„Manifestările care au avut loc în acest weekend, mai precis pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și primele meciuri din acest an cu spectatori, au lăsat organizatorii de evenimente din România fără cuvinte. Cu toții am primit o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard și cum este aplicat acesta de către autorități în România”, se arată în comunicatul transmis, luni, de
Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale.
Aceștia au mai precizat că încă de anul trecut au trimis către autorități mai multe propuneri pentru reluarea evenimentelor, însă „marea majoritate a acțiunilor noastre au fost ignorate, deși au fost agreate cu INSP și ceilalți participanți în grupul de lucru”, mai precizează sursa citată.
Organizatorii de evenimente culturale și concerte se simt umiliți de autoritățile statului și de dublul standard. De asemenea, aceștia transmit că au rămas „fără cuvinte” în momentul în care au văzut pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, la care au participat mii de oameni.
Organizatorii de evenimente culturale și concerte fac încă un apel la autorități să redeschidă și cultura, nu doar stadioanele și bisericile.
„Dacă s-au putut organiza evenimente precum pelerinajul de la Șumuleu Ciuc sau meciuri de fotbal cu suporteri în tribune, considerăm că toată lumea poate fi de acord că și evenimentele culturale organizate după norme dovedite științific care reduc spre zero riscurile ar trebui redeschise imediat”, se mai arată în comunicat.
De la începutul pandemiei de coronavirus, organizatorii de evenimente au avut activitatea blocată. De asemenea, mai multe festivaluri au fost reprogramate sau anulate.
Ce festivaluri au fost reprogramate?
Festivalul Electric Castle nu va avea loc anul acesta, după ce organizatorii au decis amânarea pentru 2022. Așadar, ediția a 8-a a Electric Castle se amână pentru 13-17 iulie 2022, anunță organizatorii.
„Avem vești triste. Electric Castle nu va avea loc anul acesta. În urma măsurilor și restricțiilor pentru evenimente anunțate recent de către autorități pentru perioada următoare, nu există un scenariu real care ne-ar permite să organizăm EC8 în 2021”, au transmis organizatorii evenimentului.
De asemenea, unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică din România, Untold, s-a aflat în centrul unor controverse în săptămâna care a trecut: s-a vehiculat ideea anulării festivalului în vara lui 2021.
Ediția din 2021 a celui mai mare festival de muzică, organizat la Cluj-Napoca, ar trebui să aibă loc pe 5-8 august. Însă line-up-ul nu a fost anunțat încă, iar viitorul rămâne incert. Pe 19 mai, organizatorii au publicat, pe pagina oficială de Facebook: „Credem că împreună putem face magie și autoritățile ne dau speranța că după 1 august vor putea avea loc evenimente la scară largă. Vă vom da noi informații imediat ce avem o direcție clară din partea autorităților”.
În aceeași situație se află și festivalul Neversea.
„Găsirea unei noi date, reconfirmarea artiștilor, recalibrarea resurselor umane și a celor logistice sunt eforturile pe care organizatorii sunt dispuși să le facă, în speranța că autoritățile vor regândi normele propuse, în cel mai scurt timp”, se anunță în comunicatul organizatorilor Neversea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro