În urmă cu șase luni, pe măsură ce emisfera nordică încă se lupta cu primul val al pandemiei, toți ochii erau ațintiți asupra studiilor privind vaccinurile.

Acum, la un an după ce pandemia a erupt, trei vaccinuri anti-Covid au fost autorizate de urgență în Statele Unite și în Marea Britanie, precum și în alte țări.

Două dintre acestea, Pfizer și Moderna, funcționează în baza unei tehnologii genetice noi, respectiv ARN mesager.

Al treilea este un vaccin convențional dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca ,ce utilizează un virus de cimpanzeu pentru a livra ADN pentru o componentă a SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID.

China, Rusia și India au realizat propriile vaccinuri, dar, cu excepția unui număr mic de țări, acestea nu au fost adoptate la nivel mondial.

Nu sunt de ajuns

Dar oricât de impresionante sunt, aceste vaccinuri singure probabil că nu vor fi suficiente pentru a pune capăt pandemiei, spun experții.

Din fericire, există sute de alte vaccinuri anti-COVID în curs de dezvoltare – inclusiv multe cu noi mecanisme de acțiune – care s-ar putea dovedi eficiente, mai ieftine și mai ușor de distribuit.

„Cred că acest virus se va schimba și că vaccinurile pe care le-am aprobat până acum nu vor fi atât de eficiente pe cât credem”, spune Danny Altmann, imunolog la Imperial College London.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

SARS-CoV-2 a dezvoltat deja mai multe variante noi, inclusiv tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, care sunt mai transmisibile.

Ce nu știm

Gregory Poland, vaccinolog la Clinica Mayo din Statele Unite (cel mai bun spital din lume, potrivit revistei Newsweek), spune că este mult prea devreme să credem că am învins virusul.

El subliniază că niciun vaccin pentru un virus din familia coronavirusurilor nu a fost implementat vreodată într-un program public de vaccinare.

Marile companii farma lucrează la a doua generație de vaccinuri anti-Covid. Pe ce tehnologii se bazează acestea
Vaccinuri Pfizer și Moderna | Foto: Shutterstock

În plus, vaccinurile cu ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna, promovate de mulți drept viitorul vaccinologiei, nu au fost niciodată până acum introduse pe piață.

„Nu știm ce nu știm. Nu avem nicio idee ce surprize am putea găsi într-un virus pe care îl cunoaștem doar de un an”, spune Poland, care a fost, în octombrie anul trecut, coautor al unei ample treceri în revistă a principalilor candidați la vaccinul COVID-19 în publicația Lancet.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

„Iar istoria vaccinologiei – în care sunt implicat de patru decenii – este plină cu lucruri despre care credeam că le știm”, continuă el.

Ce se întâmplă dacă cineva este vaccinat, dar ia totuși virusul? Ar suferi un caz și mai grav de boală, un fenomen cunoscut sub numele de îmbunătățire dependentă de anticorpi?

Sau, într-un scenariu mai puțin dramatic, cum ar fi dacă vaccinurile previn contractarea bolii de către persoanele imunizate, dar nu previn ca acestea să-i infecteze pe alții?

În fapt, acest ultim caz ar putea conduce la înrăutățirea pandemiei, dacă indivizii vaccinați sunt bine și devin purtători asimptomatici, spune Poland.

Mai mult, oamenii din întreaga lume pot avea o gamă largă de imunitate naturală la virus, astfel că poate exista o diversitate similară și în răspunsurile la vaccin. „Există o mulțime de capcane care ne pândesc”, conchide expertul în vaccinuri.

Probleme de distribuție

O altă problemă este că vaccinurile de la Moderna și Pfizer au probleme logistice care le fac să fie greu de implementat la nivel global.

Vaccinul Pfizer trebuie depozitat la –70 de grade Celsius – mai rece decât temperaturile medii ale Antarcticii – în congelatoare care costă mii de dolari.

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Vaccinul Moderna poate fi depozitat la –15 grade C, dar din cauza cerințelor de congelare, are încă șanse mici să ajungă în zonele rurale din India sau Africa sau în cartiere sărace din America de Sud. Atâta timp cât vaccinurile sunt fragile, costisitoare și dificil de distribuit, pandemia va continua, continuă revista.

Cât ține imunitatea?

Danny Altmann atrage atenția că principala problemă a vaccinurilor este „durabilitatea”: cât timp rămân oamenii imuni după vaccinare.

Dacă vaccinul oferă imunitate doar pentru câteva luni în loc de ani, atunci progresul este mic. În șase luni am putea să ne confruntăm cu forme și mai virulente pe glob.

Tehnici noi

Vestea bună este că o a doua generație de vaccinuri este acum dezvoltată de cercetători, mulți lucrând cu tehnici noi.

Marile companii farma lucrează la a doua generație de vaccinuri anti-Covid. Pe ce tehnologii se bazează acestea
În șase luni am putea să ne confruntăm cu forme și mai virulente pe glob | Foto: EPA

„Avem o grămadă de bogății”, spune Altmann, care arată „că, în domeniul vaccinologiei, în ultimii 15 ani s-a dezvoltat o serie incredibilă de strategii moderne”.

Aproape 240 de noi candidați pentru vaccin sunt în cercetare în acest moment.

În continuare, vaccinurile despre care specialiștii cred că au cel mai mare potențial.

ARN autoamplificat – Imperial College London

Într-un mod similar cu vaccinurile actuale ARN mesager, acesta inserează material genetic din virus în celulele umane, provocând corpul să producă faimoasa proteină „spike‟ care acoperă suprafața virusului SARS-CoV-2.

Și, la fel ca vaccinurile ARN mesager, cel de la Imperial College livrează doar materialul genetic, nu virusul în sine, astfel că nu este probabil să exacerbeze boala în cazul persoanelor care se infectează după vaccin.

Noutatea constă în faptul că acest vaccin a fost modificat astfel încât celulele corpului sunt transformate în „fabrici‟ care produc în mod continuu proteinele spike, ceea ce înseamnă că rapelul nu este necesar.

Mai mult, acest ARN „autoamplificat” poate fi produs la costuri mici în volume mari. „Sunt foarte entuziasmat în privința acestei abordări, care poate ajunge la fel precum cele de la Pfizer și Moderna, doar că mai bună”, spune Altmann.

Subunitate proteică – Novavax

Cercetătorii de la compania americană Novavax s-au concentrat pe livrarea proteinei spike în sine, în locul unui virus întreg sau a materialului genetic.

Aceștia au creat vaccinul prin modificarea unor celule de fluturi de noapte astfel încât acestea să producă proteine spike în bioreactoare la costuri mici.

Acest vaccin poate fi ținut la 8 grade Celsius, temperatură normală de refrigerare, ceea ce îl face mai practic de distribuit.

Această abordare necesită un „adjuvant‟, un aditiv care crește răspunsul sistemului imunitar. Acesta este realizat din saponină, un compus derivat din arborele de scoarță de săpun din Chile.

„Tehnologia proteinelor obținute prin inginerie a fost testată și dovedită în trecut – doar că necesită mai mult timp de producție decât ARN-ul”, spune Gregory Glenn, președinte pentru cercetare și dezvoltare la Novavax.

Proteină nanoproiectată – Universitatea Washington

Ca și în cazul Novavax, cercetătorii Universității Washington au preferat să furnizeze proteine din SARS-CoV-2 ca armă. Dar în locul injectării întregii proteine spike, aceștia s-au concentrat asupra „călcâiului lui Ahile” al virusului: receptorul (RBD) unde proteina spike se conectează la celulele umane.

Neil King, biochimist la Institutul pentru Designul Proteinelor din cadrul Universității Washington, a creat un vaccin livrat de nanoparticule sferice, ca niște mingi.

Aceste proteine sintetice RBD sunt fixate pe nanoparticule în tipare regulate. Acest lucru face ca răspunsul anticorpilor să fie de cel puțin zece opri mai puternic decât în cazul celor care au folosit proteina naturală spike.

„Nu doar că luăm proteinele existente și le modificăm un pic – noi producem unele complet noi care să facă exact ceea ce vrem noi”, notează King. Vaccinul este acum testat în fazele incipiente, respectiv faza I.

Aceștia sunt doar câțiva dintre candidații la vaccin în curs de dezvoltare.

Rămâne de văzut cât de bine pot funcționa toate aceste abordări. Dar, cu atâtea eforturi în desfășurare, există motive întemeiate să sperăm că sfârșitul pandemiei se poate vedea. Și când se va termina, oamenii de știință vor avea multe unelte gata pentru următoarea pandemie, concluzionează jurnaliștii de la Scientific American.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI