Mergi direct la conținut »
1 Decembrie în Harghita și Covasna. În Secuime, Ziua Națională este motiv de doliu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

1 Decembrie în Harghita și Covasna. În Secuime, Ziua Națională este motiv de doliu

În ultimii ani, mai ales în Covasna și Harghita, Ziua Națională a României a devenit momentul când extremiștii maghiari arborează drapele negre la ferestre, organizează atentate cu bombă (petarde mai exact) sau fac demonstrații în care batjocoresc tradițiile românești.

De Marian Păvălașc,

Zona cea mai periculoasă din România de 1 Decembrie este Ținutul Secuilor – regiune alcătuită din județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș – locul unde forțele de ordine și trupele antitero au început deja supravegherea piețelor publice, așa cum ne-au transmis autoritățile locale. Măsurile de securitate sunt necesare pentru că în ultimii ani, manifestațiile organizate de Ziua Națională a României au devenit prilej de conflict între români și extremiștii maghiari care vor independența Ținutului Secuiesc. Violențele au escaladat an de an, până când anul trecut s-a ajuns la o tentativă de atentat cu bombă.

Doliu la geam

În Târgul Secuiesc, județul Covasna, de 1 Decembrie, etnicii naționaliști maghiari au tradiția de a atârna pe clădiri un steag negru de doliu. De acest steag negru era legat şi un mic drapel al Ungariei, semn că momentul este un prilej de doliu pentru ţara vecină. Reamintim că pe 1 Decembrie marchează unirea Transilvaniei cu România. Mai mult, tot în prima zi a iernii, maghiarii extremiști ascultă la maximum imnul Ungariei.

Nici Târgu Mureș nu este ferit de extremiști. Locul de întâlnire al membrilor Gărzii Maghiare este Biserica Reformată, așa cum ni s-a transmis de la Prefectura din Mureș.
Un localnic ne-a explicat că de 1 Decembrie se face și un fel de botez al noilor membri ai Gărzii Maghiare. „Membrii sunt învăţati să urască românii, ţiganii şi evreii. Jură să-și dea viaţa pentru naţia maghiară. Este un jurământ special prin care fiecare recrut, după ce jură, bate cu ciocanul un cui în lancea steagului”, ne explică localnicul care are prieteni în Garda Maghiară.

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”
Recomandări

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”

 

Românii sunt opincari

Viaţa privată a radicalilor este una de tip gardist, ne mai spune acesta, merg la muncă și în oraș în costumele speciale ale Gărzii. Liderii Magyar Garda vor refacerea Ungariei Mari cu o populaţie pur ungurească, fără slavi, ţigani, evrei şi olahi -valahi – opincari.

De la provocările infantile și înjurături, în ultimii doi ani s-a ajuns la adevărate acțiuni violente. În 2015, extremistul de orgine maghiară Beke Istvan Attila (41 de ani) a fost capturat de DIICOT când plănuia un atentat terorist în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. Procurorii au susținut atunci că voia să detoneze o bombă artizanală suficient de puternică încât să facă zeci de morţi. El era un membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, spun procurorii.

Cu un an înainte, în 2014, câteva sute de persoane de etnie maghiară au participat sâmbătă la un miting pro-autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar (PCM) în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna. În timpul acțiuni au avut mai multe îmbrânceli între români și maghiari.

Close
Închide
  Close