6 afecțiuni la care femeile sunt mai predispuse decât bărbații:
- Problemele articulațiilor
În acest caz, obezitatea, alături de vârstă și de moștenirea genetică joacă un rol extrem de important în apariția problemelor de articulație. Trebuie specificat că în cazul artritei, există complicații care pot afecta și alte părți ale corpului, precum ochii, plămânii, inima sau vasele de sânge. Mai multe detalii despre tipuri, simptome, diagnostic și tratament poți găsi în acest material amplu despre poliartrita reumatoida.
- Diabetul
Odată cu vârsta și apariția menopauzei, femeile sunt mai predispuse decât bărbații în ceea ce privește diabetul. Riscul apariției acestuia se ridică la peste 12 procente pentru femeile care au vârste cuprinse între 45 și 64 de ani. Astfel, specialiștii recomandă ca fiecare femeie să meargă la consult amănunțit cel puțin o dată la 3 ani, pentru a evita orice fel de problemă pe termen lung.
- Anxietatea și depresia
Potrivit unui studiu publicat în 2013 de către Universitatea Oxford, femeile sunt cu 40% mai predispuse să sufere de depresie și anxietate, spre deosebire de bărbați. 20% dintre reprezentantele sexului frumos dezvoltă această afecțiune o dată în viață. Potrivit unor precizări făcute pentru The Guardian, rezultatele acestui studiu pot fi influențate și de alte lucruri, precum reținerea bărbaților care se confruntă cu aceste probleme de a apela la specialiști. “Femeile tind să își răsfrângă problemele asupra lor, în timp ce bărbații au probleme mai mult legate de mediul înconjurător, precum consumul excesiv de alcool sau probleme cu mânia”, explică profesorul Daniel Freeman.
- Scleroza multiplă
Din nefericire, vorbim despre o boală autoimună, pentru care nu există un tratament care să ducă la vindecare. Primele simptome ale acestei afecțiuni apar între vârstele de 20 și 40 de ani, iar pentru femei, scleroza multiplă are de 3 ori mai multe șanse să apară.
- Epuizarea cronică
Stresul, orele lungi petrecute la locul de muncă, programul mereu încărcat pe o perioadă lungă de timp și activitățile care duc la oboseala în exces pot conduce la epuizarea cronică, una dintre afecțiunile recunoscute mai ales în ultimii ani. Pentru femei, această afecțiune are de patru ori mai multe șanse să apară, decât în cazul bărbaților.
- Fumatul și problemele cu inima
Afecțiunile inimii sunt printre cele mai răspândite printre femei, iar pentru cele care și fumează sunt cu 25% mai multe șanse ca acestea să se producă, spre deosebire de bărbați. Potrivit unui raport Eurobarometru publicat în 2015, 27% dintre români au recunoscut că fumează, pentru ca 22% din numărul total al femeilor din România să intre în categoria fumătorilor din țară.
E important de reținut că tutunul, alcoolul, alimentația nesănătoasă, stresul, sedentarismul și stilul de viață dezechilibrat sunt urmate de fiecare dată de afecțiuni care pot dăuna grav sănătății.
Sursă: Shutterstock / Copyright: ldutko