Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / A fost stabilit ADN-ul asasinului fetiței de cinci ani de la Baia Mare. Experții l-au comparat cu probele a zeci de mii de persoane
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV / A fost stabilit ADN-ul asasinului fetiței de cinci ani de la Baia Mare. Experții l-au comparat cu probele a zeci de mii de persoane

EXCLUSIV / A fost stabilit ADN-ul asasinului fetiței de cinci ani de la Baia Mare. Experții l-au comparat cu probele a zeci de mii de persoane

A fost stabilit ADN-ul asasinului fetiței de cinci ani de la Baia Mare. Probele biologice ale celui care a violat-o și mai apoi a ucis-o zdrobindu-i micuței Estera capul cu o cărămidă a fost comparat, până în acest moment, cu cele ale câtorva zeci de mii de persoane aflate în baza națională de date, dar și cu cele existente în baza de date a Uniunii Europene. Până acum, rezultatele comparative nu au dus la demascarea pedofilului-criminal care, la aproape două săptămâni de la comiterea ororii este încă liber.

De Cristian Burcioiu,

În acest moment al investigațiilor derulate în cutremurătorul caz al fetiței de cinci anișori violate și ucise într-un cartier mărginaș al orașului maramureșean Baia Mare, ADN-ul este proba supremă împotriva asasinului. Probele recoltate de pe trupul fetiței violate și ucise, de la locul faptei, dar și de pe cărămida cu care criminalul i-a zdrobit capul au stabilit, din punct de vedere științific, ”identitatea” criminalului. Însă, capturarea individului nu este încă posibilă din cauza faptului că analizele făcute prin comparații de experții în genetică de la Institutul Național de Criminalistică al IGP nu au dus demascarea identității acestuia.

Experții în genetică folosesc un program informatic de recunoaștere prin comparație a ADN-ului

”Avem ADN-ul autorului pe care l-am supus unor analize comparative cu cele existente atât în baza națională de date, cât și cu cele care există în baza de date a Uniunii Europene. La cele din afara spațiului european nu avem acces pentru că am fi căutat și acolo. A fost folosit un program informatic de recunoaștere comparativă care a rulat probele ADN a zeci de mii de persoane care, odată, au avut probleme cu legea. Până acum, criminalul nu a fost identificat. Clar, nu este vorba de un recidivist pentru că altfel proba ADN a acestuia s-ar fi aflat în bazele de date naționale și europene”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Lipsesc două ore din ”filmul” anchetei, cele în care copila a dispărut din fața blocului unde se juca

Procedura de prelevare de probe ADN continuă, la fel ca și audierile la care au fost chemați aproape toți cei care locuiesc în cartier. În plus, investigatorii maramureșeni vizioneză anumite înregistrări surprinse de camerele de supraveghere montate în zonă, în afara enclavei de la marginea orașului Baia Mare populată de romi.

”Ne lipsesc două ore în care nu știm ce a făcut fetița, când și cu cine a plecat. Nimeni din anturajul ei – părinți, vecini, copii -, nu știe nimic. Căutăm pe imaginile captate de camerele de luat vederi orice persoană suspectă care a intrat sau care a ieșit din acea zonă”, au adăugat sursele citate.

”Nu se pune problema unei exhumări”

Legat de posibilă exhumare a cadavrului fetiței de cinci violate și ucise într-un cartier mărginaș al orașului Baia Mare, investigatorii resping, cel puțin în acest moment al derulării anchetei această ipoteză. Și asta pentru că, spun ei, probele ADN au fost recoltate corect și chiar au dat rezultate.

”Probele ADN au fost prelevate corect motiv pentru care nu s-a pus și nu se pune problema, cel puțin în acest stadiu al anchetei, a unei exhumări.  Avem rezultatele acestor probe care indică prezența mai multor ADN-uri la locul faptei. Rezultatele au ieșit și sunt comparate cu cele existente în bazele de date. Trebuie să ținem cont și de faptul că au fost alterate niște urme pentru că mai multe persoane au intrat în acea zonă și au atins și chiar mutat cadavrul copilului”, ne-a declarat prim-procurorul adjunct  Bogdan Gabor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

Close
Închide
  Close