Vine Paştele şi abia aşteptăm să ne aşezăm la masă cu cei dragi, să ciocnim un ou şi să savurăm bucatele româneşti pregătite cu multă atenţie! Cel puţin aşa era odată, când ne bucuram de gustul cepei verzi scoase de bunica direct din grădină sau de cel al ridichilor roşii foarte proaspete! Of, ce vremuri… Din păcate, Sărbătoarea Învierii este prea devreme în acest an, legumele nu au apărut încă şi oricum piaţa este bombardată de importuri, iar mărfurile agroalimentare 100% româneşti sunt aproape inexistente. Aşadar, de Paşte vom mânca, în proporţie de 90%, legume, fructe şi carne din alte ţări.
S-au dus de mult vremurile când la masa de Paşte, pe lângă un ou proaspăt, mâncam şi o ceapă verde românească sau alte minuni cumpărate de la nea Vasile, un ţăran roşu în obraji! Acum, Ali, Hassan sau… Antonio ne cultivă “bunătăţile” pe care le punem pe masa de Paşte.
“În proporţie de 90% vom mânca legume şi fructe din alte ţări. Paştele e prea devreme în acest an, iar legumele din serele româneşti nu se vor face până la începutul lunii aprilie. Pe lângă asta, mai este şi o problemă veche. Marile magazine deţin monopolul pe acest segment. Autorităţile statului nu-i stimulează pe ţărani să producă mai mult şi mai ieftin pentru români, aşa că vom fi obligaţi să mâncăm din supermarketuri alimentele aduse din alte ţări”, a precizat pentru Libertatea Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
«Preţurile se dublează»
Potrivit specialistului, Turcia, Siria, Bulgaria, Polonia sau Italia sunt câteva din statele de unde România importă masiv. În ceea ce priveşte ouăle şi carnea de miel, e posibil ca şi acestea să fie importate. “Scandalul cu eticheta ouălor a determinat multe magazine să aducă aceste produse din alte ţări, îndeosebi din Ungaria. Este posibil ca şi carne de miel, nu foarte multă, să mâncăm din Turcia, din Bulgaria sau din Siria, la un preţ cuprins între 18 lei şi 20 de lei kilogramul. Ar trebui să ştiţi că preţurile acestor produse ajung să fie duble în rafturile magazinelor româneşti”, ne-a mai precizat Dragoş Frumosu.
Ce spun cititorii: «Habar n-avem de unde ne vin alimentele»