnunen la tel. (09) 7729 2119.

Greșeli identificate în raportul Valvira

Doctor Mikael Gardberg
1. In data de 07.06.2006 seful sectiei de ginecologie Mikael Gardberg a facut o investigatie clinica sumara (palpare pelvina) prin care nu a putut identifica lungimea exacta a pelvisului pacientei. El a recomandat ca Elena Marca sa dea nastere copilului pe cale vaginala, dar a recomandat ca decizia finala trebuie sa se ia dupa o investigatie clinica completa cand travaliul incepe.
2. El nu a luat in considerare opinia noastra si nici recomandarile doctorilor ginecologi din Romania si Närpes.

Asistenta Katarina Sjoroos
3. Nu a supravegheat starea pacientei Elena Marca pana la ora 23:30 –momentul cand a sosit pentru prima data in salon
4. Nu a supravegheat activitatea aparatului STAN intre orele 20:24 si 23:30
5. Nu a sunat medicul Tia Aalto in momentul in care aparatul STAN a dat prima alarma la 21:23
6. Nu a sunat medicul Tia Aalto pentru a o informa asupra schimbarilor ritmului cardiac al fatului Eric Marca dupa ora 23 si despre starea Elenei Marca.

Spitalul Central din Vasa
7. In ziua in care Eric Marca s-a nascut, nu exista posibilitatea sa se investigheze o micro proba de sange din capul copilului pentru a determina nivelul de oxigen din sange, deoarece medicii efectuau garda la domiciliu.
8. Lipsa ginecologului si a unei echipe de interventii pentru cezariene de urgente , deoarece erau de garda la domiciliu.
9. La sectia de pediatrie garda nu era permanenta.

Doctorul Tarja Nevala
10. A facut o scurta si insuficienta investigatie (palparea pelvisului cu mana) in ciuda recomandarii medicului Mikael Gardberg pentru o investigatie clinica completa inainte de nastere. Desi a admis ca exista o suspiciune de bazin ingust, a decis ca Elena Marca sa nasca pe cale vaginala fara a fi eliminata suspiciunea de bazin ingust.
11. Nu a facut o radiografie cu raze X Elenei Marca pentru a determina pelvimetria pacientei inainte de nastere.
12. Ar fi trebuit sa ia in considerare procedura cezariana ca o optiune pentru pacienta.
13. A provocat travaliul Elenei Marca, nu a lasat sarcina sa decurga normal si a administrat medicamente ( cytotec, petidin, syntocinon si epidural ) pentru marirea contractiilor
14. Dupa ce a provocat travaliul a plecat acasa.
15. A revenit pentru a face o alta nastere – cea a Anikkai Sundholm la ora 21 PM –asadar Tarja Nevala a fost in spital in acea noapte – nu cum pretinde raportul Valvira. Aparatul STAN s-a alarmat la ora 21.23 iar celalalt copil s-a nascut la ora 21.26, chiar daca Tarja Nevala a fost in spital nu a venit sa o verifice si pe Elena Marca cu toate ca ii provocase travaliul cu o ora si jumatate in urma.
16. A prescris medicamentul Cytotec spre administrare Elenei Marca – unul foarte periculos si nerecomandat femeilor care inainte au facut cezariana. I-a prescris supradoza (CYTOTEC _ asa cum atesta documentele100uu pe 29.06.2006 si 200uu pe 30.06.2006)
17. In raportul trimis catre Valvira, a scris ca i-au fost necesare 10 minute pentru a ajunge la spital. Dar avand in considerare adresa sa, i-a luat mult mai mult timp sa ajunga.
18. Echipamentul ei in timpul procedurii a fost neadecvat. (vezi inregistrarea DVD – face nasterea in rochie si sandale “ca la piata”)

Medic Tia Aalto Viljakainen
19. Ea ia administrat Elenei Marca medicamentul Petidin 50mg la ora 20.10 in timpul travaliului. Aceasta inseamna ca Eric a primit deasemenea din acest medicament. Petidin este clasificat ca fiind un foarte puternic drog aproape in aceiasi categorie ca si morfina

20. A scris in raportul ei ca prima alarma a aparatului Stan de la ora 21:23 are aceasi valoare cu cea de-a doua alarma de la 00:35. Este o mare greseala deoarece alarmele nu au fost identice asa cum se poate vedea din curba cardiaca a copilului.
21. A prescris Syntocinon si o injectie Epidurala Elenei Marca – aceasta combinatie de medicamente este periculoasa si restrictiva.
22. A prescris Syntocinon Elenei Marca in ciuda faptului ca aceasta a avut inainte o nastere prin cezariana, fapt ce o plasa intr-o categorie restrictiva.
23. Nu a masurat presiunea intrauterina a Elenei Marca dupa administrarea medicamentului Syntocinon.
24. A luat pe cont propriu decizia de a folosi aparatul Kiwi.
25. Nu a respectat procedurile pentru utilizarea corecta a aparatului Kiwi
26. Nu a aplicat corect ventuza pe capul copilului si a repetat procesul de tragere de trei ori
27. Greselile sale procedurale au prelungit travaliul, astfel copilul suferind de o severa asfixie la final
28. A diagnosticat ruptura uterina si hemoragia interna a Elenei Marca cu o intarziere de cinci zile.
29. Nu a cerut parerea sefului de sectie sau a medicului de garda in ceea ce priveste analizele si medicamentele prescrise Elenei Marca dupa nastere.
30. A declarat ca probe de sange nu puteau fi recoltate din capul copilului in noaptea nasterii. De fapt nici ea nici medicul Tarja Nevala nu au fost la spital in acea noapte si evident ca nu au putut preleva acele probe .

Tia Aalto si Tarja Nevala
31. Au folosit impreuna aparatul de suctiune Kiwi de cinci ori in timpul procesului de tragere al fatului Eric Marca – iar aceasta este o utilizare exagerata si gresita.

Greseli generale

1. Lui Eric Marca i s-a prescris un tratament puternic si supradoza format din 38 medicamente diferite, dintre care 16 sint droguri plus morfina

Valvira

32. Greseli in evaluarea corecta a dozei de Cytotec ce poate fi administrata in aceste situatii (300uu este o supradoza)
33. Omiterea intentionata a 50uu de Cytotec administrata Elenei Marca pe 30.06.2006
34. Considera ca alarma aparatului Stan de la ora 21:23 nu prezinta motiv de ingrijorare. Curba cardiaca a copilului nu era normala la acel moment.
35. Operatia cezeriana din 1998 a Elenei Marca este “nejustificata” dupa parerea lor.
36. Folosesc rezultatele studiilor pentru a justifica greselile facute in cazul Elenei Marca in privinta succesului nasterilor vaginale (aproximativ 60-80%) pentru femeile ce au avut anterior o nastere prin cezariana, ceea ce reprezinta un procent foarte mic.
37. Au calificat alegerea procedurii de nastere vaginala ca adecvata, ignorand efectele dezastroase ale acestei alegerii asupra sanatatii Elenei Marca si moartea lui Eric Marca.
38. Au spus ca alegerea metodei de inducere a travaliului nu poate fi considerata pe deplin motivata insa nu admit oportunitatea unei interventii cezariene.
39. Au declarat ca un rezultat anormal al unei probe de sange ar fi putut duce la o interventie cezariana de urgenta, dar omit sa mentioneze greseala ca nici un medic nu era de garda pentru a preleva proba de sange.
40. Incearca sa acopere greseala de a nu-i fi facut o operatie cezariana de urgenta Elenei Marca motivand ca personalul operator era de garda la domiciliu
41. Spun ca decizia pentru folosirea procedurii de tragere a copilului, luata de Tarja Nevala a fost corecta, dar nu spun nimic despre greselile interventiei medicului Tia Aalto.
42. Folosesc formule confuse in ceea ce priveste metoda folosita pentru inducerea travaliului Elenei Marca. Decizia “nu paote fi considerata pe deplin motivata” dar in acelasi timp “nu poate fi considerata ca una gresita”.
43. Considera tratamentul si monitorizarea travaliului Elenei Marca adecvat. Este o greseala evidenta, complicatiile aparute puteau fi evitate daca cineva supraveghea travaliul Elenei Marca.
44. Nu identifica greseli sau omisiuni in ceea ce priveste procesul de nastere , ascunzandu-se in spatele :”resurselor insuficiente “ ale Spitalului Central din Vasa
45. “Diagnosticarea intarziata a rupturii uterine si a hemoragiei interne a Elenei Marca” asa cum este scris in raport – este mai mult decat intarziere – este o greseala severa.
46. “Minskad frekvensvariation kan bero på syrebrist hos fostret, på att fostret sover eller på medicinering som mamman har fått.” (Valvira 18.5 2009 4/7. (” Scaderea frecventei curbelor fatului pot fi din cauza lipsei de oxigen a fatului, ca fatul doarme sau din cauza medicamentelor pe care mama le-a primit”). Este o acuza grava-indreptata asupra mamei si a fatului. Nici un copil din lume nu doarme in timpul travaliului.
47. Conform cartii ” Danforths Obstretics and Gynecology 10th edition, numarul maxim de incercari cu ventuza Kiwi este de 3 ori nu de 6 ori cum spune Valvira, iar daca inainte ai avut cezariana, maxim de 2 ori. Retineti ca doctorii in cazul Elenei Marca au folosit ventuza Kiwi de 5 ori, ceea ce este gresit.( vezi DVD cu nasterea lui Eric )
48. Valvira prezinta gresit ca echipamentul Tarjei Nevala nu conteaza, dar toti doctorii trebuie sa foloseasca in sala de nasterii echipamente corespunzatoare.
49. Potrivit raportului Valvira curba cardiaca a lui Eric Marca a devenit anormala la ora 00:35, dar în conformitate cu raportul doctorilor de la Centru de Asigurari curba a devenit anormala mult mai devreme, la 22:50.

Lista cu medicamentele primite de Eric în primele 45 zile de viață- 38 medicamente, dintre care 16 droguri.

1. A – penicilin
2. Tomycin
3. A – radialis
4. G 10%
5. Na 3
6. Ringer
7. Furesis
8. Ca – Sandoz
9. Fenemal
10. Morfini -drog
11. Atropin -drog
12. Pentothal
13. Ativan ( Temesta ) -drog
14. Proepanutin -drog
15. Vaminolac
16. Intralipid
17. Punasolut
18. Zinacef -drog
19. Panadol -drog
20. Adrenalin -drog
21. Solumedrol
22. Prepulsid -drog
23. Devitol
24. Zantac -drog
25. Baclon
26. Levozin
27. Tramal
28. Dolcontin
29. Gaviscon -drog
30. Konakion -drog
31. Pronaxen
32. Stesolid -drog
33. Naxopren
34. Naphrosyn -drog
35. Fenobarbital
36. Lorazepaami -drog
37. Ventolin -drog
38. Paracetamol -drog

Anexa 3
Eric Marca, PO 2006-5080-93
Suferinţă şi durere, infirmităţi existente precum şi prejudicii existente de ordin cosmetic

În momentul efectuării evaluării trebuie să se ia în consideraţie totalitatea prejudiciilor suferite de Eric Marca. Neurologul care a efectuat consultul le-a explicat părinţilor lui Eric în cadrul unei şedinţe din data de 5 decembrie 2006 că creierul acestuia este afectat în totalitate şi că lui Eric îi lipsesc în totalitate toate funcţiile principale cerebrale ca urmare a lipsei de oxigen de care a suferit creierul la naştere – o veste extrem de şocantă pentru părinţii săi. Neurologul le-a mai explicat că Eric nu va putea niciodată să stea pe scaun, să meargă, să mănânce, să vorbească; în cazul în care ar fi supravieţuit copilăriei timpurii ar fi avut o speranţă de viaţă de 10 ani. Îngrijirilor medicale se concentrau pe alinarea durerilor şi a crampelor şi a rigidităţii musculare cât şi pe hrănirea şi menţinerea la cald a acestuia.

Eric a fost un băiat mare şi ar fi fost sănătos dacă nu ar fi avut loc eroarea medicală. Din cauza leziunilor suferite Eric nu a mai beneficiat de şansa de a-şi trăi viaţa – nici măcar şansa de a-şi cunoaşte părinţii, de a se juca sau de a zâmbi. Trebuie să se considere o înrăutăţire semnificativă a vieţii lui Eric faptul că i s-au luat orice fel de posibilităţi oferite de viaţă.

Eric a trăit aproximativ 6 luni. A avut dureri şi a fost bolnav toatå această perioadă, i s-au administrat permanent medicamente cum ar fi calmante şi medicamente pentru relaxare musculară (morfină, Tramal etc.). Eric a fost hrănit prin tub şi avea handicapuri severe: nu se putea mişca, era orb şi surd. Eric a avut leziuni extrem de grave din cauza erorii medicale care au fost clasate în clasa 20 de invaliditate de către comisia pentru evaluarea leziunilor pacienţilor. Handicapul lui Eric a fost unul foarte grav. A beneficiat de îngrijiri medicale la spital pe tot parcul vieţii şi ar fi avut nevoie de îngrijire non-stop pe tot parcursul vieţii dacă ar fi trăit. Trebuie să i se acorde despăgubiri în cuantum maxim din aceste motive.

În momentul efectuării evaluării trebuie să se ia în consideraţie totalitatea prejudiciilor suferite aici intrând şi faptul că mama sa Elene Marca (cod prejudiciu PO 2006-5073-93) a suferit şi ea prejudicii la naştere iar situaţia în totalitatea ei a provocat suferinţe imense şi stres fizic deosebit întregii familii Marca, invaliditate şi dureri mari lui Eric şi prin acestea prejudicii familiei. Şocul puternic şi suferinţa de a afla că un bebeluş altfel sănătos a suferit nişte leziuni atât de grave nu pot fi descrise în cuvinte. Familia Marca va trebuie să trăiască cu gândul că nu au avut niciodată şansa de a-şi cunoaşte propriul copil iar un copil dorit nu a mai avut şansa de a trăi.

Decizia casei de asigurari; se spăune că era motivat să se facă cezariană, una din cele mai importante probe.

Elena Marca în calitate de reprezentant pentru

Eric Marca

Parkvägen 7C 15 28.02 2007
64200 NÄRPES
DECIZIE DE DESPĂGUBIRE

COD LEZIUNE PO 2006-5080-93
DATA LEZIUNE 30.06.2006
SOLICITANT DESPĂGUBIRE MARACA ERIC –010706A561X

Cerere de despăgubire
Cererea dvs. de despăgubire se referă la naşterea ce a avut loc la data de 20.06.2006 la spitalul central din Vasa. În timpul naşterii atât dvs. cât şi copilul dvs. aţi suferit leziuni care puteau fi evitate dacă se efectua naşterea prin cezariană. Copilul dvs. anterior s-a născut prin cezariană întrucât aveaţi pelvisul îngust la acea dată. În plus timpul de reacţie la naştere nu a fost suficient de rapid atunci când ritmul cardiac al copilului a devenit anormal şi din această cauză copilul a suferit leziuni grave va urmare a privării creierului de oxigen. Dumneavoastră aţi suferit de asemenea complicaţii ca urmare a hemoragiei.

Decizia potrivită

În conformitate cu prevederile legii asupra leziunilor suferite de pacienţi articolul 2 § 1 se vor acorda despăgubiri pentru leziuni suferite de o persoană dacă este probabil ca aceste leziuni să fi fost cauzate de investigaţii, tratamente, îngrijiri sau alte măsuri echivalente cu condiţia ca aceste investigaţii, tratamente, îngrijiri sau măsuri echivalente să fi fost efectuate de către o persoană calificată, cu experienţă în domeniul medical şi astfel ar fi putut evita aceste leziuni.
Decizie

Descrierea evenimentelor
În conformitate cu documentele pe care le avem la dispoziţie aţi născut în anul 1998 prin cezariană din cauza faptului că aveaţi pelvisul îngust. În cazul sarcinii din 2006 în săptămâna 37 de graviditate s-a constatat că pelvisul e de dimensiuni normale iar copilul a fost evaluat la 3300 de grame. În săptămâna 39+5 s-a evaluat masa fătului la 3900 g şi s-a decis ca naşterea să aibă loc pe cale vaginală. La data de 29.06 s-a administrat Cytotec pentru a provoca travaliul aceasta începând la data de 30.06. Starea fătului a fost monitorizată după ce s-au rupt membranele la analiza ST în conjuncţie cu CTG (cardiotocografie şi analiza ritmului cardiac) numite STAN. La început ritmul cardiac al fătului a fost normal (la ora 21.23 s-au constat modificări ale STAN dar ritmul cardiac era în continuare normal) dar la ora 22.50 ritmul cardiac a început să fie pentru prima dată mai lent. După ora 23.40 curba a devenit monotonă. Prima împingere a avut loc la ora 00.005. Pe tot parcursul acesteia ritmul cardiac a devenit tot mai monoton. La ora 00.35 s-a folosit ventuza şi la ora 00.54 s-a născut copilul. Băiatul cântărea 3670 g şi a luat punctajul Agpar de 2/2/2.

Centrul de Asigurare pentru Pacienţi – Număr FO 0653261-4
Evaluarea îngrijirilor medicale

Plecând de la documentele pe care le avem la dispoziţie considerăm că îngrijirile medicale nu s-au ridicat la standardul profesional cerut. În săptămâna de sarcină 37 era în continuare corect a se considera că naşterea pe cale vaginală era justificată din punct de vedere medical. În data de 29.6 când aţi ajuns la spital trebuia să se facă o nouă evaluare a modului prin care se va efectua naşterea. În cazul în care orificiul uterului era atât de moale încât fără a de administra medicamente se putea iniţia travaliul prin simpla rupere a membranelor atunci s-ar fi justificat naşterea vaginală. În acest caz ar fi fost justificat a se efectua cezariană. În acest mod s-ar fi evitata atât complicaţiile dvs. cât şi cele ale copilului. În plus, dacă chiar de la începutul travaliului vaginal s-ar fi reacţionat în timp util la modificările ritmului cardiac al fătului după ora 22.50 şi dacă s-ar fi efectuat atunci cezariană şi dacă s-ar fi utilizat atunci ventuza în loc să se aştepte până la ora 00.35, adică o jumătate de oră, cel mai probabil complicaţiile ar fi putut fi evitate.

Copilul Eric Marca este sever handicapat, fiind printre altele orb şi surd, din cauza lipsei de oxigen din timpul naşterii.

Se vor plăti despăgubiri pentru complicaţiile care au avut ca şi cauză asfixia din timpul naşterii în conformitate cu art.2 din legea privind leziunile suferite de pacienţi.

Continuarea tratării cazului

Pentru continuarea tratării cazului vă rugăm să ne returnaţi formularul ataşat pentru cererea de despăgubire completat. Ca şi ataşamente la cerere se cer chitanţele originale şi facturile costurilor spitalizării şi eventuale alte cheltuieli sau verificările asupra beneficiilor plătite de către Casa de pensii. În cazul în care se cer despăgubiri pentru costuri medicale trebuie să se ataşeze pe lângă chitanţele de la farmacie reţetele sau prescrierile medicamentelor. Întrucât despăgubirile pentru suferinţele suportate sunt stabilite fără a fi nevoi de anumite cerinţe legate de tratarea cererii de despăgubire nu trebuie să ne trimiteţi o nouă evaluare medicală pentru a stabili cuantumul despăgubirilor.

Din asigurarea pacientului nu pot fi despăgubite costurile sau pierderile care ari fi survenit şi fără leziunile acestuia. Din acest motiv nu se pot plăti despăgubiri pentru costurile îngrijirilor medicale care au fost cauzate de boala sau de către handicapul care a fost investigat sau tratat iniţial.

OPINIA INSTANȚEI FINLANDEZE

OPINIA INSTANȚEI

I. Descriere generală

Este de necontestat că Eric Marca a suferit o leziune ca pacient în conformitate cu cele prevăzute în Legea leziunilor suferite de pacienți ca urmare a unei alegeri greșite a modalității de naștere, ceea ce implică existența dreptului de a beneficia de despăgubiri din asigurarea de pacient. În ceea ce privește stabilirea despăgubirii în Legea leziunilor suferite de pacienți se face trimitere la prevederile din Legea despăgubirilor capitolele 2-4 §§, 7-8 §§, capitolul 6 1 § și capitolul 7 3 §. Conform articolului 2 § din capitolul 5 din Legea despăgubirilor persoana care a suferit o leziune personală are dreptul de a beneficia de despăgubiri, în afară de despăgubiri pentru costuri directe și pierderi de venituri, și pentru suferințele provocate și pentru suferințe cu caracter temporar și permanent.
Când s-a stabilizat starea de sănătate a lui Eric Marca ?

Reclamanții consideră că starea de sănătate a lui Eric Marca nu s-a stabilizat în decursul vieții acestuia și că el a suferit pe toată durata vieții din pricina durerilor puternice, a gravelor probleme respiratorii provocate de producția de secreții ale mucoaselor, crizelor de epilepsie care, într-o anumită perioadă, aveau loc de mai multe ori pe zi. Din aceste motive reclamanții au considerat că Eric Marca are dreptul de a beneficia de despăgubiri pentru suferințele pricinuite pentru aceeași perioadă de timp pentru care el are dreptul de a primi despăgubiri pentru suferințele cu caracter permanent.

Reclamanții au furnizat extrase din foile de observații medicale din timpul vieții lui Eric Marca (K1),precum și note medicale din perioada 24.7-16.8.2006 (K7) din care reiese că Eric Marca a avut pe tot parcursul vieții sale dificultăți respiratorii, acumulări de secreții ale mucoaselor, spasme, crize de epilepsie, a fost deseori curățat de secreții și a avut dureri împotriva cărora i s-au prescris calmante, printre care morfină.

Pârâtul a prezentat de asemenea extrase din foile de observații medicale ale lui Eric Marca din perioada iulie-august 2006 (P2-P8) în care la punctele 6.7., 7.7., 9.7.,12.7., 14.7., 21.7 și 9.8 se menționează că starea de sănătate a lui Eric Marca a rămas una stabilă și că aceasta nu a prezentat modificări dar că acesta avea secreții abundente ale mucoasei care au necesitat o aspirare zilnică. În continuare au mai fost prezentate foile de observație medicale ale lui Eric Marca cu numerele 4.8., 11.8., 22.8 (P9-S12 și P14) în care este menționat că Eric Marca a prezentat încă de la început simptome neurologice și crampe și un comportament neurologic particular. La punctul 22.8 s-a precizat că prognosticul lui Eric Marca este unul pesimist și că acesta nu mai este un pacient de terapie intensivă și, din acest motiv, s-a propus mutarea sa într-un salon obișnuit unde să-i fie calmate durerile, curățate secrețiile și să fie hrănit prin intubare.

Elena Marca a declarat că și-a vizitat fiul zilnic și că starea acestuia nu a fost niciodată stabilă. El a fost foarte agitat, avea uneori un puls cu o frecvență ridicată iar alteori una foarte scăzută, prezentat dificultăți respiratorii și era nevoie să i se administreze oxigen. El avea crampe puternice și de asemenea crize de epilepsie. Era nevoie ca Eric Marca să fie curățat de secreții ale mucoaselor zilnic, uneori până și de 4-5 ori pe oră. Pe durata vieții sale i s-au administrat 38 de medicamente diferite din care 16 au fost clasificate ca stupefiante.
.

Conform declarațiilor lui Elina Muukkonen care a lucrat ca jurist la Comisia pentru leziuni suferite de pacienți în perioada 1995-2001 și ulterior la Centrul de Asigurare pentru Pacienți se plătesc despăgubiri pentru suferințe cu caracter temporar pentru incidentul cu caracter acut. Din momentul în care s-a stabilit din punct de vedere medical că nu se mai poate face nimic pentru vindecarea leziunii se vor acorda despăgubiri pentru suferințe cu caracter permanent. Ambele despăgubiri nu poate fi acordate pentru aceeași perioadă de timp. În cazul lui Eric Marca incidentul acut a fost de scurtă durată. Starea sa s-a stabilizat, la investigația de rezonanță magnetică constatându-se că privarea de oxigen a provocat grave leziuni cerebrale și s-a trecut la îngrijirea medicală de bază.

Martorul Helena Pihko, neurolog pediatru din anul 1984 și profesor la Clinica de pediatrie din cadrul HUCS a declarat că a fost la Spitalul Central din Vasa în mod regulat în calitate de medic consultant.

Conform celor declarate de Pihko faza acută este reprezentată de primele două ore, în timpul cărora lui Eric Marca i s-au aplicat măsuri de resuscitare. Ulterior, după ce s-a remarcat prezența leziunii cerebrale, a urmat pe durata primei săptămâni un fel de fază acută iar în această perioadă Eric Marca a fost pus pe respirație asistată. În general, după 2-5 zile se face investigația de rezonanță magnetică întrucât se consideră că atunci s-a încheiat faza acută și este posibilă stabilirea unui prognostic pe termen lung. Conform declarațiilor lui Pihko stabilizarea stării de sănătate a lui Eric Marca a survenit cel târziu la o săptămână de la naștere. Ulterior nu se mai putea pune problema vreunei îmbunătățiri a stării de sănătate cu toate că Eric Marca, ajutat de medicație, a avut temporar perioade mai bune. Nu existau modalități medicale de vindecare, tot ceea ce se putea face era tratarea și ameliorarea simptomelor sale prin acordarea de îngrijiri medicale de bază. Eric Marca a fost imediat după naștere o persoană invalidă iar soarta sa era clară.

Conform mențiunilor din documentele de îngrijiri medicale din data de 29.7.2006 (K7) pag. 7 Pihko a constatat că însemnările descriu starea ulterioară leziunii cerebrale, precum și caracterul grav al leziunii. Simptomele prezentate sunt tipice și au caracter permanent. Este un lucru obișnuit ca tensiunea arterială să crească sau să coboare întrucât nu funcționează mecanismul de reglare. Mai survin de asemenea și alte variațiuni. Variațiile țin de simptomele tipice.

Conform celor declarate de Pihko nimeni nu poate spune dacă Eric Marca a avut dureri. I s-au administrat calmante întrucât nu se știa ce simțea acesta. Atunci când acesta transpira iar pulsul său era de 200 era posibil să fie vorba de un puseu dureros dar la fel de bine putea fi vorba de un deficit de autoreglare a sistemului nervos autonom.

Instanța a constatat că martorul Muukkonen are o bogată experiență în ceea ce privește leziunile suferite de pacienți și practica despăgubirilor iar martorul Pihko este un expert cu o bogată experiență în ceea ce privește leziunile cerebrale. Depozițiile fiecăruia trebuie să fie considerate din aceste motive ca fiind credibile. Din acest motiv instanța, cu sprijinul depozițiilor acestor martori, consideră că se certifică că stabilizarea stării de sănătate a lui Eric Marca a avut loc cel târziu la o săptămână de la naștere, rezonanța magnetică care a stabilit prezența leziunii cerebral având loc pe 4.7.2006. Ulterior nu era de așteptat nicio îmbunătățire și nu au existat măsuri medicale care să fi putut aduce vreo îmbunătățire stării de sănătate.

Este de necontestat faptul că Eric Marca a avut pe toată durata vieții sale dificultăți respiratorii, acumulări de secreții, spasme și atacuri epileptice, a necesitat dese aspirări ale secrețiilor mucoasei, a fost hrănit printr-un tub, a părut a avea dureri împotriva cărora i-au fost administrate calmante printre care și morfină în conformitate cu foile de observații medicale și mențiunile din documentele medicale. Cu sprijinul depoziției martorului Pihkos se certifică faptul că toate aceste simptome sunt tipice și au caracter permanent din cauza leziunii cerebrale suferite de Eric Marca. Astfel, starea de sănătate a lui Eric Marca s-a stabilizat la un nivel care a implicat faptul că simptomele descrise mai sus au reprezentat o parte permanentă a vieții sale.

Caracterul excepțional al speței

Reclamanții susțin că această speță are un caracter atât de special încât normele obișnuite de despăgubiri nu sunt aplicabile și că despăgubirile pentru suferințe cu caracter permanent trebuie din acest motiv achitate pe toată durata vieții lui Eric Marca.

Martorul Muukkonen a constatat că a fost vorba despre un caz dificil și din acest motiv s-a solicitat expertiza Centrului de Asigurare pentru Pacienți. Speța avea un caracter special din cauza faptul că solicitarea de despăgubiri a sosit după decesul persoanei lezate și a faptului că din acest motiv despăgubirea trebuia achitată moștenitorilor. Conform declarațiilor lui Muukkonen numărul de leziuni grave de acest tip survenite la naștere este de 2-3 pe an. În total au fost tratate circa 10 leziune suferite de copii anual prin intermediul Centrului de Asigurare pentru Pacienți. Cazul lui Eric Marca nu a fost special în ceea ce privește leziunea însăși iar cazul a fost tratat în același mod ca și celelalte cazuri. La stabilirea despăgubirii pot fi luați în considerare doar factorii legali și cei ce se fundamentează pe norme. Nu pot fi luați în considerare factori subiectivi. Atât despăgubirea pentru suferințele cu caracter temporar cât și cea pentru suferințele cu caracter permanent au corespuns conform declarațiilor lui Muukkonen cu despăgubirile achitate în cazuri similare.

Suferința și durerile provocate lui Eric Marca de către simptomele sale permanente și de tratamentul acestora au fost luate în considerare la stabilirea despăgubirilor pentru suferințe cu caracter permanent conform declarațiilor lui Muukkonen.

Luând în considerare mărturia lui Muukkonen și cele precizate referitor la leziunea suferită de Eric Marca, în primul rând de mărturia lui Pihkos, instanța consideră că nu a fost elucidat faptul că leziunea suferită de Eric Marca la naștere să fi fost în vreun fel atipică astfel încât o derogare de la practica normală de asigurări să fie considerată a fi motivată.

Despăgubirea pentru suferințe cu caracter temporar

După cum s-a constatat mai sus starea lui Eric Marca s-a stabilizat cel târziu la o săptămână de la naștere. În conformitate cu prevederile din cap. 5 din Legea despăgubirilor 2 c 1 mom. precum și cu extrasul din lucrările pregătitoare ale legii la care s-a făcut referire mai sus despăgubirea pentru suferințe cu caracter temporar se va achita pentru perioada de timp până la stabilizarea stării de sănătate, în acest caz pentru prima săptămână din viața lui Eric Marca. Ulterior se vor acorda despăgubiri pentru suferințe cu caracter permanent.

În lucrările pregătitoare ale Legii leziunilor suferite de pacienți (RP 54/1986) se afirmă că se tinde ca suma de despăgubiri pentru leziuni nemateriale de regulă să fie la nivelul stabilit de practica de asigurări în conformitate cu prevederile Legii asigurărilor rutiere. Devierea de la această practică în cazuri excepționale ar necesita motive speciale și obiective. În lucrările pregătitoare ale legii se face trimitere la practica juridică și la principiile din această direcție în ceea ce privește plata și stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru leziuni personale. Tot aici se mai afirmă că normele de despăgubiri și recomandările Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere pot fi utilizate sub forma unei directive iar aceasta stabilește despăgubirile. Conform martorului Muukkonen Centrul de asigurare pentru pacienți urmează recomandările date de Delegația pentru leziuni personale și de asemenea le compară cu normele Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere. Conform celor declarate de Muukkonen aceste norme și recomandările delegației se află la același nivel.

Comisia pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere care este un organism de sine-stătător și-a fundamentat recomandarea (K5) pe nivelurile generale ale practicii de despăgubiri și pe cuantumul acestora. Instanța constată că nu există motive să se abată practica normală de despăgubiri aplicabilă în alte cazuri similare. Pe baza recomandării Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere și luându-se în considerare tipul leziunii personale și gradul de severitate al acesteia, tratamentul impus de leziune și durata acestuia, precum și de suferința și durerea care i-au fost provocate lui Eric Marca după ce starea sa de sănătate s-a stabilizat instanța consideră din aceste motive că suma de 5000 de euro plătită ca și despăgubiri este corectă. Solicitarea de acordare a unor despăgubiri suplimentare pentru suferințe cu caracter temporar este astfel respinsă.

Despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent

În conformitate cu prevederile din capitolul 5 2 c 1 mom. despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent se va stabili luând-se în considerare tipul leziunii și gradul de severitate al acesteia precum și vârsta persoanei lezate. Despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent se stabilește de regulă sub forma unei singure plăți dar despăgubirea poate totuși fi acordată integral sau sub forma unor despăgubiri periodice dacă acest lucru este recomandabil în funcție de contextul persoanei lezate și de condiții financiare ale entității care va achita despăgubirea (Legea despăgubirilor cap.5) 7 § 2 mom).

În această speță este de necontestat faptul că Eric Marca se consideră a suferi de o leziune care corespunde clasei 20 de leziuni în conformitate cu decizia referitoare la clasificarea invalidăților emisă de Ministerul protecției sociale și a sănătății și din acest motiv acesta este îndreptățit să beneficieze de despăgubiri pentru leziuni cu caracter permanent corespunzătoare clasei 20 de invaliditate. Este de asemenea de necontestat faptul că despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent în conformitate cu recomandarea Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere se stabilește sub forma unei despăgubiri achitate în formă continuă și în cuantum integral în cursul primul an pe baza reglementărilor din Legea despăgubirilor precizate mai sus și cu aplicarea normelor Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere care se fundamentează în această parte pe decizia Curții Supreme de Justiție.

Alegerea modalității de plată, în conformitate cu RP 167, trebuie să fie fundamentată pe o evaluare integrală cu punct de plecare cap. 5 din Legea despăgubirilor punctul 7 §. Contextul persoanei lezate poate înclina balanța spre o despăgubire periodică printre altele atunci când este vorba de o leziune permanentă cu pierderea cunoștinței sau de o persoană în vârstă care a suferit o leziune cerebrală gravă și care se află sub îngrijire instituționalizată permanentă. În aceste cazuri prin intermediul plății despăgubirii în tranșă unică nu se poate vorbi de îmbunătățirea situației persoanei lezate. În ceea ce privește plata despăgubirii pentru leziunea de pacient în propunere se face referire la principiile din practica juridică precum și la normele de despăgubiri și la recomandările Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere.

În conformitate cu reglementările Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere (Circulara Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere numărul 15/1988 și 14/1999 pag. 15-16) despăgubirea pentru suferințele cu caracter permanent poate fi achitată sub forma unor plăți continue în cazul unei invalidități de gradul 20 printre altele dacă este vorba de o persoană lezată care din cauza unei grave leziuni cerebrale este îngrijită instituțional și a cărei capacitate de comunicare și de mișcare este foarte mult redusă. Se va mai ține seama la stabilirea despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent și de durata vieții persoanei lezate (Recomandarea de aplicare a Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere nr. 3/2004 Pag.17). În conformitate cu aceasta despăgubirea se stabilește în funcție de durata de viață a persoanei lezate și dacă persoana lezată a decedat sau nu înainte de plata despăgubirii. Aceste recomandări se fundamentează de hotărârile Curții Supreme de Justiție HD 1980 II 27 și HD 1983 II 6.

Acuzația de discriminare

Reclamanții au susținut că plata despăgubirii sub forma unei despăgubirii periodice a fost discriminantă în cazul lui Eric Marca și că normele aplicate și practica de despăgubiri contravin prevederilor din articolul 14 din Convenția drepturilor omului, articol care interzice discriminarea. Reclamanții au considerat că Eric Marca are dreptul de a beneficia de o despăgubire plătibilă sub forma unei singure plăți și corespunzătoare clasei 20 de invaliditate, indiferent de vârsta sa și de faptul că acesta a fost îngrijit instituțional în mod continuu și că acesta a avut o capacitate limitată de comunicare și de mișcare, întrucât despăgubirea trebuie să fie acordată în funcție de leziunea suferită și indiferent de alte circumstanțe ale persoanei lezate.

În ceea ce privește afirmația cum că Eric Marca ar fi fost discriminat instanța constată că părinții lui Eric Marca, reclamanții, nu se consideră a avea dreptul de a pleda în instanță în această privință întrucât doar persoana protejată de interdicția de discriminare poate iniția o acțiune în instanță. Instanța se pronunță în cele ce urmează și în ceea ce privește această afirmație simultan cu pronunțarea instanței dacă normele aplicate și practica de despăgubiri ar contraveni prevederilor din articolul 14 din Convenția drepturilor omului.

Instanța constată că este indiscutabil faptul că Eric Marca a suferit o gravă leziune cerebrală și că a fost permanent îngrijit în cadrul unei instituții iar capacitatea acestuia de comunicare și mișcare a fost permanent și sever redusă. El a decedat înainte ca despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent să poată fi achitată și din acest motiv achitarea despăgubirii într-o singură șansă nu ar fi contribuit în niciun fel la îmbunătățirea situației sale. Normele Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere pentru stabilirea unei despăgubiri periodice au fost astfel îndeplinite. Întrucât leziunea suferită de către Eric Marca la naștere nu este diferită de alte cazuri similare, în ceea ce privește despăgubirea pentru suferințe cu caracter permanent nu au existat motive pentru a se abate de la practica de despăgubiri care se fundamentează pe practica juridică și pe normele Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere conform cărora Comisia pentru leziunile suferite de pacienți și-a fundamentat recomandarea.

Întrucât despăgubirea destinată lui Eric Marca a fost stabilită și achitată în conformitate cu aceeași practică de despăgubiri aplicată și în alte spețe, lucru confirmate și de martorul Muukkonen, Eric Marca nu a fost tratat diferit în nici un fel. Dacă s-ar considera că s-a făcut o discriminare în cazul lui Eric Marca acest lucru ar presupune că toate persoanele care au beneficiat de dreptul de a primi despăgubiri au fost la rândul lor discriminate.

Reclamanții au considerat că prevederile din cap. 5 7 § 2 din Legea despăgubirilor contravin prevederilor art.14 din Convenția drepturilor omului întrucât permite luarea în considerare a contextului persoanei lezate. De asemenea reclamanții consideră că normele Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere precum și practica juridică contravin articolului menționat în ceea ce privește luarea în considerare a duratei de viață a persoanei lezate.

În conformitate cu prevederile art. 14 din Convenția drepturilor omului drepturile și prevederile din această convenție sunt garantate indiferent de sex, rasă, culoare a pielii sau poziție socială. Discriminarea favorabilă nejustificată este explicit interzisă în conformitate cu prevederile convenției. Discriminarea favorabilă este astfel posibilă dacă există motive întemeiate.

După cum reiese din RP 167 s-a ales plata despăgubirilor pentru suferințe cu caracter permanent sub forma unor despăgubiri periodice printre altele destinate unei persoane cu handicap grav sub tratament instituțional întrucât s-a considerat că plata unor despăgubiri sub forma unei singure tranșe nu ar fi îmbunătățit situația persoanei lezate în niciun fel. Despăgubirea în formă continuă a fost printre altele motivată prin siguranța situației persoanei lezate și eliminarea supra compensării, adică printr-un tratament egal. Și din depoziția martorului Muukkonen a reieșit că s-a considerat că o persoană lezată aflată sub îngrijire instituționalizată are mai mare nevoie de o despăgubire periodică decât de o despăgubire unică, de exemplu acest tip de despăgubire ar fi de folos unei persoane care locuiește la domiciliu pentru a putea să aibă condiții mai bune de viață. Prin intermediul reglementărilor din cap.5 7 § 2 din Legea despăgubirilor s-a ales deliberat tratarea diferită a anumitor categorii de persoane lezate ținându-se cont de binele acestor persoane. Instanța consideră că astfel este vorba de o discriminare pozitivă care a avut loc în beneficiul persoanei lezate iar din acest motiv discriminarea pozitivă este considerată a fi justificată. Din acest motiv instanța consideră că aplicarea prevederilor din cap. 5 7 § 2 nu contravine prevederilor din art. 14 din Convenția drepturilor omului.

În ceea ce privește normele și practica juridică ale Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere (HD 1980 II 27 și HD 1983 II 6) în ceea ce privește luarea în considerare a vârstei și a duratei de viață persoanei lezate, instanța constată că vârsta persoanei lezate atunci când a avut loc leziunea și durata de viață a acesteia au importanță în ceea ce privește stabilirea despăgubirii pentru suferințe cu caracter permanent. În conformitate cu RP 167 scopul despăgubirii cu caracter permanent este de a reprezenta o compensație pentru persoana lezată pentru consecințele negative care țin de perioada de timp după stabilizarea stării de sănătate și care înrăutățesc calitatea vieții a persoanei lezate în restul vieții acestuia. Astfel, despăgubirea pentru suferințele cu caracter permanent este destinată pentru îmbunătățirea calității vieții persoanei lezate și de regulă se achită persoanei lezate, din acest motiv având caracter personal. A plăti aceeași despăgubire indiferent de vârsta persoanei lezate de la momentul apariției leziunii ar conduce la un rezultat final inechitabil și astfel ar contraveni principiului tratamentului echitabil. Din aceasta rezultă că normele și practica juridică ale Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere, în ceea ce privește vârsta persoanei lezate la momentul apariției leziunii, precum și faptul că persoana lezată a decedat înainte de a se plăti despăgubirea, nu contravin prevederilor articolului 14 din Convenția drepturilor omului ci implică o respectare de facto a articolului în discuție.

Faptul că Eric Marca a trăit doar o jumătate de an și că indemnizația pentru suferințe cu caracter permanent, destinată persoanei lezate, nu a putut să-i îmbunătățească calitatea vieții întrucât aceasta a decedat înainte de a se achita despăgubirea, a nu ține cont de aceste circumstanțe ar contraveni principiului tratamentului echitabil.

Reclamanții au mai afirmat că recomandările Delegației pentru leziuni personale prevăd doar plata despăgubirii într-o singură tranșă de plată, precum și faptul că plata despăgubirii în formă continuă ar fi discriminatorie.

Instanța constată că recomandările menționate se referă doar la cuantumul despăgubirii. Conform instrucțiunilor de aplicare recomandările vor ține cont în primul rând de nivelul general al despăgubirilor din practica instanțelor și în particular de practica care rezultă din precedentele Curții Supreme de Justiție. Scopul recomandărilor nu este de a modifica practica despăgubirilor în vigoare. Luând în considerare aceste aspecte delegația nu a dat nicio recomandare în ceea ce privește modalitatea de plată a recomandării.

Întrucât Delegația pentru leziuni personale își fundamentează recomandările pe practica juridică în vigoare și aceasta nu a luat vreo poziție cu privire la modalitatea de plată, instanța constată că nu din recomandări trebuie să se interpreteze că delegația ar fi considerat că o despăgubire în formă continuă pentru suferințele cu caracter permanent ar fi discriminatorie. Despăgubirea achitată pentru suferințe cu caracter permanent a fost stabilită în conformitate cu recomandările Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere sub forma unei despăgubiri continue și în cuantum total pentru primul an inclusiv penalitățile de întârziere pe baza prevederilor din legea despăgubirilor și cu aplicarea normelor și a practicii juridice corespunzătoare ale Comisiei pentru leziuni suferite în urma accidentelor rutiere.

După cum s-a constat mai sus, în conformitate cu lucrările pregătitoare ale Legii leziunilor suferite de pacienți cuantumul despăgubirilor pentru leziuni imateriale trebuie de regulă să urmeze nivelul din practica aplicabilă iar derogările se referă la motive speciale și obiective. Din cele prezentate mai sus se constată că nu există aceste motive speciale în această speță iar din acest motiv instanța consideră că despăgubirea achitată pentru suferințe cu caracter permanent este corectă.

Rezumat

Întrucât instanța a considerat că despăgubirile achitate pentru suferințele cu caracter temporar și pentru cele cu caracter permanent sunt corecte și din acest motiv nu există motive pentru acordarea unor despăgubiri suplimentare, se respinge acțiunea în instanță a reclamantului în totalitatea sa.

Cheltuielile de judecată

Reclamanții, întrucât au pierdut procesul, sunt obligați la plata cheltuielilor de judecată ale pârâtului din cadrul acestei spețe.
Referitor la sumă reclamanții au lăsat spre evaluarea instanței cheltuielile de judecată ale pârâtului care se ridică la suma totală de 26 279,51 euro.

HOTĂRÂRE Acțiunea în instanța a reclamantului este respinsă în totalitatea sa.

Reclamanții Elena Marca și Alexandru Marca sunt obligați să-i achite pârâtului Centrul de asigurare pentru pacienți, cu titlu de despăgubire pentru cheltuielile acestuia de judecată, suma de 26 279,51 de euro precum și dobânda aferentă, în conformitate cu prevederile din 4 § 1 Legea dobânzii, de la o lună din ziua pronunțării acestei hotărâri.

Centrul de asigurare pentru pacienți este obligat să-i achite martorului său din această speță, Helena Pihko, suma de 500 de euro.

Cadrul legal Cadrul legal aplicat reiese din opinia instanței.

Solicitarea de modificare Referitor la această hotărâre se poate solicita modificarea acesteia prin acțiunea de apel la Curtea de Apel din Vasa.
Dacă sunteți nemulțumiți trebuie să notificați acest lucru secretariatului instanței până la data de 17.5.2013 iar apelul va fi înaintat secretariatului instanței până cel târziu la data de 10.6.2013. Perioada pentru contestarea acțiunii de apel este de 14 zile calculate de la expirarea perioadei pentru apel.

CITEŞTE ŞI: Poveste de moarte şi de viaţă! Familia lui Alex Marcă, campion cu Steaua, în 1998, a trăit două tragedii inimaginabile: Eric, fiul lor, născut orb şi surd, a murit la doar şase luni, din neglijenţa doctorilor finlandezi. Elena, soţia lui, a născut apoi o fetiţă, care a trăit doar 15 minute. Cei doi, care au doi copii frumoşi şi sănătoşi, luptă pentru adevăr cu asigurările şi cu statul nordic

CITEŞTE ŞI: Ironie a sorții pentru îndurerații soți Marcă! Organizația ”Salvați copiii” pretinde că în Finlanda e cel mai bine să fii mamă!

 

FOTO Fără bikini, mai mulți fani » Metoda prin care o jucătoare de golf și-a crescut popularitatea: „Cum poate să pozeze așa?!”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Fără bikini, mai mulți fani » Metoda prin care o jucătoare de golf și-a crescut popularitatea: „Cum poate să pozeze așa?!”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Observatornews.ro
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%