În ziua în care a împlinit 50 de ani, Adrian Dobre, unul dintre ziariștii cu verb, de mare forță, cu har de povestitor, având darul de a crea imagini și atmosferă nepereche, maestru al descrierii, dar și om de știre, cel care vede briliantul unde alții n-au simțit nimic, de acțiune, cu peste două decenii de experiență în presa sportivă (Gazeta Sporturilor, Prosport, Evenimentul zilei, România Liberă…), şi-a lansat cartea ”La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv”.
N-am vrut să iasă o frază așa lungă, dar n-am avut ce face! E un ziarist cu toate fețele. Da, chiar e, deși el, în discuțiile noastre, s-ar disocia cumva de mine, de noi, de presa scrisă, de cineva!
Evenimentul la care au participat foști colegi din presa scrisă, dar și mulți alți prieteni, a avut loc luni, la Librăria ”Mihai Eminescu” din Capitală.
Omul care aduce cartea e Adrian Dobre! Tocmai a lansat ”La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv”. De la blog, la un volum!
Din păcate, o problemă de sănătate m-a împiedicat să fiu prezent la lansare. Cunoscându-l, însă, pe Adi Dobre, sunt sigur că a ieșit ceva nemapomenit. Paginilor, vorbiți voi, da?
Mărturisesc că sunt printre aceia care, citându-i blogul, https://adidobre.ro/ – n-a că i-am făcut și reclamă, m-am îndrăgosit de el și l-am încurajat să încerce să scrie o carte. Sau mai multe! Despre orice! A ieșit o monografie a presei. Așa cum a trăit-o Adi. Un crâmpei.
Folosesc un pasaj scris de Iulian Anghel, alt ziarist bătrân cu experiență, azi la Adevărul (o să începem, cât de curând, să ducem lipsa ziariștilor cu background, așa e Iulică?, și să vorbim singuri prin redacții).
Omul care aduce cartea e Adrian Dobre! Tocmai a lansat ”La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv”. Parabola călugărului
Adrian Dobre a prins în cartea sa o serie întreagă de experienţe şi de poveşti, chiar lecţii de viaţă, pe care le-a trăit pe stadioane şi în săli de sport. ”Am spus mereu că jurnalistul, nu doar cel sportiv, e aidoma unui călugăr. Un călugăr dintre cei care-şi duc viaţa la limita de jos a modestiei, în cine ştie ce schit pierdut, departe de ispite, mânaţi în alegerea lor doar de ideea de a face bine, de a vindeca, de a salva. Am întâlnit de-a lungul carierei mele mulţi jurnalişti-călugări, care şi-au urmat cinstit credinţa, oameni care nu s-au gândit nici măcar un moment la faptul că din meseria asta se poate face avere. Au mai rămas câţiva. Presa din România nu îşi va reveni decât atunci când acestor oameni li se va da importanţa cuvenită, respectul meritat şi posibilitatea de a propăvădui datoria pe care presa o are pentru cei mulţi”, a explicat Adrian Dobre lansarea acestei cărţi, care a avut loc luni, chiar în ziua în care autorul a împlinit 50 de ani. Cam asta e!
Omul care aduce cartea e Adrian Dobre! Tocmai a lansat ”La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv”. Cum l-am certat că a părăsit presa scrisă
Uneori l-am certat cu Adi că a ieșit din presa scrisă, că a abandonat prea ușor, pentru că presa scrisă avea și are nevoie de scriitori ca el. A plecat, cu motivele lui, după ce mulți i-au trântit ușa, după ce alții nu l-au apreciat așa cum merită. Maurul și-a făcut datoria! Poate! A ales ca din scriitor la ziar devină scriitor-scriitor. Bine te-ai născut, Adi Dobre!
Volumul ”La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv” costă 35 de lei!
PS: Adraine, tati, mă întreabă soția când mai vii și de ce nu ai mai venit la Petrolul?