Markovici, 1.83 metri, este născut pe 23 martie 2001, la Belgrad și are dublă cetățenie (română și sârbă), mama lui fiind româncă.
Markovici evoluează constant pentru echipele de juniori ale oltenilor, acolo unde punctează aproape în fiecare meci.
Libertatea a vrut să afle povestea lui Jovan Markovici și l-a sunat pe primul lui antrenor, Gigi Vâlcu (42 de ani).
Atacantul s-a format la CSȘ Corabia. La clubul oltean, grupa de fotbaliști născuți în 2001 a fost una de excepţie, corăbienii dominând competiţiile naţionale la categoria lor de vârstă, după ce în 2010 au devenit campioni naţionali la minifotbal, iar în 2012 – campioni naţionali la Juniori E, învingând în finala de la Buftea pe Petrolul Ploieşti (3-1).
Povestea lui Markovici a dus la situații hilare: i-au contestat vârsta, de s-a ajuns la spitalul unde s-a născut din Belgrad
Atacantul Jovan Markovici, care, la acea vremea, era cu două capete mai înalt decât cei contra cărora juca, a fost ”briliantul” echipei sale. Jovan a fost remarcat la competiţii, dar acest lucru i-a adus şi multe contestaţii, reprezentanţii echipelor adverse susţinând că fotbalistul este mai mare ca vârstă şi că a fost înregistrat de autorităţile de la Belgrad la câţiva ani distanţă după naştere. Jucătorul a fost pentru prima dată contestat în 2010, când profesorul Mihai Ianovschi, de la Piteşti, s-a adresat FRF, solicitând să se verifice datele personale ale sârbului legitimat la CSȘ Corabia!
”Copilul este născut la Belgrad, pe 23 martie 2001. Prima contestaţie a fost făcută de profesorul Ianovschi. Cei de la Federaţie s-au interesat prin Belodedici care sunt practicile la Belgrad, dacă se întâmplă ca declararea copiilor să se facă mai târziu. Ne-am dus la prima înfăţişare la FRF, dar au cerut un răgaz ca să vadă răspunsul lui Belodedici. La ceva timp, Belodedici a spus că nu se face aşa ceva. Cei de la spitalul din Belgrad au confirmat chiar şi ora, 5.20, când a fost născut jucătorul. Spuneau că este mai mare pentru că acest jucător se află la Corabia, dacă era la Piteşti sau Bucureşti, nu făcea nimeni atâta scandal, spuneau doar că este un copil talentat.
Eu am jucat la unele competiţii şi fără Markovici şi ne-am impus în faţa adversarilor, am demonstrat că avem valoare. Jovan Markovici este un jucător care iese în evidenţă prin calităţile sale, în plus, munceşte foarte mult. Acest copil are un viitor viitor mare. Apropo, la acea finală cu Petrolul, la care au venit fanii ploieștenilor și au făcut atmosferă incendiare, juca Adrian Ilie, și el foarte bine făcut. Ca să nu zi că, la grupa mea, mai aveam doi mai înalți ca Jovan”, a mai spus Gigi Vâlcu, cel care l-a format și l-a antrenat pe Jovan.
Povestea copilului cu sânge sârbesc de la Corabia este una tristă, conform gazetanoua.ro.
Jovan s-a născut la Belgrad, mama sa fiind româncă, iar tatăl sârb.
Fotbalistula avut o situaţie dificilă, părinţii plecând peste hotare, copilul fiind crescut de bunica şi unchiul din partea mamei.
::placeholdeR–>
Povestea lui Jovan Markovici, jucător crescut fără părinți: tatăl – în Serbia, mama – la muncă în Germania!
Tatăl a plecat în Serbia, mama lucrează în Germania, iar Jovan a rămas alături de ceilalţi doi fraţi ai săi, Aleksander (născut 1997) şi Nikolai (născut 1998), la Corabia. Și frații sunt fotbaliști. Clubul are două catedre de fotbal, două handbal și echipă de senior la județ, liga a cincea Olt. ”Noi aici, în Corabia, îi spunem unchiului său Pele. De tatăl său nu se mai ştie nimic nici acum, iar mama lui a apărut din nou în viaţa sa acum un an şi ceva. Dar a plecat iar în străinătate”, spune prof. Vâlcu.
Cum a început povestea lui Jovan Markovici. Gigi Vâlcu: ”La inceputul anului, facem selecție prin școli. L-am văzut, mi-am dat seama că e un copil talentat și l-am chemat la echipă”. Ce simplu e!
Povestea lui Jovan Markovici: probleme cu genunchiul de la creștere!
”Cluburile europene vor veni după Markovici. Lui îi place de brazilianul Neymar, dar eu zic că e noul Oblemenco” – Gigi Vâlcu
Gigi Vâlcu vorbește la superlativ despre elevul său. E al doilea fotbalist pe care îl dă la CSU Craiova, după Vladimir Screciu, născut 2000, care a debutat deja la olteni, în Liga I.
”Are 1.83 metri, e legat bine fizic, are mușchi… Are calități, e serios, iar cu șansă poate ajunge cel mai bun fotbalist român! E tehnic, are forță de pătrundere, dă bine cu ambele picioare. Are personalitate, cere toate mingile. E ca talibanul, merge doar înainte”.
”Am vorbit și aseară, era încantat că a debutat. Poate mult mai mult. Era bine dacă nu era regula acea cu 16 ani. Când era mic, toți ziceau că e prea mare, acum regulamentul spune că e prea mic! Jovan e suporterul Craiovei și al celor de la FC Barcelona. Și-a făcut freza după brazilianul Neymar, de la catalani! Eu îl compar cu Marco van Basten!”, spune tehnicianul.
Jovan Markovici, combinație de Van Basten cu Oblemenco
În 2013, Markovici a fost accidentat și a avut probleme cu genunchiul. ”Am fost la trei medici cu el, dar mi s-a spus că nu are probleme mari, că totul este de la creşterea rapidă”, explică tehnicianul care l-a format. A crescut într-un an, de la 1.55 metri la 1.70 metri! Acum are 1.83! În 2015, a suferit operație de menisc, a pus ceva pe el, dar acum e bine.
TOP 5 CEI MAI TINERI DEBUTANŢI ”ALL-TIME” în Liga 1
1. Nicolae Dobrin: 14 ani, 10 luni şi 5 zile (Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti 5-1 / 01.07.1962);
2. Rareş Lazăr: 15 ani, 1 luna, 19 de zile (Ceahlăul – Vaslui 2-0 / 17.05.2014);
3. Răzvan Popa: 15 ani, 2 luni şi 13 zile (Dinamo – Sportul 1-3 / 17.03.2012);
4.Codrin Epure: 15 ani, 2 luni și 21 zile (Vaslui-Astra 1-4, 19.05.2014);
5. Marius Niculae: 15 ani, 6 luni și 6 zile (Dinamo- Farul Costanța 5-2, 22.11.1996).
Sursa: gsp.ro.