Superstarul fotbalului mondial, suedezul Zlatan Ibrahimovici (34 de ani, PSG/ Franța) a venit la vânătoare de urși în România cu un grup de oameni de afaceri din Suedia, care are legături cu firme din Târgu Mureș. O echipă Libertatea a fost pe urmele lui ”Ibracadabra”, pe Valea Gurghiului”.
Atacantul lui PSG a petrecut weekendul la cabana de vânătoare Fâncel (Mureș), din Ocolul Silvic cu același nume. Aceasta este situată la capătul satului Ibănești de Pădure, la 15 kilometri de comuna Gurghiu, 14 kilometri de Reghin și 50 de Tg. Mureș, reședința de județ. Cabana de pe Valea Gurghiului e situată într-o zonă de vis, la puțin peste 800 de metri altitudine, unde piesajul combină formidabil duritatea muntelul Gurghiu cu blândețea colinelor.
”Aveți nevoie de autorizație! Nu puteți merge cu Ibra”
Oprim la Direcția Ocolului Silvic din Gurghiu. Ne întâmpină paznicul. Ni-l dă la telefon pe șeful Ocolului: ”Nu puteți merge la vânătoare cu Ibrahimovici. De fapt, este un grup de străini. Aveți nevoie de autorizație. Nu puteți intra nici în cabană. Puteți merge însă până acolo și să faceți poze prin pădure”. E, așasar, hai-hui, pe urmele lui Ibracadabra!
Suntem într-o o zonă forestieră. Drumul mărginit de râul Gurghiu înșiră case sărăcăcioase, pensiuni și vile în construcție. Camioanele cu lemne și căruțele cu fân completează peisajul.
O barieră marchează intrarea în Ocolul Silvic Fâncel. În dreapta este o gheretă de lemn. Un pădurar tânăr, îmbrăcat în verde, ne iese în cale. ”Am auzit că ar fi aici Mutu și Ibrahimovici, dar nu i-am văzut. Puteți intra în pădure dacă ați vorbit cu șeful”.
”Tocmai am belit un urs”, zice unul murdar de sânge pe mâini
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Cabana se află la două-trei sute metri de barieră. După o ”Bodegă”. În curte se văd câteva Jeep-uri, cu numere de București și de Mureș, dar și trei bărbați ce stăteau strânși în jurul unui foc. Afară era destul de rece, în jur de șase grade Celsius. ”Tocmai am belit un urs. În cabană sunt niște vânători străini. Au închiriat domeniul și vor vâna”, spune unul dintre bărbați, murdar de sânge pe mâini.
A vânat până după miezul nopții, cu arme cu lunete cu infraroșii
Zlatan Ibrahimovici și prietenii lui au ieșit la vânătoare între orele 16:00 ș 17:00. ”Ursul iese de obicei din vizuină pe seară. Oamenii noștri merg să observe câteva zile la ce oră iese ursul din bârlog. Dacă iese la ora 20:00, vânătorii sunt duși în standurile de pândă, cu două-trei ore înainte, pentru ca ursul să nu simtă mișcări. Vânătoarea durează până la 12 sau 1 noaptea. Armele sunt dotate cu lunete infraroșii”, ne-a povestit un gonac.
Păzit mai ceva ca un șef de stat, Ibra a avut un traseu de nedibuit pentru novici de noi. Ibracadabra! A colindat pădurea în toiul nopții, cu foame de trofee!Toată esacapada de la noi l-a costa circa 20.000 de euro. La un salariu anual de 14.000.000 de euro.
Duminică a plecat spre Suedia. Marți va vâna cehi pe teren!
Atacantul suedez, care are un domeniu cinegetic lângă Stockholm, este la fel de percutant şi în afara terenului. Ziarul suedez Expressen a scris că Ibra a împuşcat dintr-un foc un elan imens, de 227 de kilograme! Ibra este recunoscut şi ca un împătimit pescar.
Dictatorul vâna cerbi pe Valea Gurghiului, cu Hrușciov și Tito
În fiecare septembrie, Nicolae Ceauşescu urca la vânătoare de cerb pe Valea Gurghiului. În perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea statului, Castelul de la Lăpușna a devenit castel de vânătoare, iar la acesta au poposit nume mari ale politicii internaționale, cum ar fi Nikita Hrușciov, secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1953-1964), Todor Jivkov Hristov, președinte al Bulgariei și lider al Partidului Comunist din Bulgaria (1954-1989) sau Iosip Broz Tito, fostul președinte al Iugoslaviei (1953-1980).
La Cabana Fâncel a dormit într-o cameră cu 6 paturi
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Atracții turistice în zonă sunt Castelul de vânătoare Lăpușna, adevărată perlă regală, dar și loc de întrunire a liderilor comuniști din Estul Europei în timpul lui Nicolae Ceaușescu, aflat la 12 km de caban Fâncel, Mânăstirea Sf.Nicolaie, din Lăpușna, păstrăvaria Lăpușna, festivalul Văii Gurghiului, satul alegoric de pe platoul Fâncel se poate vizita tot timpul anului. Capacitatea de cazare a cabanei Fâncel e de 4 camere (6 paturi ), cu două grupuri sanitare. Încălzirea este asigurata prin centrală proprie cu lemne, bucătaria este dotată cu butelie pe gaz și soba pe lemne. Capacitatea sufrageriei este de 12 persoane. Cabana dispune de telefon, televizor și există semnal pentru mobil. Căi de acces: DN 15 Tg.Mureș – Reghin-Gurghiu-Fâncel. din care 17 km drum forestier. Aeroportul Tg. Mureș, pe care a sosit Ibra miercurea trecută, e situat la 80 km.
Baggio – după ciocârlii, Scala – după rațe
Alți vânători celebri îndrăgostiți de România sunt fostul mare fotbalist italian Roberto Baggio, client fidel al Deltei Dunării. Il Codino a fost de mai multe ori în Insula Mare a Brăilei la vânătoarea de sturzi, ciocârlii ori gâște sălbatice. ”Vânează într-o manieră sportivă, de respect față de vânat. Trage foarte bine, dar nu impusca multe animale. De multe ori, se mulțumeste doar cu ieșirea în natură”, spun prietenii. Și marele antrenor Nevio Scala vine în România: ” Vin des în țara voastră. Merg la vânătoare. E drept că n-am mai fost de vreo trei ani, dar, de obicei, mergeam la Călărași, pe Dunăre, aproape de Bulgaria, și la vânătoare de rațe, în Delta Dunării”.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News