Ce trebuie sa manance bolnavul de gripa pentru a nu-si agrava boala? Este cunoscut faptul ca o alimentatie echilibrata poate scurta in mod decisiv evolutia procesului de boala si invers. Libertatea va prezinta meniul indicat pentru a invinge gripa.
Cel mai bine se mananca:
-Proteine lactate: sub forma de branza de vaci, branza proaspata, iaurt, chefir etc.; laptele crud nu se recomanda bolnavilor de gripa, deoarece accentueaza secretia cailor respiratorii (de exemplu, lapte fierbinte cu miere).
Proteinele va refac sistemul imunitar
-Alte tipuri de proteine: peste, carne de pasare, carne slaba, soia;
– Grasimile trebuie mancate sub forma de ulei vegetal, margarina sau unt, insa in cantitati mici, fiind suficienta o ratie zilnica de circa o lingura.
-O importanta deosebita o are administrarea suficienta de bauturi in stadiul tardiv al gripei. In timp ce la debut e nevoie de un mic aport lichidian, odata cu instalarea febrei si a transpiratiilor, trebuie inlocuite pierderile, prin ingerarea a circa 1 litru si jumatate pana la 2 litri de lichid zilnic.
Cele mai bune sunt: apa minerala, apa potabila, ceaiul de plante, din cand in cand cafea slaba sau ceai negru pentru sustinerea sistemului circulator, sucuri de fructe sau legume preparate proaspat etc.
– Nu strica nici cate un pahar de vin fiert sau de bere. De regula, bauturile trebuie sa fie racorite sau reci, iar in cazul durerilor de gat puternice, chiar reci de la gheata.
-Alimentele crude sau produsele cerealiere nu sunt recomandabile, cel putin in perioada in care bolnavul zace la pat. In cazul unei constipatii rebele, intestinul poate fi ajutat cu putina sare amara sau sulfat de sodiu (o lingurita dizolvata intr-un sfert de litru de apa sau ceai de plante).
-In general, este valabil urmatorul principiu: in cursul evolutiei unei gripe, se mananca putin, dar des!
-Bucatele se pregatesc, dupa posibilitati, cat mai bland, adica fierte, inabusite, la gratar sau pasate (piure), pentru a proteja intestinul sensibil. Abia atunci cand sunteti in stare sa parasiti patul pentru un timp, puteti incepe sa mancati si alimente crude. Si nu uitati: cea mai importanta unitate de masura in privinta felului si cantitatii de mancare e propriul dumneavoastra apetit!