De Sorin Ion,

Te simți bine în ziua cursei, dar mai există ceva care te poate face să alergi mai bine, un lucru care nu depinde de tine. Spectatorii! Cu căldura lor, cu încurajările lor, cu mesajele lor!

”Mă simt mult mai bine când cursele au loc cu mulți susținători pe margine”, spunea cel mai bun maratonist român, Marius Ionescu. ”Dacă nu ar fi fost mulțimea care să mă ridice, cu siguranță rezultatul ar fi fost mai slab”, zicea, după un semimaraton alergat în 59.23, multiplul medaliat olimpic, Mo Farah.

Susținerea de pe margine pare că dă aripi nu numai profesioniștilor, elitelor, ci și alergătorilor ”de rând”. Că ți se strigă de pe margine ”Bravo!”, ”Foarte bine!”, ”Ține-o tot așa!”, sau mai bine, că ți se strigă chiar pe nume, încurajările te fac să miști mai repede din picioare, să dai mai mult din mâini, să-ți refaci forma de alergare, să prinzi viteză.

Dar, uneori, aceste încurajări te pot entuziasma prea tare și te pot lăsa fără resurse pe final, acolo când poate ai cel mai mult nevoie de ele. ”La Zegama (n.n. – una dintre cele mai cunoscute curse montane din lume) e așa nebunie pe margine, așa de tare te «ațâță» lumea, încât începi să «zbori». Dar dacă nu ești atent, la final nici nu o să mai poți să mergi”, povestea glumind Ionuț Zincă, cel mai bun alergător montan român.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Dar ce trebuie să faci dacă ești cel de pe margine, cel care vine singur sau alături de prieteni, care este gata să stea alături de alergători, de la primul până la ultimul, care este gata să înfrunte soarele sau ploaia, știind că prezența sa ajută?

Întâi de toate trebuie să verifici harta traseului ca să știi unde să te poziționezi iar dacă vrei pe parcursul competiției să te muți și în alte locuri să știi cum să o faci cât mai repede și fără să incomodezi concurenții.

Dacă vrei să te plasezi în primii 5 kilometri acolo unde lumea e plină de forță și de optimism sau în ultimii 5 kilometri acolo unde majoritatea se chinuie, asta e opțiunea ta. Pe lângă încurajări, mesajele scrise pe pancarte pot ajuta foarte mult alergătorii.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Poți alege un îndemn inspirațional sau un mesaj glumeț, orice crezi că va ajuta este permis (de exemplu: ”Ești eroul meu!”, ”Fugi repede, e bere la linia de finiș!” sau ”În mintea noastră, toți sunteți kenyeni!”).

Nu încerca să minți alergătorii despre cât mai au de fugit, majoritatea știu exact cât mai este până la finiș, nu încerca să arunci pe ei cu apă dacă nu o cer sau să le dai de mâncare pentru că au la punctele de revitalizare/hidratare, nu trece strada de pe o parte pe alta fără să te siguri de foarte multe ori pentru a nu-i incomoda, la atâta efort numai să facă zig-zag pe strada nu mai au chef.

Încurajările pot fi și non-verbale, existând numeroase ”unelte” care pot face zgomot și care pot ”trezi” orice alergător, cum ar fi trompete, vuvuzele, fluiere, talăngi etc.

S-au făcut și studii despre ce ajută mai mult, încurajările verbale sau cele nonverbale, ultimul realizat în Miami. Celor testați li s-a spus aceleași mesaje (”Aleargă cât de repede poți!”, ”Aleargă cât de tare poți!” și ”Aleargă cât de tare și de repede poți!”), exercițiul folosit pentru a vedea gradul de evoluție al oboselii nefiind alergare ci o extensie-flexiune a genunchiului, măsurarea fiind mult mai precisă.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Din acest test, nu a reieșit că cele două tipuri de încurajări au produs diferențe în evoluția subiecților, dar cercetătorii au spus că sunt nevoie de mult mai multe și mai variate teste pentru a putea fi trasă o concluzie.

Se pare că, să încurajezi alți alergători atunci când tu nu ești în cursă te va face să alergi mai repede!?! Cum? Totul pleacă de la faptul că este foarte probabil să crezi că poți face ceva dacă îi vezi pe alții făcând acel lucru.

Când ești pe margine și îi încurajezi pe alții, nu ești stresat, normal, nu ești în cursă, și ai șansa să vezi toți alergătorii, chiar și pe profesioniști pe care dacă ești în cursă nu ai cum să-i urmărești, și poți observa astfel cum se mișcă (forma alergării, concentrare etc) și, în plus, vezi toate tipurile de alergători care trec pe lângă tine și cum se comportă aceștia și astfel vei ști la ce să te aștepți atunci când vei alerga și tu.

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri