România a confirmat pe 8 martie primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană a coronavirusului. Într-un caz este vorba despre un pacient care nu a călătorit în străinătate și nici nu știe să fi intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.
În urmă cu trei zile, pe 5 martie, au fost identificate și primele cazuri de tulpină sud-africană.
În același timp, tulpina britanică, confirmată la începutul lunii ianuarie, s-a răspândit. Pe 23 februarie, INSP estima într-o analiză că aceasta circulă în jumătate din județele țării. Numărul cazurilor confirmate a depășit 200.
Suntem clar în valul trei. Aceste creşteri care s-au înregistrat în mod constant şi faptul că au apărut alte variante virale demonstrează destul de clar că vorbim de valul trei.
Adrian Marinescu:
Doctorul spune însă, că deși „sunt motive de îngrijorare, dar nu doar pentru România”, nu se așteaptă să fie o creștere bruscă a mortalității cauzate de COVID-19.
Și asta, deoarece, spune el, „vom avea multe infectări ca număr, dar cred că vor fi mai puţine forme severe dacă e să tragem linie faţă de valul doi”. În plus, el se arată optimist privind lupta cu valul trei.
În primul rând a crescut numărul celor vaccinaţi şi vorbim de persoane vulnerabile. În al doilea rând există mai multă experienţă, iar lumea medicală este mai bine pregătită. Ştim ce tratamente să folosim. Uşor, uşor eu cred că vom trece mai repede prin valul al treilea.
Adrian Marinescu:
Totodată, doctorul precizează că, până în acest moment, nu sunt semne că tratamentele sau vaccinurile anti-COVID sunt ineficiente în fața noilor mutații.
„Din datele pe care le avem, date preliminare, nu există dovezi foarte clare că ar fi interferenţe importante cu variantele de vaccin existente pe piaţă sau cu terapiile existente pe piaţă”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
Atrage totuși atenția că oamenii care s-au vindecat de COVID-19 și-au pierdut imunitatea și sunt se pot reinfecta cu noile tulpini.
Chiar dacă nu putem spune cu certitudine, cel mai probabil variantele noi virale nu sunt mai agresive, ci sunt doar mai contagioase. Nu sunt mai multe forme severe, însă noile tulpini se transmit mai uşor. Este foarte posibil ca oameni care au trecut prin boală anul trecut să nu mai aibă imunitate şi atunci se pot reinfecta cu altă tulpină, nu neapărat cea braziliană.
Adrian Marinescu:
În același timp, doctorul subliniază că creșterea cazurilor din ultimele 2-3 săptămâni se resimte deja asupra spitalelor COVID.
„Locurile din Terapie sunt aproape în permanenţă ocupate, iar marea problemă este că şi locurile din spital de cele mai multe ori se ocupă seara şi trebuie aşteptat până dimineaţa ca să se elibereze altele. Asta înseamnă o presiune destul de mare nu numai la nivelul institutului”, mai spune Adrian Marinescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro