Neurologul Kevin Nelson, de la Universitatea din Kentucky, spune însă că a descoperit o explicație științifică pentru toate stările relaxante pe care un om le trăiește în stadiul dintre viață și moarte, anunță site-ul Descoperă.ro.
Argumentul specialistului implică REM (mișcarea rapidă a ochilor), în această fază a somnului producându-se cele mai multe vise, în timp ce persoana care doarme are corpul paralizat, cu excepția ochilor, a inimii și a diafragmei.
„În loc să treacă direct de la starea REM la starea de veghe, creierul persoanelor care susțin că au experiențe între viață și moarte, tinde să combine cele două stări. Astfel, subiectul este la limita conștiinței”, a explicat Nelson.
Plecând de la faptul că aceste cazuri au în comun întreruperea circulației sângelui către creier, neurologul a explicat și proveninența „tunelului de lumină”.
„Atunci când sângele este evacuat din zona capului, imediat înainte de pierderea cunoștinței, țesutul care este cel mai afectat este retina, nu creierul. În momentul în care retina este afectată, apare senzația de întuneric care vine dinspre exterior spre interior, și astfel se produce efectul de tunel. Lumina de la capătul tunelului poate veni de la două surse diferite. Poate fi vorba de o lumină ambientală, lumina dintr-o cameră de spital, care ar putea fi singurul element recognoscibil în momentul în care sângele este drenat din creier. Ca alternativă, sistemul REM, cunoscut pentru activarea sistemului vizual, ar putea genera o lumină internă, care există doar în creier”, a completat neurologul.