Mergi direct la conținut »
Alegeri SUA 2016 | Campania electorală din SUA, în cifre. Câți bani au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Alegeri SUA 2016 | Campania electorală din SUA, în cifre. Câți bani au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale

Alegeri SUA 2016 | Campania electorală din SUA, în cifre. Câți bani au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale

Cursa electorală din SUA a ajuns la final, americanii având posibilitatea de a-și exprima opțiunea: Hillary Clinton sau Donald Trump. Cei doi candidați au participat la sute de mitinguri în ultimele luni, perioadă în care au cheltuit o sumă-record de bani.

LIVE TEXT | Hillary Clinton și Donald Trump au votat. Îndemnul lui Barack Obama pentru populație

O cursă electorală ca niciuna, așa este descris scrutinul prezidențial din Statele Unite. De la începerea alegerilor primare din cadrul celor două partide de importanță majoră – democrat și republican – au trecut mai bine de 500 de zile. În această perioadă, politicienii au străbătut țara în lung și lat, de multe ori fiind nevoiți să revină într-un stat pentru a-i convinge pe alegătorii încă indeciși să le ofere votul.

În total, în acest an, Hillary Clinton a participat la peste 280 de mitinguri electorale, în timp ce Donald Trump a susținut peste 300 de astfel de evenimente, relatează ABC News.  În ultima săptămână înainte de deschiderea urnelor, cei doi candidați au avut tur de forță în statele încă indecise.


SUMAR:

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Hillary Clinton a încheiat campania cu mai multe mitinguri, printre care și unul susținut în Philadelphia. Acolo, fostul secretar de stat s-a bucurat de susținerea lui Barack și Michelle Obama. De altfel, cuplul prezidențial a participat la mai multe evenimente pentru susținerea democratei.

Aproximativ 40.000 de oameni au fost prezenți la acest miting, potrivit taberei democrate. Evenimentul a avut parte și de momente artistice. Bruce Springsteen, Bon Jovi și Lady Gaga fiind prezenți pe scenă. Hillary Clinton s-a bucurat de un sprijin mare din partea vedetelor pe parcursul acestei campanii atipice.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

De partea cealaltă, Donald Trump a profitat de acest lucru pentru a-și ataca rivala că are nevoie de nume mari pentru a o susține. A avut însă și el un invitat, la ultimele sale mitinguri electorale. Cântărețul Ted Nugent a fost alături de republican. Desigur, acest nume nu este la fel de sonor pentru americanii de rând precum cele din tabăra democrată.

În ultima săptămână, cei doi candidați s-au concentrat pe statele-cheie. Ei au avut mai multe evenimente în Florida, Ohio, Pennsylvania și Carolina de Nord, state care dețin cheia alegerii liderului de la Casa Albă.

O campanie de miliarde de dolari

Costul campaniei electorale din SUA se ridică la o sumă-record. Niciodată până acum nu au fost puși în joc atât de mulți bani. Se așteaptă ca sumele să depășească trei miliarde de dolari. În comparație, precedenta campanie electorală a costat 2,3 miliarde de dolari. Pe continutul european, cea mai scumpă campanie a fost cea care a avut loc anul trecut în Marea Britanie, în care au fost cheltuiți 87 de milioane de dolari.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

În actuala campanie, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Hillary Clinton. De altfel, democrata este campioană şi la capitolul fonduri strânse – 1,3 miliarde de dolari, faţă de 795 de milioane de dolari cât a reuşit să adune Trump, potrivit datelor prezentate de „The Washington Post“ la sfârşitul lunii octombrie.

Pentru publicitate, democrata a cheltuit în total 253 de milioane de dolari, în timp ce Trump s-a limitat la 93 de milioane de dolari, indică ABC News. Desigur, numerele ar putea să fie mult mai mari, deoarece estimările realizate nu au inclus și ultimele zile de campanie. Republicanul a afirmat că a investit 100 de milioane de dolari din propria sa avere în această campanie, însă presa americană a scris că numărul s-ar ridica de fapt la 66 de milioane de dolari. Un lucru este însă clar. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru clipurile publicitare din statul american Florida, unul crucial.

Hillary Clinton, susținută de mass-media

Hillary Clinton nu a reușit să strângă doar mai mulți bani decât rivalul ei, însă s-a bucurat și de susținerea presei americane. Mai precis, 215 publicații din Statele Unite, printre care nume sonore precum The New York Times, Financial Times, The Economist, Foreign Policy și chiar revista Vogue, considerată “Biblia modei”.

”Înţelegem faptul că Hillary Clinton nu a fost întotdeauna un candidat perfect, dar, cu toate acestea, inteligenţa ei neînfricată şi experienţa ei considerabilă sunt reflectate în politici şi luări de poziţie care sunt clare, logice şi dătătoare de speranţă”, și-au motivat jurnaliștii de la Vogue alegerea, fiind pentru prima oară când revista a sprijinit un candidat la alegerile prezidențiale din SUA.

De partea cealaltă, Donald Trump a fost susținut public de opt publicații, însă niciunul cu nume sonor.

Câte persoane, locuri și lucruri a insultat Donald Trump

Candidatul republican a dus campania electorală din SUA la un nou nivel, cu afirmațiile controversate pe care acesta le-a făcut. Cele mai multe dintre ele au fost exprimate prin intermediul rețelei de socializare Twitter. Mai precis, Donald Trump a insultat 282 de persoane, locuri și obiecte de când și-a lansat campania pentru alegerile prezidențiale. Și-a jignit rivala, i-a numit “violatori” pe mexicani și a criticat chiar și microfonul pe care l-a folosit în primul dezbateri prezidențiale.

 

Close
Închide
  Close