PressOne a contactat peste 40 de spitale județene din țară, primind răspunsuri de la 33 dintre ele. Din acestea, 21 funcționează fără linie de gardă pentru anumite ramuri medicale.

Lipsa liniilor de gardă

Situația cea mai gravă se înregistrează la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, unde lipsesc linii de gardă pentru 15 specialități, inclusiv cardiologie intervenționistă, hematologie și chirurgie pediatrică. La Vaslui și Hunedoara, 12 specialități nu au linie de gardă, printre care cardiologie și neurochirurgie.

La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, 11 specialități nu beneficiază de gardă, inclusiv oncologie și cardiologie. Spitalele din Bacău și Galați au câte opt specialități fără linie de gardă.

Dacă în cele mai multe cazuri este vorba de secții precum oftalmologie, ORL sau dermatovenerologie, sunt și spitale din care lipsesc linii de gardă vitale. De exemplu, de la Spitalul Județean Vâlcea lipsește garda pentru neurochirurgie, în timp ce Spitalul Județean de Urgență Vaslui nu are linie de gardă pentru cardiologie.

Soluții de urgență

În lipsa liniilor de gardă, pacienții sunt adesea redirecționați către alte unități sanitare. De exemplu, la Vaslui, în cazul unei urgențe de neurochirurgie, pacientul este evaluat în UPU-SMURD și apoi trimis la Iași.

Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”
Recomandări
Nicușor Dan îi cere premierului interimar să trimită Corpul de Control la Salina Praid: „Să stabilească vinovații”

Unele spitale, precum cel din Bistrița, folosesc un mix de gărzi continue și gărzi on call pentru a acoperi toate specialitățile.

Experții consultați de PressOne indică mai multe probleme care au dus la această situație:

  1. Lipsa personalului medical
  2. Blocarea plății gărzilor la nivelul anului 2018
  3. Emigrarea medicilor (peste 15.000 au plecat în străinătate între 2014 și 2020)
  4. Durata mare a gărzilor (până la 30 de ore consecutive)

„Este anormal, pentru că din 2018, salariile au crescut foarte mult și dacă nu se rezolvă această problemă o să fie din ce în ce mai rău. Pentru că e foarte simplu: te duci la privat și într-o oră faci, legal, mai mulți bani decât faci într-o gardă”, a explicat dr. Toni Popescu, președintele diviziei de medici a Federației SANITAS.

Soluții propuse de experți

  1. Atragerea mai multor medici în sistem, mai ales în orașele mici
  2. Oferirea de stimulente pentru medicii care acceptă posturi în provincie
  3. Permiterea rezidenților de an mare să-și termine rezidențiatul în spitale județene
  4. Dezghețarea plății gărzilor de la nivelul salariului din 2018
  5. Reglementarea și finanțarea adecvată a gărzilor on call
  6. Regândirea sistemului sanitar cu centre „medii” pentru trierea pacienților
Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”
Recomandări
Ani grei de pușcărie pentru cuplul care a ucis un italian, l-a secționat și i-a dat foc pe câmp. Judecător: „O periculozitate feroce”

„Ar trebui gândite cumva niște centre medii, dacă avem într-o regiune un spital care nu are capacitatea necesară de a diagnostica, de a deservi întreaga patologie, măcar să fie un factor de control și care să discearnă unde trebuie trimis pacientul. […] Dar pentru asta trebuie să existe un sistem de infrastructură solid, cu transport pe autostradă, cu transport cu ajutorul elicopterului”, a explicat dr. Răzvan Stănciulescu, specialist în proceduri endovasculare.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.